Zakaj je sistem zagotavljanja varnosti, kakovosti in sledljivosti mesa v Sloveniji vreden zaupanja

Se kdaj vprašate, od kod je žival, katere meso jeste? In koliko kilometrov je bilo potrebnih, da se je zrezek znašel na vašem krožniku? Kakšna je sledljivost mesa?

Za vas imamo dobro novico. Slovenski sistem varnosti in sledljivosti hrane vam omogoča sledenje vse do rejca.

Če pa boste posegli po govedini z znakom “izbrana kakovost – Slovenija”, ste lahko prepričani, da živilo dosega vse standarde varnosti, poleg tega pa je še slovenskega porekla in višje kakovosti.

Vsako meso, ki ga kupite, mora imeti na embalaži med drugim označeno, v kateri državi je bila žival, iz katere je izdelek, rojena, vzrejena, zaklana in predelana. V številnih primerih so to lahko tudi po tri različne države. Podatke o poreklu na svežem govejem mesu najdete na deklaraciji. Obstaja pa tudi lažji način preverjanja porekla, kot je podrobno preučevanje drobnih deklaracij. Na embalaži poiščite znak  “izbrana kakovost – Slovenija”, ki nam na jasen način zagotavlja, da je meso od živali, ki je bila v Sloveniji rejena, zaklana in predelana.

Varnost in kakovost govejega mesa je zagotovljena z zaupanja vrednim sistemom

Varnost svežega govejega mesa se zagotavlja s sistemom HACCP, kjer se kontrolirajo vsa tveganja, ki bi lahko vplivala na varnost živil. Tako se na primer uspešno preprečijo morebitna mikrobiološka, fizikalna ali kemijska tveganja.

Poleg tega se kontrolira sledljivost mesa od rejca, predelovalca do trgovca kar mora biti razvidno tudi na deklaraciji proizvoda.

Sledljivost mesa nazaj vse do kraja rojstva živali

Ste vedeli, da je za vsak kos mesa v predelovalnem obratu mogoče preveriti njegovo poreklo? To zagotavlja sistem sledljivosti, ki mora biti vzpostavljen na vseh stopnjah. Vezan je na številko serije (lot), ki meso spremlja skozi celoten proces od rojstva, reje, zakola, predelave in pakiranja. Sledenje je pri znaku »izbrana kakovost – Slovenija« še dodatno kontrolirano in dokumentirano na vseh stopnjah predelave mesa:

  • pri prevzemu s kmetije,
  • ob sprejemu v predelovalni obrat in zakolu,
  • pri razseku mesa na glavne in porabniške kose,
  • pri predelavi mesa v izdelke,
  • ob sprejemu na prodajno mesto in
  • pri prodaji.

Slovensko goveje meso z znakom “izbrana kakovost – Slovenija” potrošniku na enostaven in jasen način zagotavlja poreklo osnovne surovine, ki mu sporoča, da so bile vse faze od reje do pakiranja izvedene v Sloveniji. Na nobeni stopnji (od rejca, predelovalnega obrata do trgovine) se goveje sveže meso iz sheme “izbrana kakovost” ne more zamešati z govejim svežim mesom, ki ni v shemi “izbrana kakovost”.

Zato izberite hrano, ki je varna, kakovostna in slovenskega porekla. Izberite goveje meso z znakom “izbrana kakovost – Slovenija”!

Goveje meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« zagotavlja višjo kakovost

Vsa živila, med katera spada tudi goveje meso in se prodajajo končnemu potrošniku, morajo biti varna in ne smejo ob zaužitju ogrožati zdravja ljudi. Kakovost govejega mesa se deli na zunanjo kakovost oz. videz (teža, barva, okus, vonj, svežina itd.), na fiziološko kakovost oz. notranjo (vsebnost maščob, vitaminov, mineralov itd.) in na uporabno vrednost (transport, skladiščenje itd.). Kakovost je tako lahko od proizvoda do proizvoda različna kljub temu, da so vsi varni. Tako goveje meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« zagotavlja višjo kakovost, saj izpolnjuje v specifikaciji predpisane višje zahteve glede načina reje, krmljenja, transporta in svežine.

Zakaj je sistem zagotavljanja varnosti, kakovosti in sledljivosti mesa v Sloveniji vreden zaupanja
4.6 (92%) št. ocen: 10


Sorodni članki

Infografika: oznake na predpakiranem govejem mesu

Ko v trgovini izbiramo sveže predpakirano goveje meso, pogosto ne vemo, kateri od podatkov na embalaži je pravzaprav tisti, ki je za nas ključen. Kar nekaj izmed teh podatkov na embalaži je obveznih, in vsi ti so tam z istim…

Več...

Infografika: oznake na predpakiranem perutninskem mesu

Verjetno ste že opazili, da je slovensko predpakirano perutninsko in puranje meso, ki ga kupite v trgovini, opremljeno s precej oznakami. Veste, kaj pomenijo? Veste, kateri podatki morajo bitu obvezno navedeni, katere pa proizvajalci dodajo prostovoljno? Oglejte si v spodnji…

Več...

Pivka perutninarstvo oživila obrat nekdanje družbe MIP v Novi Gorici

Konec oktobra je Pivka perutninarstvo d. d. v Kronberku otvorila prenovljene prostore nekdanje družbe MIP, kar je za družbo pomembna pridobitev. Na novo lokacijo so preselili celoten oddelek predelave perutninskega mesa z letno proizvodnjo tri tisoč ton barjenih izdelkov. Celotna…

Več...

Kako veste, da jeste perutninsko meso 100-odstotno slovenskega porekla

Ko kupujete perutninsko meso, vedno izberite meso slovenskega porekla. Iskanje zares slovenskega lahko od vas zahteva določeno mero angažiranosti – vse podatke o poreklu morate poiskati na sledljivostni etiketi. Temu pa se lahko izognete: poiščite ali zahtevajte perutninsko meso z…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem