Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Z nakupom slovenskega mleka in mlečnih izdelkov skrbimo za naše ljudi in naravo

Kakovost mleka in mlečnih izdelkov na naših trgovskih policah je zelo različna, tako kot so različne tudi cene. Višjo kakovost mlečnih izdelkov z oznako »izbrana kakovost – Slovenija« nam zagotavljajo slovenski kmetje in slovenska mlečnopredelovalna industrija. Z nakupom teh izdelkov sebi privoščite izdelke višje kakovosti, slovenskim kmetom in predelovalcem mleka pa omogočate ohranjanje delovnih mest in razvoj podeželja.

Vsak deseti Slovenec ali Slovenka živi na kmetiji

Po statističnih podatkih je v delo na družinskih kmetijah vključenih okrog 190.000 ljudi, torej skoraj 10% prebivalcev Slovenije. Gre za lastnike kmetij in njihove družinske člane. Sem sicer štejemo tudi tiste, ki hrano pridelujejo le za lastne potrebe. Smo med državami, v katerih največ dela opravijo družinski člani, ki predstavljajo prek 98 % vseh, ki delajo v kmetijstvu.

Zato poskrbimo za dobrobit svojega lokalnega okolja – izberimo mleko in mlečne izdelke z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, saj so izdelani iz mleka, ki so ga pridelali izključno slovenski kmetje, predelali pa slovenski predelovalci.

Vse več ljudi dela v slovenski mlečnopredelovalni industriji

Slovenske kmetije skupaj obdelujejo skoraj pol milijona hektarjev kmetijskih zemljišč, od tega je največ travnikov in pašnikov. V slovenski mlečnopredelovalni industriji je zaposlenih kar 1.400 ljudi. V zadnjih  letih se je tako število zaposlenih povečalo za četrtino, kar je tudi posledica dejstva, da Slovenci čedalje bolj prisegamo na slovensko hrano. Iz tega lahko sklepamo, da je prireja in predelava mleka v Sloveniji izredno živahna kmetijska in gospodarska panoga, ki pomembno zaznamuje naše podeželje in gospodarstvo ter vpliva na kulturno krajino in ohranjanje tradicije.

Skrb za zaposlene je močna tudi v tej panogi

Podjetja se vse bolj zavedajo pomena kompetenc svojih zaposlenih, zato tudi nenehno vlagajo v njihov razvoj in znanje. Skrb za varno in kakovostno hrano je v živilski industriji na prvem mestu, zato je nenehno usposabljanje zaposlenih ključnega pomena.

Pašniki in trajni travniki ohranjajo biotsko raznovrstnost

Pri ohranjanju rastlinstva in živalstva imajo kmetje pomembno vlogo. Biotsko raznovrstnost ohranjajo z gojenjem avtohtonih sort kmetijskih rastlin, z rejo avtohtonih in tradicionalnih pasem rejnih živali ter tudi s trajno rabo travnikov in pašnikov, ki jih je v Sloveniji razmeroma veliko.

Izberimo slovensko mleko in mlečne izdelke

Zato poskrbimo za dobrobit svojega lokalnega okolja – izberimo mleko in mlečne izdelke z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, saj so izdelani iz mleka, ki so ga pridelali izključno slovenski kmetje, predelali pa slovenski predelovalci.


Sorodni članki

Po mleko in mlečne izdelke iz naše bližine h kmetu ali kar v trgovino

Potrošniki z vsakodnevnimi nakupnimi odločitvami krojimo svojo prehransko prihodnost.V preteklosti so se na mizi velikokrat znašli domača skuta, žganci z okusnim mlekom in ocvirkovo zabelo ali pa denimo močnik, ki si ga je družina privoščila iz ene sklede. Ljudje so…

Več...

Če želimo lokalno, izberimo živilo z oznako »kmečki«

Začelo se je z nakupom ene koze leta 1991 in željo pridelovati mleko za svoje otroke. Danes Irena Orešnik s pomočjo družinskih članov na svoji ekološki kmetiji pridela približno 40.000 litrov mleka. Iz njega v Sirarstvu Orešnik izdelujejo jogurte, skuto…

Več...

Zmaga: ko poznaš kakovost in poreklo svojega mleka ali mlečnega izdelka

Sprehod med policami trgovin in izbor mleka in mlečnih izdelkov je za potrošnika pravi izziv. Kako veste, da je izdelek kakovosten? Odkar je slovenski mlečni sektor vključen v nacionalno shemo kakovosti živil, imenovano »izbrana kakovost«, je odločitev za potrošnike lažja.…

Več...

Želja po kakovostnem mleku ostaja enako živa kot nekoč

Maja Kalan Pongrac: »Naš glavni namen je potrošniku dostaviti varno in kakovostno živilo, zato uporabljamo različne postopke obdelave mleka.« Babice pripovedujejo: nekoč so pastirji gnali živino na pašo, kmetje so krave zjutraj molzli ročno, mleko pa se je odkupovalo kar…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem