Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
Izdaja odločb za plačilo prispevka za promocijo v sektorju sadja za leto 2020.  Preberite več >

Zakaj izbrati slovensko jagodičevje?

Sadje domačih pridelovalcev, ki nas prvo razvaja v spomladanskih mesecih, so sadne vrste iz skupine jagodičja. Dr. Darinka Koron z Oddelka za sadjarstvo, vinogradništvo in vinarstvo na Kmetijskem inštitutu Slovenije izpostavlja, da lahko lokalno pridelano jagodičje uživamo skozi vse leto – sveže, zamrznjeno ali predelano v najrazličnejše dobrote

Slovenija je pravi sadni raj, v katerem je sadje mogoče pridelovati v skoraj vseh letnih časih. Ključna pogoja za pridelavo raznovrstnega sadja v Sloveniji sta predvsem ugodno podnebje in razgibanost pokrajine. Naše ravnice, gričevnat in hribovit svet so prepleteni z gozdovi in travniki, ti pa s polji, vinogradi in trajnimi nasadi. Zaradi razgibanega terena so ljudje od nekdaj sadili tudi manjše sadovnjake in travniške, visokodebelne sadovnjake. Med sadnimi vrstami, ki so v preteklosti domovale predvsem na gozdnih robovih in vrtovih, so jagodičaste rastline. Drobni, aromatični sadeži, polnega okusa, razvajajo brbončice že od nekdaj.

V prehrani ljudi že od nekdaj

V preteklosti je jagodičje prevladovalo predvsem v obliki shrankov, čajev ali zdravil. Pridelava jagodičja v nasadih je v Sloveniji stara le dobro stoletje, v svetu pa je pridelava le nekoliko starejša, pojasnjuje poznavalka jagodičja dr. Darinka Koron.

Pridelava jagodičastih rastlin je v primerjavi s sadnimi vrstami, ki imajo večje plodove, vedno nekoliko zaostajala, kljub temu, da so ljudje radi uživali jagodičje. Razloge je mogoče iskati predvsem v manjši količini pridelka v primerjavi z drugimi sadnimi vrstami, pa tudi v zahtevnosti obiranja in kratki obstojnosti plodov. Ljudje so se v preteklosti z jagodičjem oskrbovali na naravnih rastiščih in v domačih vrtovih. Danes je taka oskrba vse bolj redka. Zaradi skrbnega načrtovanja pridelovalcev je zato pridelave in ponudbe vedno več.

Jagodičevje

Za pridelavo ugodnejše hladnejše podnebje

Jagodičje pridelujemo v večjih ravninskih nasadih in v manjših nasadih v hribovitem svetu. Vse jagodičaste vrste bolje uspevajo v hladnejših predelih z veliko sonca. »Morda nas včasih zavede ponudba na trgovskih policah, kjer najdemo predvsem jagodičje iz toplih, sredozemskih dežel. Prezremo pa dejstvo, da je jagodičje iz južnih krajev na trgu v zimskih in zgodnje pomladanskih mesecih, ko so v teh krajih temperature podobne tistim, kot so pri nas v maju in juniju, ko je jagodičje na višku zorenja«, izpostavlja dr. Darinka Koron.

Mirujoči brsti jagodičastih rastlin, razen jagodnih, spomladi prenesejo tudi do -5 °C, medtem ko odprt cvet jagodičastih rastlin, tako kot pri ostalih sadnih vrstah, pozebe pri temperaturah pod lediščem. Dr. Darinka Koron pojasnjuje vpliv pozebe na letošnji pridelek jagodičja: »Jagodičaste rastline so zelo odporne na mraz. Prav zaradi odpornosti rastlin na nizke temperature, imamo običajno vsako leto vsaj v nekaterih delih Slovenije zagotovljen pridelek. Izjemna pa so leta, kot je na primer letošnje, ko so bile na posameznih območjih Slovenije temperature tako nizke, da so popolnoma uničile pridelek

Lokalno pridelano jagodičje na voljo skozi vse leto

Med jagodičastimi sadnimi vrstami imamo vseh od bolj zgodnjih do zelo poznih sort, med katerimi je razmak v zorenju kar nekaj tednov. Če ob tem upoštevamo še različne tehnologije gojenja, denimo pridelavo na prostem ali gojenje v polodprtih in zaprtih rastlinjakih, ugotovimo, da je ponudba jagodičja v našem prostoru zagotovljena od začetka aprila do sredine decembra. Jagodičje je zelo priljubljeno tudi v zamrznjeni ali predelani obliki, zato lahko v slovenskem jagodičju uživamo celo leto.

Na policah trgovin lahko najdemo jagodičje, ki je pripeljano iz tujine, in pridelke iz lokalnega okolja. Številni domači pridelovalci pridelujejo jagodičje skladno s kriteriji nacionalne sheme »izbrana kakovost« in tako s certifikatom dokazujejo kakovost svojega pridelka. Sadje, ki je pridelano v skladu z zahtevanimi pogoji, je namreč označeno z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. Znak potrošnikom jamči, da kupimo kakovostno sadje, ki je pridelano ali predelano v Sloveniji pod nadzorom neodvisnih certifikacijskih organov. Kriteriji sheme »izbrana kakovost« so tako smernica pridelovalcem za vzpostavitev dobrih praks pridelave sadja na eni strani in zagotovilo kakovostnih lokalnih pridelkov za potrošnike na drugi.

Dr. Darinka Koron zaključuje: »Prednosti uživanja jagodičja so poznali že naši predniki, zato so ga v najrazličnejših oblikah vključevali v svojo prehrano. Zahvaljujoč lokalnim pridelovalcem lahko kakovostno jagodičevje preprosto kupimo. Prav tako lahko z njim popestrimo svoj sadni vrt, se ga naužijemo ob obisku hribov ali pa se z njim posladkamo v obliki sokov, želejev in marmelad. No, pa tudi jagodov, malinov ali borovničev sladoled je odličen. Jagodičje, sveže ali predelano, naj vam tekne!«


Sorodni članki

Na policah trgovin tudi v spomladanskih mesecih najdemo lokalno sadje

Lepota pomladi je v prebujanju narave in razcvetu rastlin, tudi sadnih dreves, na katerih se pasejo čebele in drugi opraševalci. S prvimi sončnimi žarki se tako začne nova sezona pridelave sadja. Še preden dozorijo prvi sadeži letošnje pridelave, lahko v…

Več...

Ali veste, zakaj je dobro izbrati sadje z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«?

Uživanje sadja je del uravnotežene prehrane. Je vir za zdravje pomembnih snovi, kot so vitamini, minerali, vlaknine in antioksidanti. Vsebnost teh pomembnih snovi se med sadjem razlikuje, zato je pomembno, da izberemo sadje ali izdelke iz sadja višje kakovosti. Prav…

Več...

Sadje z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« mora dosegati nadstandardne kriterije kakovosti

Pri nakupu sadja in izdelkov iz sadja dobite potrošniki živilo višje kakovosti iz svoje bližine. Znak »izbrana kakovost – Slovenija« potrošniku zagotavlja, da gre za sadje oziroma izdelke iz sadja s posebnimi lastnostmi, ki so redno kontrolirani ter v celoti…

Več...

Lupinasto sadje bogati našo prehrano

Ali veste, da v Sloveniji pridelujemo odlično lupinasto sadje? Spoznajte tradicijo t. i. lupinarjev na slovenskih tleh in njegovih koristih za zdravje ljudi. Dr. Anita Solar, strokovnjakinja z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, priporoča uživanje ene pesti lupinastega sadja nekajkrat…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem