Zakaj je sistem zagotavljanja varnosti, kakovosti in sledljivosti mesa v Sloveniji vreden zaupanja | Naša super hrana - Sledljivost mesa

Zakaj je sistem zagotavljanja varnosti, kakovosti in sledljivosti mesa v Sloveniji vreden zaupanja

Se kdaj vprašate, od kod je žival, katere meso jeste? In koliko kilometrov je bilo potrebnih, da se je zrezek znašel na vašem krožniku? Kakšna je sledljivost mesa?

Za vas imamo dobro novico. Slovenski sistem varnosti in sledljivosti hrane vam omogoča sledenje vse do rejca.

Če pa boste posegli po govedini z znakom “izbrana kakovost – Slovenija”, ste lahko prepričani, da živilo dosega vse standarde varnosti, poleg tega pa je še slovenskega porekla in višje kakovosti.

Vsako meso, ki ga kupite, mora imeti na embalaži med drugim označeno, v kateri državi je bila žival, iz katere je izdelek, rojena, vzrejena, zaklana in predelana. V številnih primerih so to lahko tudi po tri različne države. Podatke o poreklu na svežem govejem mesu najdete na deklaraciji.

Na embalaži poiščite znak  “izbrana kakovost – Slovenija”, ki nam na jasen način zagotavlja, da je meso od živali, ki je bila v Sloveniji rojena in rejena. Meso je bilo predelano v Sloveniji. 

Varnost in kakovost govejega mesa je zagotovljena z zaupanja vrednim sistemom

Varnost svežega govejega mesa se zagotavlja s sistemom HACCP, kjer se kontrolirajo vsa tveganja, ki bi lahko vplivala na varnost živil. Tako se na primer uspešno preprečijo morebitna mikrobiološka, fizikalna ali kemijska tveganja.

Poleg tega se kontrolira sledljivost mesa od rejca, predelovalca do trgovca, kar mora biti razvidno tudi na deklaraciji proizvoda.

Sledljivost mesa nazaj vse do kraja rojstva živali

Ste vedeli, da je za vsak kos mesa v predelovalnem obratu mogoče preveriti njegovo poreklo? To zagotavlja sistem sledljivosti, ki mora biti vzpostavljen na vseh stopnjah. Vezan je na številko serije (lot), ki meso spremlja skozi celoten proces od rojstva, reje, zakola, predelave in pakiranja. Sledenje je pri znaku »izbrana kakovost – Slovenija« še dodatno kontrolirano in dokumentirano na vseh stopnjah predelave mesa:

  • pri prevzemu s kmetije,
  • ob sprejemu v predelovalni obrat in zakolu,
  • pri razseku mesa na glavne in porabniške kose,
  • pri predelavi mesa v izdelke,
  • ob sprejemu na prodajno mesto in
  • pri prodaji.

Slovensko goveje meso z znakom “izbrana kakovost – Slovenija” potrošniku na enostaven in jasen način zagotavlja poreklo osnovne surovine, ki mu sporoča, da so bile vse faze od reje do pakiranja izvedene v Sloveniji. Na nobeni stopnji (od rejca, predelovalnega obrata do trgovine) se goveje sveže meso iz sheme “izbrana kakovost” ne more zamešati z govejim svežim mesom, ki ni v shemi “izbrana kakovost”.

Zato izberite hrano, ki je varna, kakovostna in slovenskega porekla. Izberite goveje meso z znakom “izbrana kakovost – Slovenija”!

Goveje meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« zagotavlja višjo kakovost

Vsa živila, med katera spada tudi goveje meso in se prodajajo končnemu potrošniku, morajo biti varna in ne smejo ob zaužitju ogrožati zdravja ljudi. Kakovost govejega mesa se deli na zunanjo kakovost oz. videz (teža, barva, okus, vonj, svežina itd.), na fiziološko kakovost oz. notranjo (vsebnost maščob, vitaminov, mineralov itd.) in na uporabno vrednost (transport, skladiščenje itd.). Kakovost je tako lahko od proizvoda do proizvoda različna kljub temu, da so vsi varni. Tako goveje meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« zagotavlja višjo kakovost, saj izpolnjuje v specifikaciji predpisane višje zahteve glede načina reje, krmljenja, transporta in svežine.


Sorodni članki

Poznavanje porekla mesa je ključnega pomena

Prepoznati meso, ki je v celoti pridelano in predelano v Sloveniji, je pri nas preprosto, saj ga označuje znak »izbrana kakovost - Slovenija«. V shemo, ki zagotavlja slovensko poreklo, kratke dobavne poti in sledljivost mesa, so vključeni številni slovenski rejci…

Več...

Klemen Janežič: »Meso slovenskega porekla je na policah trgovin moja prva izbira«

Obisk restavracije in uživanje ob kulinariki je priljubljena oblika druženja za številne ljudi. Ste se kot ljubitelj mesnih jedi kdaj vprašali, od kod izvira meso, ki so vam ga postregli v restavraciji? Številni gostinski obrati so prepoznali dodano vrednost živil,…

Več...

Igor Radulović: »Kakovostno meso je sveže, lokalno in okusno«

Izbor kakovostnih sestavin je pomemben korak pri pripravi hrane tako v restavraciji kakor tudi doma. Sveže, lokalno in okusno so tri usmeritve, ki jim sledijo v restavracijah Jack & Joe v Mariboru in Limbušu. Obe sta znani predvsem po okusnih…

Več...

Izidor Krivec: »Potrošnikom ponujamo kakovostno meso lokalnih rejcev« 

Trgovske police se šibijo pod raznoliko ponudbo mesnih dobrot. Na kaj moramo biti potrošniki pozorni pri nakupu mesa in kako izbrati najboljše? O kakovosti, sledljivosti, nadzoru in poreklu govejega mesa in mesnih izdelkov smo se pogovarjali z Izidorjem Krivcem, predsednikom…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem