Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Zakaj se ekološko meso bistveno razlikuje od konvencionalnega?

Boštjan Kosec iz ekološke kmetije iz okolice Ormoža, kjer se ukvarjajo z ekološko vzrejo govedi za meso, je spregovoril o tem, kakšno dodano vrednost ima ekološko meso. Pojasnil je razlike v sami vzreji živali, v okusu ter hranilni vrednosti ekološkega mesa.

Bi lahko rekli, da se ekološka govedina bistveno razlikuje od mesa konvencionalno vzrejene živali? V čem je ta pomembna razlika za nas potrošnike?

Seveda se razlikuje. Okus je sicer stvar osebne odločitve, ampak meni je to meso bistveno lažje, bolj sveže, tudi bistveno hitreje se pripravi – ali skuha, ali speče. Če pa pogledamo tudi po drugi strani, ima bistveno več vitaminov, na primer vitamina E kot antioksidanta, in bistveno boljše razmerje med omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami.

Kako poteka ekološka vzreja živali na vaši kmetiji?

Več kot pol leta so živali na paši in tudi drugje po Sloveniji ekološke živali „počistijo“ mnogo hribov, pašnikov in planin, ki bi bili drugače zarasli. Ni lepšega pogleda od tega, ko so živali na paši. Vsak teden jih prestavimo na drug pašnik, zraven imajo tudi sol in vitamine, da si res lahko vzamejo tisto, kar v tistem trenutku potrebujejo in si želijo.

Imate izkušnje tudi s predelavo žit?

Na naši kmetiji pridelamo kar nekaj žit. Trudimo se, da jih čim več predelamo v moke in v testenine, ker se nam zdi greh, da bi ta žita, ki so bila pridelana brez pesticidov in gensko spremenjenih organizmov, pojedle živali, zato se trudimo, da jih dejansko čim več spravimo v verigo za prehrano ljudi.

Kako lahko potrošnik zaupa, da je živilo res ekološko? Vam seveda zaupajo tisti, ki poznajo vas in vašo kmetijo. Kaj pa lahko svetujete ostalim potrošnikom, ki se odločajo za prehranjevanje z ekološkimi živili?

Osnova je ekološki znak, zraven je tudi vedno številka kontrolne organizacije. Mi vsi imamo enkrat na leto kontrolo. Tudi na spletni strani je mogoče pogledati certifikat kmetije. Če recimo vpišete naše ime, se točno vidi, za kaj imamo certifikat, katere stvari so ekološke. Minimalno enkrat na leto so na kmetiji odvzeti tudi vzorci, s katerimi se preverja, ali imamo kakšne gensko spremenjene organizme, ali smo uporabljali prepovedana škropiva in tu so kontrolorji kar strogi, če mene vprašate, morda še preveč.

Zakaj je ekološka hrana za nas najboljša, če je hkrati tudi lokalno pridelana?

Ekološka hrana ohranja naravo. Skrbimo namreč, da pridelujemo hrano na tak način, da narave ne uničujemo. To, da je lokalna, pa je pomembno tudi za nas ljudi in lokalno družbo. Tako namreč drug drugega podpiramo, si na nek način pomagamo tako privatno kot poslovno in potem imamo lahko zdravo in srečno družbo.

Celoten intervju je dostopen na:  https://www.youtube.com/watch?v=4m3xsuqUtVI


Sorodni članki

Označbi Izbrana kakovost in Ekološka pridelava sta najbolj prepoznana znaka kakovosti

V trženjski raziskavi sta bili označbi Izbrana kakovost in Ekološka pridelava najbolj prepoznana znaka kakovosti, lokalna živila pa so bila ocenjena za živila boljšega okusa z več hranljivosti. Približno polovica anketiranih je pripravljena več plačati za živila s strogim nadzorom…

Več...

»Premalo se zavedamo, kako poteka ekološka pridelava hrane v primerjavi s konvencionalno«

Pogovarjali smo se z Andrejem Gnezdo, potrošnikom ekološke hrane, ki je utemeljil pomembne prednosti tovrstnih nakupnih odločitev. Poudaril je, da ekološka pridelava ne obremenjuje okolja s pesticidi, da se ne uporabljajo gensko spremenjeni organizmi ter da so kmetje in tisti,…

Več...

Ekološki kmet Macerl: Zame je ekološko kmetovanje logična izbira

Pogovarjali smo se z Urošem Macerlom, ekološkim kmetom, ki je izpostavil nekatere pomembne vidike ekološkega kmetovanja. Poudaril je, da je tak način pridelave podvržen strogim pravilom, zaradi česar je lahko tudi zaupanje potrošnikov v ekološko pridelavo večje, saj vedo, da…

Več...

Za počitnice lahko izberete turistične kmetije z EKO certifikatom

Foto: arhiv ZTKSTuristične kmetije z EKO certifikatom ponujajo možnost edinstvenih doživljajsko obarvanih počitnic ob odlični, ekološko pridelani hrani. Omogočajo spoznavanje od blizu, kako se prideluje ekološka hrana. V Sloveniji lahko izbirate med več kot 60 ekološkimi kmetijami, ki vas odprtih…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem