Začenja se kampanja »Ohranimo domače. Izbirajmo lokalno.« | Lokalno, Samooskrba | Novice, Prednosti lokalnega okolja

Začenja se kampanja »Ohranimo domače. Izbirajmo lokalno.«

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano začenja z vsesplošno promocijsko kampanjo z naslovom »Ohranimo domače. Izbirajmo lokalno.« Cilj je spodbuditi odločitev za svežo, sezonsko, lokalno pridelano hrano ter poseganje po pridelkih in živilih domačih proizvajalcev.

Slovensko podeželje je izjemno raznoliko, edinstveno oblikovano s številnimi krajinskimi posebnostmi, ki odločilno vplivajo na bivanje, obseg, vrsto rabe zemljišč, ter na izbrani način kmetovanja. Kakovost življenja na podeželju je povezana z ohranjanjem kulturne krajine in naravne dediščine.

S temeljnimi naravnimi viri ravnajmo skrbno

S temeljnimi življenjskimi naravnimi viri (tla, voda, zrak, ohranjeni naravni ekosistemi) je treba ravnati skrbno. Ti viri so ključnega pomena tudi za pridelavo in predelavo kakovostne in varne hrane. V ospredje se tako mora postaviti slovenski proizvajalec, ki skrbi za pridelavo in predelavo hrane, vpliva na vzdrževano podeželsko krajino, obdelavo zemljišč in tudi za možnosti aktivnosti na podeželju in razvoj turizma. Hrana in okolje sta ob težnji za povečanje samooskrbe nujna sestavna in močno prepletena člena pri ohranjanju podeželja in zagotavljanju hrane.

Kupujmo sveže in sezonsko!

Cilj kampanje »Ohranimo domače. Izberimo lokalno.« je opozoriti na svežo, sezonsko, lokalno pridelano in predelano hrano na podeželju in na trgovskih policah. Pomembno je povzdigniti pomen slovenskih pridelovalcev in predelovalcev, ki skrbijo za ohranjanje podeželja, doprinašajo k čistejšemu okolju in ohranjajo delovna mesta.

Z nakupom domačih, lokalnih kmetijskih pridelkov in živil podpiramo slovenskega proizvajalca ter s tem dvigujemo tudi ugled vseh poklicev, ki pri tem sodelujejo.

Pobrskajte na zemljevidu ponudnikov lokalne hrane

Pobrskajte tudi na našem zemljevidu ponudnikov lokalne hrane, kjer lahko iščete med različnimi kategorijami izdelkov in najdete vam najbližje kmetije z okusno domačo hrano.


Sorodni članki

Raje kot v smeti pretvorimo v nove jedi

V kuhinji se nam pogosto zgodi, da nam pri pripravi obrokov ostanejo nekatera živila, na primer krompir, testenine, riž, kruh ali zelenjava. Že z malo domišljije jih lahko koristno porabimo za pripravo novih jedi ter tako bistveno zmanjšamo količino zavržkov…

Več...

Kako zadržimo vodo v zemlji v sušnih obdobjih?

Uporaba zastirke, travnih muld ter grede »pogače« so učinkoviti načini za dolgotrajno zadrževanje vlage na vrtovih. Govorili smo z ddr. Ano Vovk Korže, ki na svojem »Učnem poligonu za samooskrbo« predstavlja v živo različne načine priprave gredic, da bodo med…

Več...

Vrtičkarji, pripravite se na sušo

Vremenoslovci napovedujejo rekordno vroče poletje. Vročina, suša in skrajne temperature močno prizadenejo vrtnine, ki nujno potrebujejo vodo. Pripravili smo nekaj nasvetov, kako lahko v poletnem času kar najbolje obvarujete svoj vrtiček.Suša lahko bistveno vpliva na količino in kakovost pridelka, vendar…

Več...

Zakaj izbrati lokalno hrano?

Za človekovo zdravje in dobro počutje je med drugim zelo pomembno tudi uživanje sezonske zelenjave in sadja iz lokalnega okolja.  Lokalna trajnostna oskrba pa ima poleg bolj kakovostnih živil še širši družbeni pomen.Pomembno se je zavedati, da lokalno predelana hrana…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem