Zakaj izbrati sadje z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«? | Izbrana kakovost, Sadje | Prehranski nasveti, Zdrava in uravnotežena prehrana

Zakaj izbrati sadje z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«?

Z nakupom sadja z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« pridelovalci in predelovalci potrošniku jamčijo, da je bilo sadje v celoti pridelano in predelano v Sloveniji. Znak odraža visoko kakovost in zagotavlja redni nadzor proizvodnje, zato lahko potrošniki pričakujejo kakovostno sadje in proizvode iz sadja, ki so polnega okusa.

Pri izbiri sadja na trgovskih policah nam je na voljo široka izbira in za nasvet, katero sadje izbrati, smo povprašali Borisa Oreška, predsednika sektorskega odbora za sadjarstvo po Zakonu o promociji kmetijskih in živilskih proizvodov (ZPKŽP).

Sogovornik že od samega začetka sodeluje pri vstopanju sektorja sadja v nacionalno shemo kakovosti živil pod imenom »izbrana kakovost« in pri aktivnostih v okviru nove promocijske kampanje za sadje. Tudi sam je kot sadjar vključen v shemo »izbrana kakovost – Slovenija« in meni, da promocija pomembno prispeva k izobraževanju potrošnikov o pomenu kakovostnega sadja in umeščanju slovenskega sadja na prodajne police.

Pridelovalci in predelovalci sadja ste za pridelovalci in predelovalci mesa in mleka tretji sektor, ki je vstopil v promocijo sheme »izbrana kakovost«. Zakaj je promocija v okviru sheme za vaš sektor pomembna?

Zaradi neugodnih vremenskih dogodkov, kot sta pozeba in toča, ki so v zadnjih nekaj letih prizadeli sadjarstvo v Sloveniji, je posledično ponudba slovenskega sadja v trgovinah upadla. Prodajne police je tako povečini zasedalo sadje iz tujine, ki pa ne dosega kakovosti slovenskega sadja. Prav zato je promocija kakovostnega slovenskega sadja v tem trenutku še kako potrebna in jo pozdravljamo. Z veseljem lahko povem, da smo s kakovostjo letošnjega pridelka zadovoljni, obenem pa tudi opažam, da se je v minulih neobičajnih mesecih povpraševanje po slovenskemu sadju povečalo. Nastalo situacijo moramo nujno izkoristiti in prepričan sem, da bo tudi promocija sadja iz sheme »izbrana kakovost« bistveno pripomogla k temu.

Kaj je bil glavni povod za vključitev sektorja sadja v shemo »izbrana kakovost«?

Kot glavni razlog bi izpostavil lažje razlikovanje kakovostnega slovenskega sadja na prodajnih policah. Znak »izbrana kakovost – Slovenija« potrošniku zagotavlja, da je sadje pridelano oziroma predelano v Sloveniji pod vsemi pogoji, ki jih predvideva specifikacija sheme. Pridelovalci in predelovalci sadja, ki so vključeni v shemo, potrošniku med drugim zagotavljajo slovensko poreklo in optimalno kakovost sadja na prodajnih policah.

Kdaj so se prvi pridelovalci in predelovalci sadja vključili v shemo »izbrana kakovost«? Kakšen delež celotne pridelave sadja predstavljate?

Prvi pridelovalci in predelovalci so se v shemo vključili leta 2018 in v tem letu pridobili tudi prve certifikate. Danes je certificirana skoraj polovica vseh površin intenzivnih sadovnjakov.  Seznam vseh podeljenih certifikatov se nahaja na tej povezavo pod naslovom Izbrana kakovost. V Sloveniji je jabolko še vedno najpomembnejša sadna vrsta. Zato je tudi delež certificiranih pridelovalcev jabolk najvišji. Trenutno so v shemo vključeni pretežno večji sadjarji. Tudi s pomočjo nove promocijske kampanje za sadje s sloganom »Najboljše imamo doma«, ki se je začela letošnjo jesen, in njenimi pozitivnimi učinki na potrošnjo slovenskega sadja pričakujem, da se bo v shemo vključilo še več sadjarjev.

Kakšna so pričakovanja sektorja sadja glede učinkov promocije sheme »izbrana kakovost«?

Sektor sadja je v velikem pričakovanju učinkov nove kampanje. ZPKŽP namreč obvezuje vse sadjarje, da plačajo prispevek za promocijo, ne glede na vključenost v shemo. Pričakujemo, da se bodo pozitivni učinki promocije odražali v večjem povpraševanju po slovenskem sadju in s tem posledično v povečanem številu sadjarjev, ki bodo na novo vstopili v shemo. Z večjim povpraševanjem po slovenskem sadju z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« se bo posledično povečala tudi ponudba različnih vrst slovenskega sadja z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, ki so bile do sedaj našemu potrošniku slabše dostopne.

Katere izzive na področju sadjarstva vidite kot predsednik sektorskega odbora za sadjarstvo po ZPKŽP?

Ključna izziva v prihodnosti, ki ju želim izpostaviti, sta predvsem pridelava sadnih vrst, ki do zdaj niso bile običajne v slovenskem prostoru in zagotavljanje ustreznih količin pridelka sadja, ki bodo zadoščale za vzpostavitev organizirane ponudbe v trgovini. Prav tako bo potrebno konstantno zagotavljati sadje vrhunske kakovosti in spremeniti odnos tako potrošnika kot trgovca do slovenskega sadja na prodajnih policah.

Sadjarji in predelovalci se dobro zavedate prednosti, ki jih prinaša znak »izbrana kakovost – Slovenija«. Katere so ključne prednosti za potrošnike?

Z nakupom sadja, ki ima znak »izbrana kakovost – Slovenija«, pridelovalci in predelovalci potrošniku jamčimo, da je bilo sadje v celoti pridelano in predelano v Sloveniji. Znak odraža visoko kakovost in redni nadzor proizvodnje, zato lahko potrošniki pričakujejo kakovostno sadje in proizvode iz sadja, ki je polnega okusa. Prav tako je pomembno, da so prodajne police, kjer se nahaja sveže sadje, pravilno označene z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« in da se sadje iz sheme »izbrana kakovost« ne meša z ostalim sadjem. Poudariti želim tudi to, da se mora pri nakupu sadja v trgovini s sadjem ravnati skrajno skrbno in previdno. Za skrbno ravnanje s sadjem na prodajnih policah smo odgovorni vsi, tako mi kot potrošniki, kot tudi trgovci.

Na kaj moramo biti potrošniki pozorni pri nakupu sadja?

Pri nakupu vam svetujem, da poiščete sadje, ki je označeno z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. Znak boste prepoznali v obliki »smeška«. Obenem posegajte po sezonskem sadju in sadnih vrstah, na katere je vaše telo optimalno prilagojeno. Prav tako sezonsko in lokalno pridelano sadje vsebuje večino koristnih snovi, ki jih vaše telo potrebuje in je maksimalno koristno in potrebno za delovanje vašega imunskega sistema. Pridelovalci sadja bomo morali na drugi strani sprejeti zavezo, da vam bo tovrstno sadje glede na sezono tudi dostopno. Ko boste pri nakupu povpraševali po sadju z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, boste s tem spodbudili tudi trgovce, da takšno sadje umestijo na svoje prodajne police.

Izbrana kakovost
Znak »izbrana kakovost – Slovenija« označuje izdelke preverjene kakovosti.

Prosim, zaključite naslednjo misel: Z izbiro sadja ali proizvodov iz sadja z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« je potrošnik …

… podprl slovenskega sadjarja, ki na slovenskih tleh prideluje oziroma predeluje sadje višje kakovosti na okolju in ljudem prijazen način.

Poseganje po izdelkih z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« pomeni podporo slovenskim pridelovalcem in slovenski prehrambni industriji. Naj vas pri izbiri vodi slogan promocijske kampanje za sadje: »Najboljše imamo doma.«


Sorodni članki

Kako posaditi sadno drevo?

Pomlad je poleg jeseni pravi čas za sajenje, zato lahko svoj vrt ali sadovnjak obogatite s katero izmed avtohtonih sort sadnega drevja. Glede na smernice agronoma Adrijana Černelča smo pripravili nasvete, kako pravilno posaditi sadno drevo. Začne se pri izbiri…

Več...

Kako rokovati s sadjem in zelenjavo

Sadje in zelenjava sta osnova zdrave prehrane, vendar pa je zelo pomembno, da z njimi pravilno rokujemo. Tako poskrbimo, da je hrana varna za uživanje in blagodejna za naše dobro počutje. Sadje in zelenjava sta stalnica na našem jedilniku, zato…

Več...

Na policah trgovin tudi v spomladanskih mesecih najdemo lokalno sadje

Lepota pomladi je v prebujanju narave in razcvetu rastlin, tudi sadnih dreves, na katerih se pasejo čebele in drugi opraševalci. S prvimi sončnimi žarki se tako začne nova sezona pridelave sadja. Še preden dozorijo prvi sadeži letošnje pridelave, lahko v…

Več...

Začenja se novo programsko obdobje za sektor sadja

Z začetkom leta 2024 sektor sadja vstopa v že tretje triletno programsko obdobje, v okviru katerega bo kmetijsko ministrstvo v sodelovanju s slovenskimi pridelovalci in predelovalci sadja izvajalo različne promocijske aktivnosti, ki bodo namenjene splošni promociji sadja in promociji sadja…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem