Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO in NAVODILA za sektorja mleka in mesa o ponovnem začetku plačevanja prispevka za promocijo od 1.10.2020 dalje! Preberite več >

Z nakupom slovenskega mleka in mlečnih izdelkov skrbimo za naše ljudi in naravo

Kakovost mleka in mlečnih izdelkov na naših trgovskih policah je zelo različna, tako kot so različne tudi cene. Višjo kakovost mlečnih izdelkov z oznako »izbrana kakovost – Slovenija« nam zagotavljajo slovenski kmetje in slovenska mlečnopredelovalna industrija. Z nakupom teh izdelkov sebi privoščite izdelke višje kakovosti, slovenskim kmetom in predelovalcem mleka pa omogočate ohranjanje delovnih mest in razvoj podeželja.

Vsak deseti Slovenec ali Slovenka živi na kmetiji

Po statističnih podatkih je v delo na družinskih kmetijah vključenih okrog 190.000 ljudi, torej skoraj 10% prebivalcev Slovenije. Gre za lastnike kmetij in njihove družinske člane. Sem sicer štejemo tudi tiste, ki hrano pridelujejo le za lastne potrebe. Smo med državami, v katerih največ dela opravijo družinski člani, ki predstavljajo prek 98 % vseh, ki delajo v kmetijstvu.

Zato poskrbimo za dobrobit svojega lokalnega okolja – izberimo mleko in mlečne izdelke z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, saj so izdelani iz mleka, ki so ga pridelali izključno slovenski kmetje, predelali pa slovenski predelovalci.

Vse več ljudi dela v slovenski mlečnopredelovalni industriji

Slovenske kmetije skupaj obdelujejo skoraj pol milijona hektarjev kmetijskih zemljišč, od tega je največ travnikov in pašnikov. V slovenski mlečnopredelovalni industriji je zaposlenih kar 1.400 ljudi. V zadnjih  letih se je tako število zaposlenih povečalo za četrtino, kar je tudi posledica dejstva, da Slovenci čedalje bolj prisegamo na slovensko hrano. Iz tega lahko sklepamo, da je prireja in predelava mleka v Sloveniji izredno živahna kmetijska in gospodarska panoga, ki pomembno zaznamuje naše podeželje in gospodarstvo ter vpliva na kulturno krajino in ohranjanje tradicije.

Skrb za zaposlene je močna tudi v tej panogi

Podjetja se vse bolj zavedajo pomena kompetenc svojih zaposlenih, zato tudi nenehno vlagajo v njihov razvoj in znanje. Skrb za varno in kakovostno hrano je v živilski industriji na prvem mestu, zato je nenehno usposabljanje zaposlenih ključnega pomena.

Pašniki in trajni travniki ohranjajo biotsko raznovrstnost

Pri ohranjanju rastlinstva in živalstva imajo kmetje pomembno vlogo. Biotsko raznovrstnost ohranjajo z gojenjem avtohtonih sort kmetijskih rastlin, z rejo avtohtonih in tradicionalnih pasem rejnih živali ter tudi s trajno rabo travnikov in pašnikov, ki jih je v Sloveniji razmeroma veliko.

Izberimo slovensko mleko in mlečne izdelke

Zato poskrbimo za dobrobit svojega lokalnega okolja – izberimo mleko in mlečne izdelke z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, saj so izdelani iz mleka, ki so ga pridelali izključno slovenski kmetje, predelali pa slovenski predelovalci.


Sorodni članki

Kako pripraviti domače kislo mleko?

Mnogi ste pravo domače kislo mleko verjetno že preizkusili na turističnih kmetijah ali v planinskih kočah. Če pogrešate tisti pristen in neobdelan okus, lahko kislo mleko pripravite kar sami doma. Pomembno je, da za pripravo kislega mleka izberete čim bolj…

Več...

Slovensko mleko – zanimivosti in statistika

Slovensko mleko v več kot 70 % odkupijo slovenske mlekarne. Vzpodbuden je podatek, da mleka izvozimo več, kot ga uvozimo, vse večji pa je tudi porast pridelave in predelave ekološkega mleka. Preberite tudi, kakšna je povprečna poraba mlečnih izdelkov med…

Več...

Ekološko mleko – v čem je drugačno?

Ekološko mleko postaja med potrošniki vse bolj zaželeno. Maja Kalan, vodja korporativnega komuniciranja v Ljubljanskih mlekarnah, je spregovorila o predelavi ekološkega mleka, razlikah v primerjavi s konvencionalnim mlekom ter o pomenu ekološke pridelave in predelave. V Ljubljanskih mlekarnah mleka ne…

Več...

Kalcij – kralj mineralov

Vsem nam je dobro znano, da igra kalcij ključno vlogo pri zdravju okostja ter zob. Kljub temu pa velik del slovenske populacije trpi za pomanjkanjem tega tako pomembnega minerala. Koliko kalcija dnevno moramo zaužiti? Katera živila so najbogatejša s kalcijem…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem