Začela se je promocijska kampanja o prednostih lokalne ribje hrane | Ribe, Ribogojništvo | Zgodbe o naši super hrani

Začela se je promocijska kampanja o prednostih lokalne ribje hrane

Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano smo začeli z nacionalno generično kampanjo za promocijo lokalnega ribištva, s katero bomo ozaveščali pozitivnih vidikih uživanja rib ter o kakovosti, svežini in pestrosti izbire lokalnih rib in školjk, ki so dostopne po vsej državi.

Slovenci v primerjavi z evropskim povprečjem pojemo (pre)malo rib, poleg tega pa tudi slabo poznamo lokalni sektor ribištva, čeprav gre za tradicionalno dejavnost. Slovenija je namreč zelo vodnata država, z velikim številom ribogojnic.

Vredno je podpreti lokalne ribiče in ribogojnice

Poglavitni namen promocijske kampanje je povečati dovzetnost kupcev do lokalne ribje hrane in s tem tudi pripravljenost na nakup ter zmanjševanje cenovne občutljivosti. Njeno sporočilo je, da je vredno podpreti lokalne ribiče, ribogojce, školjkarje in predelovalce, saj so to osebe iz naše bližine, ki ponujajo lokalne ribe in proizvode iz akvakulture s pristnim karakterjem.

»S kampanjo za promocijo lokalnega ribištva želimo lokalnemu ribištvu zagotoviti ugled, kakršnega si zasluži, in dvigniti vrednost njihovim proizvodom. Prav je, da prebudimo zavedanje o lokalnem ribištvu in ljudeh v tej panogi, ki jim ribištvo predstavlja več kot zgolj poklic, namreč način življenja in izročilo, ki ga prenašajo iz roda v rod,« je poudaril minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek. Dodal je, da želi ministrstvo s kampanjo za promocijo lokalnega ribištva dolgoročno ozaveščati potrošnike – ne le o pozitivnih vidikih uživanja morskih in sladkovodnih rib ter školjk, pač pa tudi o pomenu tradicije lokalnega ribištva, pozitivnem vplivu tega sektorja na gospodarski razvoj države, o socialnem vidiku, konkurenčnosti domačega gospodarstva ter ne nazadnje tudi o trajnostni problematiki ter problematiki prelova vrst.

Nova spletna podstran na temo rib in ribištva

Kampanja bo v sodelovanju s slovenskimi ribiči in ribogojci, školjkarji ter nosilci predelovalne dejavnosti ribiških proizvodov potrošnike nagovarjala preko različnih komunikacijskih kanalov, kot so televizijski in radijski oglasi, oglaševanje ter objave na spletu in na družbenih omrežjih. Eden od osrednjih kanalov promocijske kampanje je nova spletna podstran www.nasasuperhrana.si/ribe, ki predstavlja stičišče ponudbe in povpraševanja po lokalnih ribiških izdelkih ter svežih ribah in morskih sadežih.

Recepti slika

Odlični recepti in zemljevid ponudnikov rib

Na spletni strani lahko najdete bogato ponudbo receptov za pripravo sladkovodne lokalne hrane, morske lokalne hrane ter predstavitev tipičnih, lokalnih načinov priprave rib in morskih sadežev. Prav tako je na spletni strani dostopen zemljevid s podatki o lokalnih ribičih in ribogojcih. Na zemljevidu lahko potrošnik najde njihove kontaktne podatke, v prihodnje pa bo tam moč najti tudi druge podatke (npr. o vrstah ulovljenih oziroma vzrejenih rib ali školjk posameznega ribiča ali ribogojca).

Spletna stran je tudi bogat vir informacij s področja ribištva in potrošnike usmerja tudi k premisleku o trajnostnem ribolovu, biodiverziteti v morju in ekološkim vprašanjem. Javnost med drugim nagovarja tudi k izbiri sezonskih lokalnih proizvodov, ki so manj obremenjujoči za okolje.


Sorodni članki

Kako poskrbeti za varno uživanje rib?

Ribe so pomemben del naše prehrane, vendar pa je potrebno pri rokovanju z njimi upoštevati nekatere smernice in priporočila. Ribje meso se namreč hitro kvari, če z njim ne ravnamo pravilno. Dobro je, da so ribe vsaj enkrat tedensko na…

Več...

Zakaj izbrati slovenske ribe in kje dobimo sveže?

Odločitev za slovenske ribe je modra tako z vidika njihove hranilne sestave kot zaradi kratke poti do vašega krožnika. Preverite nasvete glede uživanja rib, smernice, kako prepoznati njihovo svežino, ter se seznanite s ključnimi nasveti za varno rokovanje. Pripravili smo…

Več...

Napotki za filiranje ribe

Naučite se filirati ribo sami, saj jo tako lahko porabite za več jedi. Z malo truda in spretnosti vam bo zagotovo uspelo! Na koncu je dodan tudi video filiranja, ki ga opravi chef Uroš Štefelin.Pri nakupu rib se je najbolje…

Več...

Slovenske ribe za slovenske potrošnike

Ponovno smo se znašli v situaciji, ko je potrebno stopiti skupaj in tudi pri nakupu hrane ravnati čim bolj odgovorno. Ne pozabite v svojo prehrano vključiti rib, ki so pomembne za naše zdravje.Za vas smo zbrali kontakte slovenskih ribičev, ribogojcev…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem