Začenja se kampanja »Ohranimo domače. Izbirajmo lokalno.« | Lokalno, Samooskrba | Novice, Prednosti lokalnega okolja

Začenja se kampanja »Ohranimo domače. Izbirajmo lokalno.«

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano začenja z vsesplošno promocijsko kampanjo z naslovom »Ohranimo domače. Izbirajmo lokalno.« Cilj je spodbuditi odločitev za svežo, sezonsko, lokalno pridelano hrano ter poseganje po pridelkih in živilih domačih proizvajalcev.

Slovensko podeželje je izjemno raznoliko, edinstveno oblikovano s številnimi krajinskimi posebnostmi, ki odločilno vplivajo na bivanje, obseg, vrsto rabe zemljišč, ter na izbrani način kmetovanja. Kakovost življenja na podeželju je povezana z ohranjanjem kulturne krajine in naravne dediščine.

S temeljnimi naravnimi viri ravnajmo skrbno

S temeljnimi življenjskimi naravnimi viri (tla, voda, zrak, ohranjeni naravni ekosistemi) je treba ravnati skrbno. Ti viri so ključnega pomena tudi za pridelavo in predelavo kakovostne in varne hrane. V ospredje se tako mora postaviti slovenski proizvajalec, ki skrbi za pridelavo in predelavo hrane, vpliva na vzdrževano podeželsko krajino, obdelavo zemljišč in tudi za možnosti aktivnosti na podeželju in razvoj turizma. Hrana in okolje sta ob težnji za povečanje samooskrbe nujna sestavna in močno prepletena člena pri ohranjanju podeželja in zagotavljanju hrane.

Kupujmo sveže in sezonsko!

Cilj kampanje »Ohranimo domače. Izberimo lokalno.« je opozoriti na svežo, sezonsko, lokalno pridelano in predelano hrano na podeželju in na trgovskih policah. Pomembno je povzdigniti pomen slovenskih pridelovalcev in predelovalcev, ki skrbijo za ohranjanje podeželja, doprinašajo k čistejšemu okolju in ohranjajo delovna mesta.

Z nakupom domačih, lokalnih kmetijskih pridelkov in živil podpiramo slovenskega proizvajalca ter s tem dvigujemo tudi ugled vseh poklicev, ki pri tem sodelujejo.

Pobrskajte na zemljevidu ponudnikov lokalne hrane

Pobrskajte tudi na našem zemljevidu ponudnikov lokalne hrane, kjer lahko iščete med različnimi kategorijami izdelkov in najdete vam najbližje kmetije z okusno domačo hrano.


Sorodni članki

Kako posaditi sadno drevo?

Pomlad je poleg jeseni pravi čas za sajenje, zato lahko svoj vrt ali sadovnjak obogatite s katero izmed avtohtonih sort sadnega drevja. Glede na smernice agronoma Adrijana Černelča smo pripravili nasvete, kako pravilno posaditi sadno drevo. Začne se pri izbiri…

Več...

Kaj je potrebno spomladi postoriti na vrtu?

Zdaj je pravi čas, da pripravite gredice in vrt na novo sezono ter se odločite, kaj vse boste v letošnjem letu pridelali. Pripravili smo nekaj uporabnih nasvetov kako pripraviti gredice, kaj najprej saditi, katere rastline so dobri sosedje na vrtu.…

Več...

Na policah trgovin tudi v spomladanskih mesecih najdemo lokalno sadje

Lepota pomladi je v prebujanju narave in razcvetu rastlin, tudi sadnih dreves, na katerih se pasejo čebele in drugi opraševalci. S prvimi sončnimi žarki se tako začne nova sezona pridelave sadja. Še preden dozorijo prvi sadeži letošnje pridelave, lahko v…

Več...

Zakaj je dobro posegati po ekološki lokalni hrani?

Ekološka hrana ni zgolj še en „trend“ na področju prehranjevanja, temveč je dejansko nujen in nepogrešljiv temelj tako za zdravje sodobnega posameznika kot tudi za okolje in družbo kot celoto. Kadar ekološka hrana izvira iz lokalnega okolja, pa se njene…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem