Zakaj izbrati slovenske ribe in kje dobimo sveže? | Ribe | Zgodbe o naši super hrani

Zakaj izbrati slovenske ribe in kje dobimo sveže?

Odločitev za slovenske ribe je modra tako z vidika njihove hranilne sestave kot zaradi kratke poti do vašega krožnika. Preverite nasvete glede uživanja rib, smernice, kako prepoznati njihovo svežino, ter se seznanite s ključnimi nasveti za varno rokovanje. Pripravili smo tudi seznam ponudnikov slovenskih rib s kontaktnimi podatki.

Ribe imajo po mnenju prehranskih strokovnjakov izredno pomembno mesto v prehrani, saj slovijo po izredno ugodni hranilni sestavi in so bogat vir visokovrednih beljakovin, vitaminov in mineralov. Zaradi specifičnega mesa z malo vezivnega tkiva predstavljajo kakovosten in uravnotežen obrok, njihovo uživanje pa je še posebej priporočljivo v kombinaciji z zelenjavo. Ribe izstopajo tudi z vidika vsebnosti esencialnih omega-3 maščobnih kislin, ki so med drugim izrednega pomena za zdravje srca.

Nasveti glede uživanja rib

Prehranski strokovnjaki priporočajo uživanje rib enkrat do dvakrat tedensko. Zlasti manjše ribe je priporočljivo zaužiti s kostmi vred, saj so tako bogat vir vitamina D, kalcija in fosforja. Morske ribe so med drugim dragocene tudi zaradi visokih vrednosti joda in selena. Količina maščob v ribah je različna glede na vrsto rib, zato v prehrani poskrbite za raznoliko izbiro sladkovodnih in morskih rib. Ribe je priporočljivo uživati predvsem kot zamenjavo za rdeče meso in mesne izdelke.

Zakaj izbrati slovenske ribe?

Z izbiro slovenskih rib lahko zadostite številnim prej omenjenim kriterijem, saj jih lahko dobite kar najbolj sveže in s preverjenim poreklom. Prednost so kratke transportne poti ter možnost neposrednega nakupa pri ponudnikih. Za vas smo povprašali slovenske ribiče, ribogojce in gojitelje školjk ter pripravili seznam ponudnikov slovenskih rib.

Kontaktni podatki ponudnikov slovenskih rib

Empty heading

SLADKOVODNO RIBOGOJSTVO v Sloveniji

PODJETJENASLOVKONTAKTVRSTA PROIZVODA
Ribogojnica BerlekPbrežje 103 C, Videm pri Ptuju031 522 613krap, šarenka
Mitja Petrič s.p.Polje 9e, Izola040 760 218užitna klapavica
Ribogojnica G2O d.o.o.Sv. Florjan 126, Rogaška Slatinahttps://narociribe.si/šarenka, potočna postrv
Ribogojnica Vodomec d.o.o.Zalog pri Cerkljah 103, Cerklje na Gorenjskem041 651 110 Janez, 041 247 479 Milanšarenka
Ribogojnica Mlinar, Plut DenisRožni dol 7, 8333 Semič031 836 649šarenka
Ribogojnica FondaLiminjanska cesta 117, Portorož051-605-605brancin, orada, užitna klapavica
Ribogojnica Vraber VanjaSpodnja Kalpla 52, 2361 Ožbalt041 756 696šarenka
Ribogojnica FramCafova ulica 19, Fram070 132 024 ALI 040 228 638šarenka
Ribogojnica ColaričDobrava pri Kostanjevici 9, Kostanjevica na KrkiMojca Colarič – 041 973 991afriški som
Ribniki Stranice (Cankarjevi ribniki d.o.o.)Bukovlje 53, 3206 Stranice041 405 044šarenka
Ribogojnica MihovcJeranovo 3a, 1241 KamnikSandi Burkeljca, 041/594463šarenka
Ribogojnica ZupanNomenj 5, Bohinjska BistricaMitja Zupan, 041/721-452šarenka, zlatovčica
Ribogojnica Stanka Špegelj s.p.Male Braslovče 2a, 3314 Braslovče031 50 20 89http://www.ribogojnica-spegelj.si/šarenka
Ribogojnica PerušSv. Primož nad Muto 46, Muta051 423 041040 21 444041 383 741šarenka
Ribogojstvo Mihec Trabe s.p.Spodnja Selnica 4a, Selnica ob Dravi041 797 739tramih@gmail.comšarenka
Ribogojnica MošnjeMošnje, 4240 RadovljicaMarija Cvenkel 031-579-905šarenka
Ribogojnica ŽalecDobriša vas 41a, 3310 Žalec041 703 373šarenka
Ribogojstvo Goričar d.o.o.Slivje 2, 8312 Podbočje pri Kostanjevici na Krki031-818-031 – Natalija, narocila@goricar.comšarenka, sibirski jeseter, krap, afriški som, sulec
Ribogojnica ŠifrarHotovlja 46, 4223 Poljane nad Škofjo Loko045185413, 041837500, sifrar.primoz@gmail.comšarenka
Ribogojnica Vodeb Danilo s.p.Razgledna ulica 18, 3220 Štore041 500 394krap
Ribogojnica FerličZvodno 5, 3000 Celje041-207-371šarenka
Ribogojnica Berlek d.o.o.Pobrežje 103 c, 2284 Videm pri Ptuju041 687 806šarenka, krap
Ribogojnica LIBO d.o.o.Gorenja Trebuša 113 a, 5283 Slap ob Idrijci041420407 Matevžšarenka
Ribogojnica GajV savinjski gaj 2, 3330 MozirjeDejan- 040513093, Dušan: 070660378šarenka
Ribogojstvo PovhTer 21B, 3333 Ljubno ob SavinjiDrago Povh, 041 771 072šarenka, zlatovčica

MORSKI RIBOLOV IN AKVAKULTURA v Sloveniji

IME RIBIČA /RIBOGOJCATELEFONEMAILVRSTA PROIZVODALOKACIJA
ROK DOMNIK051312020katarina.domnik@gmail.comRIBEPIRAN
TOMAŽ PETVAR040677073tomaz.petvar58@gmail.comRIBEIZOLA
IVO PETRIČ0408419275ricivo@gmail.comRIBEKOPER
MITJA PETRIČ040760217petricmitja2@gmail.com ŠKOLJKEIZOLA
ZANESTRA056281654zanestra@gmail.comribe, raki, mehkužci iz lastnega ulovaKOPER
GLAVINA BORIS041312920gromar.folpo@gmail.comRIBE, BAKALAKOPER
Ribe

Poskrbite za varno uživanje rib

Pri rokovanju z ribami, ki veljajo za hitro pokvarljivo živilo, je potrebna dodatna previdnost. Priporočamo kupovanje rib od preverjenih dobaviteljev, pri katerih lahko pridobite informacije o njihovem poreklu in svežini. Pomembno je, da smo pri nakupu svežih rib pozorni, da so shranjene na primerni temperaturi, na primer v hladilni vitrini ali na ledu. Izognimo se nakupu zamrznjenih rib, če je embalaža poškodovana ali raztrgana.

Ribe doma takoj shranimo v hladilnik (do 5 °C) ali jih zamrznemo (-18 °C), pri čemer jih shranimo na polici hladilnika tako, da se ne dotikajo drugih živil. Zamrznjeno ribo vedno odtaljujemo v hladilniku (4 °C) ali pod mrzlo tekočo vodo v originalni embalaži, pri čemer čas odtaljevanja prilagodimo teži ribe. Nikoli jih ne odtaljujemo na kuhinjskih površinah pri sobni temperaturi.

Ribo je potrebno zadostno toplotno obdelati, prav tako pa moramo biti pozorni, da pri serviranju gotove ribe ne uporabljamo istega pribora in krožnikov kot za surovo.

Kako prepoznamo sveže ribe?

Svežino rib je mogoče prepoznati po več kriterijih. Izredno pomemben je njihov vonj, ki ne sme biti preveč izrazit. Dlje časa kot mine od ulova, intenzivnejši je vonj ribe. Prav tako bodite pozorni na oči, ki so pri sveži ribi močno izbuljene, čvrste, beločnice in leče pa so prozorne. Motne oči nakazujejo, da je riba manj sveža. Prav tako je dobro pogledati škrge, ki so pri sveži ribi živo rdeče in rahlo vlažne. Tudi površina ribe mora biti svetle barve, koža mora biti napeta, luske pa se morajo čvrsto prilegati telesu.

Vsebina deloma povzeta po: Prehrana.si


Sorodni članki

Kako poskrbeti za varno uživanje rib?

Ribe so pomemben del naše prehrane, vendar pa je potrebno pri rokovanju z njimi upoštevati nekatere smernice in priporočila. Ribje meso se namreč hitro kvari, če z njim ne ravnamo pravilno. Dobro je, da so ribe vsaj enkrat tedensko na…

Več...

Napotki za filiranje ribe

Naučite se filirati ribo sami, saj jo tako lahko porabite za več jedi. Z malo truda in spretnosti vam bo zagotovo uspelo! Na koncu je dodan tudi video filiranja, ki ga opravi chef Uroš Štefelin.Pri nakupu rib se je najbolje…

Več...

Začela se je promocijska kampanja o prednostih lokalne ribje hrane

Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano smo začeli z nacionalno generično kampanjo za promocijo lokalnega ribištva, s katero bomo ozaveščali pozitivnih vidikih uživanja rib ter o kakovosti, svežini in pestrosti izbire lokalnih rib in školjk, ki so dostopne po…

Več...

Slovenske ribe za slovenske potrošnike

Ponovno smo se znašli v situaciji, ko je potrebno stopiti skupaj in tudi pri nakupu hrane ravnati čim bolj odgovorno. Ne pozabite v svojo prehrano vključiti rib, ki so pomembne za naše zdravje.Za vas smo zbrali kontakte slovenskih ribičev, ribogojcev…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem