Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta.O projektu Naša super hrana >

Zakaj se ekološko meso bistveno razlikuje od konvencionalnega?

Boštjan Kosec iz ekološke kmetije iz okolice Ormoža, kjer se ukvarjajo z ekološko vzrejo govedi za meso, je spregovoril o tem, kakšno dodano vrednost ima ekološko meso. Pojasnil je razlike v sami vzreji živali, v okusu ter hranilni vrednosti ekološkega mesa.

Bi lahko rekli, da se ekološka govedina bistveno razlikuje od mesa konvencionalno vzrejene živali? V čem je ta pomembna razlika za nas potrošnike?

Seveda se razlikuje. Okus je sicer stvar osebne odločitve, ampak meni je to meso bistveno lažje, bolj sveže, tudi bistveno hitreje se pripravi – ali skuha, ali speče. Če pa pogledamo tudi po drugi strani, ima bistveno več vitaminov, na primer vitamina E kot antioksidanta, in bistveno boljše razmerje med omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami.

Kako poteka ekološka vzreja živali na vaši kmetiji?

Več kot pol leta so živali na paši in tudi drugje po Sloveniji ekološke živali „počistijo“ mnogo hribov, pašnikov in planin, ki bi bili drugače zarasli. Ni lepšega pogleda od tega, ko so živali na paši. Vsak teden jih prestavimo na drug pašnik, zraven imajo tudi sol in vitamine, da si res lahko vzamejo tisto, kar v tistem trenutku potrebujejo in si želijo.

Imate izkušnje tudi s predelavo žit?

Na naši kmetiji pridelamo kar nekaj žit. Trudimo se, da jih čim več predelamo v moke in v testenine, ker se nam zdi greh, da bi ta žita, ki so bila pridelana brez pesticidov in gensko spremenjenih organizmov, pojedle živali, zato se trudimo, da jih dejansko čim več spravimo v verigo za prehrano ljudi.

Kako lahko potrošnik zaupa, da je živilo res ekološko? Vam seveda zaupajo tisti, ki poznajo vas in vašo kmetijo. Kaj pa lahko svetujete ostalim potrošnikom, ki se odločajo za prehranjevanje z ekološkimi živili?

Osnova je ekološki znak, zraven je tudi vedno številka kontrolne organizacije. Mi vsi imamo enkrat na leto kontrolo. Tudi na spletni strani je mogoče pogledati certifikat kmetije. Če recimo vpišete naše ime, se točno vidi, za kaj imamo certifikat, katere stvari so ekološke. Minimalno enkrat na leto so na kmetiji odvzeti tudi vzorci, s katerimi se preverja, ali imamo kakšne gensko spremenjene organizme, ali smo uporabljali prepovedana škropiva in tu so kontrolorji kar strogi, če mene vprašate, morda še preveč.

Zakaj je ekološka hrana za nas najboljša, če je hkrati tudi lokalno pridelana?

Ekološka hrana ohranja naravo. Skrbimo namreč, da pridelujemo hrano na tak način, da narave ne uničujemo. To, da je lokalna, pa je pomembno tudi za nas ljudi in lokalno družbo. Tako namreč drug drugega podpiramo, si na nek način pomagamo tako privatno kot poslovno in potem imamo lahko zdravo in srečno družbo.

Celoten intervju je dostopen na:  https://www.youtube.com/watch?v=4m3xsuqUtVI


Sorodni članki

Biodinamična kmetija Černelič z zmago na natečaju Rural Inspiration Awards 2020

Ekološka in biodinamična kmetija Černelič je na evropskem natečaju Rural Inspiration Awards 2020 prejela največ glasov javnosti ter se izmed 71 prijavljenih uvrstila na prvo mesto v kategoriji »Popular vote«. Zvone Černelič je spregovoril o pomenu biodinamičnega kmetovanja in predstavil…

Več...

Prednosti ekološke hrane skozi oči pridelovalca

Ekološka hrana velja za bolj zdravo in bolj okusno. Razloge za to je predstavil g. Janez Peternelj, pridelovalec ekološke zelenjave in sadja, ki ima na svoji ekološki kmetiji v Poljanski dolini tudi nekaj živali. Spregovoril je o prednostih tako za…

Več...

Na trgovskih policah vse leto na voljo slovenska ekološka žita

V Žitu so povezali verigo proizvodnje ekoloških žit iz Slovenije, tako da imamo potrošniki na trgovskih policah vse leto možnost kupiti raznovrstna ekološka žita slovenske pridelave. Mag. Tanja Jelača, vodja blagovne znamke Natura iz Žita, je med drugim pojasnila, kako…

Več...

Ekološko mleko – v čem je drugačno?

Ekološko mleko postaja med potrošniki vse bolj zaželeno. Maja Kalan, vodja korporativnega komuniciranja v Ljubljanskih mlekarnah, je spregovorila o predelavi ekološkega mleka, razlikah v primerjavi s konvencionalnim mlekom ter o pomenu ekološke pridelave in predelave. V Ljubljanskih mlekarnah mleka ne…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem