Z nakupom slovenskega mleka in mlečnih izdelkov skrbimo za naše ljudi in naravo

Kakovost mleka in mlečnih izdelkov na naših trgovskih policah je lahko različna, tako kot je pestra njihova ponudba. Višjo kakovost mlečnih izdelkov z oznako »izbrana kakovost – Slovenija« nam zagotavljajo slovenski kmetje in slovenska mlečnopredelovalna industrija. Z nakupom teh izdelkov sebi privoščite izdelke višje kakovosti, slovenskim kmetom in mlečnopredelovalni industriji pa omogočate ohranjanje delovnih mest in razvoj podeželja.

Vsak deseti Slovenec ali Slovenka živi na kmetiji

Po zadnjih podatkih Statističnega urada RS je v delo na družinskih kmetijah vključenih čez 190.000 ljudi, torej skoraj 10 % Slovencev. Gre za lastnike kmetij in njihove družinske člane. Sem sicer štejemo tudi tiste, ki hrano pridelujejo le za lastne potrebe. Smo med državami, v katerih največ dela opravijo družinski člani, ki predstavljajo prek 98 % vseh, ki delajo v kmetijstvu.

Vse več ljudi dela v slovenski mlečnopredelovalni industriji

Slovenske kmetije skupaj obdelujejo 481.415 ha kmetijskih zemljišč, od tega je največ travnikov in pašnikov, leta 2017 pa je bilo v slovenski mlečnopredelovalni industriji zaposlenih kar 1.400 ljudi. V zadnjih petih letih se je tako število zaposlenih povečalo za kar 25 %, kar je tudi posledica dejstva, da Slovenci čedalje bolj prisegamo na slovensko hrano. Iz tega lahko sklepamo, da je prireja in predelava mleka v Sloveniji izredno živahna kmetijska in gospodarska panoga, ki pomembno zaznamuje naše podeželje in gospodarstvo ter vpliva na kulturno krajino in ohranjanje tradicije.

Skrb za zaposlene je močna tudi v tej panogi

Podjetja se vse bolj zavedajo pomena kompetenc svojih zaposlenih, zato tudi nenehno vlagajo v njihov razvoj in znanje. Skrb za varno in kakovostno hrano je v živilski industriji na prvem mestu, zato je nenehno usposabljanje zaposlenih ključnega pomena.

Pašniki in trajni travniki ohranjajo biotsko raznovrstnost

Pri ohranjanju rastlinstva in živalstva imajo kmetje pomembno vlogo. Biotsko raznovrstnost ohranjajo z gojenjem avtohtonih sort kmetijskih rastlin, z rejo avtohtonih in tradicionalnih pasem rejnih živali ter tudi s trajno rabo travnikov in pašnikov, ki jih je v Sloveniji razmeroma veliko.

Izberimo slovensko mleko in mlečne izdelke

Zato poskrbimo za dobrobit svojega lokalnega okolja – izberimo mleko in mlečne izdelke z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, saj so izdelani iz mleka, ki so ga pridelali izključno slovenski kmetje, predelali pa slovenski predelovalci.

Z nakupom slovenskega mleka in mlečnih izdelkov skrbimo za naše ljudi in naravo
3.8 (76.19%) št. ocen: 21


Sorodni članki

[VIDEO] Kaj vse zagotavlja znak "izbrana kakovost - Slovenija" na mleku in mlečnih izdelkih?

Mlada mamica Ana Žontar Kristanc se je podala na raziskovanje in spoznavanje znaka "izbrana kakovost - Slovenija" na mleku in mlečnih izdelkih. Ugotavljala je, kaj pomenijo višji standardi kakovosti, 100 % slovensko poreklo in neodvisne dodatne kontrole (zagotovitve znaka "izbrana…

Več...

[VIDEO] Kaj pomenijo NEODVISNE KONTROLE na mleku in mlečnih izdelkih?

Ana Žontar ugotavlja in spoznava, kaj točno pomenijo NEODVISNE KONTROLE pri znaku "izbrana kakovost - Slovenija". https://youtu.be/pA4p3NDre74

Več...

[VIDEO] Kaj pomeni 100 % SLOVENSKO na mleku in mlečnih izdelkih?

Ana Žontar ugotavlja in spoznava, kaj točno pomeni 100 % SLOVENSKO POREKLO pri znaku "izbrana kakovost - Slovenija". https://youtu.be/NGaB3C49zBY

Več...

[VIDEO] O hrani, ki ohranja delovna mesta

Z nakupom slovenske hrane lahko pomagamo ohranjati delovna mesta! https://youtu.be/qm3sWsl-UxQ

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem