Zakaj je sistem zagotavljanja varnosti, kakovosti in sledljivosti mesa v Sloveniji vreden zaupanja

Se kdaj vprašate, od kod je žival, katere meso jeste? In koliko kilometrov je bilo potrebnih, da se je zrezek znašel na vašem krožniku? Kakšna je sledljivost mesa?

Za vas imamo dobro novico. Slovenski sistem varnosti in sledljivosti hrane vam omogoča sledenje vse do rejca.

Če pa boste posegli po govedini z znakom “izbrana kakovost – Slovenija”, ste lahko prepričani, da živilo dosega vse standarde varnosti, poleg tega pa je še slovenskega porekla in višje kakovosti.

Vsako meso, ki ga kupite, mora imeti na embalaži med drugim označeno, v kateri državi je bila žival, iz katere je izdelek, rojena, vzrejena, zaklana in predelana. V številnih primerih so to lahko tudi po tri različne države. Podatke o poreklu na svežem govejem mesu najdete na deklaraciji. Obstaja pa tudi lažji način preverjanja porekla, kot je podrobno preučevanje drobnih deklaracij. Na embalaži poiščite znak  “izbrana kakovost – Slovenija”, ki nam na jasen način zagotavlja, da je meso od živali, ki je bila v Sloveniji rejena, zaklana in predelana.

Varnost in kakovost govejega mesa je zagotovljena z zaupanja vrednim sistemom

Varnost svežega govejega mesa se zagotavlja s sistemom HACCP, kjer se kontrolirajo vsa tveganja, ki bi lahko vplivala na varnost živil. Tako se na primer uspešno preprečijo morebitna mikrobiološka, fizikalna ali kemijska tveganja.

Poleg tega se kontrolira sledljivost mesa od rejca, predelovalca do trgovca kar mora biti razvidno tudi na deklaraciji proizvoda.

Sledljivost mesa nazaj vse do kraja rojstva živali

Ste vedeli, da je za vsak kos mesa v predelovalnem obratu mogoče preveriti njegovo poreklo? To zagotavlja sistem sledljivosti, ki mora biti vzpostavljen na vseh stopnjah. Vezan je na številko serije (lot), ki meso spremlja skozi celoten proces od rojstva, reje, zakola, predelave in pakiranja. Sledenje je pri znaku »izbrana kakovost – Slovenija« še dodatno kontrolirano in dokumentirano na vseh stopnjah predelave mesa:

  • pri prevzemu s kmetije,
  • ob sprejemu v predelovalni obrat in zakolu,
  • pri razseku mesa na glavne in porabniške kose,
  • pri predelavi mesa v izdelke,
  • ob sprejemu na prodajno mesto in
  • pri prodaji.

Slovensko goveje meso z znakom “izbrana kakovost – Slovenija” potrošniku na enostaven in jasen način zagotavlja poreklo osnovne surovine, ki mu sporoča, da so bile vse faze od reje do pakiranja izvedene v Sloveniji. Na nobeni stopnji (od rejca, predelovalnega obrata do trgovine) se goveje sveže meso iz sheme “izbrana kakovost” ne more zamešati z govejim svežim mesom, ki ni v shemi “izbrana kakovost”.

Zato izberite hrano, ki je varna, kakovostna in slovenskega porekla. Izberite goveje meso z znakom “izbrana kakovost – Slovenija”!

Goveje meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« zagotavlja višjo kakovost

Vsa živila, med katera spada tudi goveje meso in se prodajajo končnemu potrošniku, morajo biti varna in ne smejo ob zaužitju ogrožati zdravja ljudi. Kakovost govejega mesa se deli na zunanjo kakovost oz. videz (teža, barva, okus, vonj, svežina itd.), na fiziološko kakovost oz. notranjo (vsebnost maščob, vitaminov, mineralov itd.) in na uporabno vrednost (transport, skladiščenje itd.). Kakovost je tako lahko od proizvoda do proizvoda različna kljub temu, da so vsi varni. Tako goveje meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« zagotavlja višjo kakovost, saj izpolnjuje v specifikaciji predpisane višje zahteve glede načina reje, krmljenja, transporta in svežine.


Sorodni članki

Otroci, ženske in športniki morajo še posebej paziti na zadosten vnos železa

Zelo pomembno je, da s prehrano v telo vnašamo tudi dovolj železa. Posledice pomanjkanja železa se kažejo v zmanjšanju fizičnih in intelektualnih sposobnosti, poslabšanju splošnega počutja, v skrajnem primeru pa lahko privede tudi do slabokrvnosti. Poskrbimo, da izbiramo živila, ki…

Več...

Kako izbrati pravo meso

Prihaja čas piknikov, ko je meso osrednja hrana na krožnikih, zato je v tem času še posebej pomembno, da smo pozorni, kakšno meso izberemo. Ni vsako meso kakovostno. Ko kupujete meso, bodite pozorni, od kje izhaja in kako je bila…

Več...

[VIDEO] Kako izbrati najboljšo perutnino?

CustomGrill v svoji kuhinji in na delavnicah uporablja samo najbolj kakovostno perutnino. Uganete, katero? https://youtu.be/P1uTsTZhwaU

Več...

[VIDEO] Kako pravilno pripravite perutnino?

Imate radi piščanca? Kako ga najpogosteje pripravite? Pa veste, da se je priprave svetlih kosov potrebno lotiti drugače, kot rdečih? Poglejte, kaj svetuje CustomGrill! https://youtu.be/i_Vl4ZZhFY4

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem