Zakaj je sistem zagotavljanja varnosti, kakovosti in sledljivosti mesa v Sloveniji vreden zaupanja

Se kdaj vprašate, od kod je žival, katere meso jeste? In koliko kilometrov je bilo potrebnih, da se je zrezek znašel na vašem krožniku? Kakšna je sledljivost mesa?

Za vas imamo dobro novico. Slovenski sistem varnosti in sledljivosti hrane vam omogoča sledenje vse do rejca.

Če pa boste posegli po govedini z znakom “izbrana kakovost – Slovenija”, ste lahko prepričani, da živilo dosega vse standarde varnosti, poleg tega pa je še slovenskega porekla in višje kakovosti.

Vsako meso, ki ga kupite, mora imeti na embalaži med drugim označeno, v kateri državi je bila žival, iz katere je izdelek, rojena, vzrejena, zaklana in predelana. V številnih primerih so to lahko tudi po tri različne države. Podatke o poreklu na svežem govejem mesu najdete na deklaraciji. Obstaja pa tudi lažji način preverjanja porekla, kot je podrobno preučevanje drobnih deklaracij. Na embalaži poiščite znak  “izbrana kakovost – Slovenija”, ki nam na jasen način zagotavlja, da je meso od živali, ki je bila v Sloveniji rejena, zaklana in predelana.

Varnost in kakovost govejega mesa je zagotovljena z zaupanja vrednim sistemom

Varnost svežega govejega mesa se zagotavlja s sistemom HACCP, kjer se kontrolirajo vsa tveganja, ki bi lahko vplivala na varnost živil. Tako se na primer uspešno preprečijo morebitna mikrobiološka, fizikalna ali kemijska tveganja.

Poleg tega se kontrolira sledljivost mesa od rejca, predelovalca do trgovca kar mora biti razvidno tudi na deklaraciji proizvoda.

Sledljivost mesa nazaj vse do kraja rojstva živali

Ste vedeli, da je za vsak kos mesa v predelovalnem obratu mogoče preveriti njegovo poreklo? To zagotavlja sistem sledljivosti, ki mora biti vzpostavljen na vseh stopnjah. Vezan je na številko serije (lot), ki meso spremlja skozi celoten proces od rojstva, reje, zakola, predelave in pakiranja. Sledenje je pri znaku »izbrana kakovost – Slovenija« še dodatno kontrolirano in dokumentirano na vseh stopnjah predelave mesa:

  • pri prevzemu s kmetije,
  • ob sprejemu v predelovalni obrat in zakolu,
  • pri razseku mesa na glavne in porabniške kose,
  • pri predelavi mesa v izdelke,
  • ob sprejemu na prodajno mesto in
  • pri prodaji.

Slovensko goveje meso z znakom “izbrana kakovost – Slovenija” potrošniku na enostaven in jasen način zagotavlja poreklo osnovne surovine, ki mu sporoča, da so bile vse faze od reje do pakiranja izvedene v Sloveniji. Na nobeni stopnji (od rejca, predelovalnega obrata do trgovine) se goveje sveže meso iz sheme “izbrana kakovost” ne more zamešati z govejim svežim mesom, ki ni v shemi “izbrana kakovost”.

Zato izberite hrano, ki je varna, kakovostna in slovenskega porekla. Izberite goveje meso z znakom “izbrana kakovost – Slovenija”!

Goveje meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« zagotavlja višjo kakovost

Vsa živila, med katera spada tudi goveje meso in se prodajajo končnemu potrošniku, morajo biti varna in ne smejo ob zaužitju ogrožati zdravja ljudi. Kakovost govejega mesa se deli na zunanjo kakovost oz. videz (teža, barva, okus, vonj, svežina itd.), na fiziološko kakovost oz. notranjo (vsebnost maščob, vitaminov, mineralov itd.) in na uporabno vrednost (transport, skladiščenje itd.). Kakovost je tako lahko od proizvoda do proizvoda različna kljub temu, da so vsi varni. Tako goveje meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« zagotavlja višjo kakovost, saj izpolnjuje v specifikaciji predpisane višje zahteve glede načina reje, krmljenja, transporta in svežine.

Zakaj je sistem zagotavljanja varnosti, kakovosti in sledljivosti mesa v Sloveniji vreden zaupanja
4.6 (92%) št. ocen: 10


Sorodni članki

Goveji steak v vinski omaki - video recept

KUHAJMO Z NAŠO SUPER HRANO! Mmm, okusen goveji steak je pripravljen 1, 2, 3, pa tudi zelo okusen je. Da bo kosilo ali večerja pravo doživetje, ga pripravite z vinsko omako. Namig: kakovostno slovensko goveje meso nosi znak »izbrana kakovost…

Več...

Počasi pečena govedina v pečici z zelenjavo - video recept

KUHAJMO Z NAŠO SUPER HRANO!Čeprav se govedina v pečici peče počasi, je ta recept vseeno odličen, zahteva pa tudi zelo malo predpriprave.Izberite najljubšo prilogo in uživajte v slovenskem govejem mesu izbrane kakovosti!https://www.youtube.com/watch?v=N0dQBFVft_g

Več...

David Urankar: »Ne maram, če kdo drug obrača čevape in pleske«

Davida Urankarja ste zagotovo že videli in slišali. Športnik, nekdanji slovenski reprezentant v atletiki in prvi slovenski voznik boba vas dandanes kot model pozdravlja z reklamnih panojev in reklamnih spotov ter kot voditelj s televizijskih ekranov. Z energičnim Davidom smo…

Več...

Damjana Golavšek: "Moja lazanja s piščančjim mesom je res nekaj posebnega."

Damjana Golavšek je ena redkih slovenskih glasbenic, ki jo dobro poznajo vse generacije. Najmlajši uživajo ob njenih pesmih in na otroških prireditvah, drugi pa jo poznamo po njeni dolgi pevski karieri. Na odru se odlično počuti, zato jo zadnje čase…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem