Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO za sektorja mleka in mesa o še vedno USTAVLJENEM plačevanju prispevka za promocijo! Preberite tukaj >

Z nakupom slovenskega mleka in mlečnih izdelkov skrbimo za naše ljudi in naravo

Kakovost mleka in mlečnih izdelkov na naših trgovskih policah je zelo različna, tako kot so različne tudi cene. Višjo kakovost mlečnih izdelkov z oznako »izbrana kakovost – Slovenija« nam zagotavljajo slovenski kmetje in slovenska mlečnopredelovalna industrija. Z nakupom teh izdelkov sebi privoščite izdelke višje kakovosti, slovenskim kmetom in predelovalcem mleka pa omogočate ohranjanje delovnih mest in razvoj podeželja.

Vsak deseti Slovenec ali Slovenka živi na kmetiji

Po statističnih podatkih je v delo na družinskih kmetijah vključenih okrog 190.000 ljudi, torej skoraj 10% prebivalcev Slovenije. Gre za lastnike kmetij in njihove družinske člane. Sem sicer štejemo tudi tiste, ki hrano pridelujejo le za lastne potrebe. Smo med državami, v katerih največ dela opravijo družinski člani, ki predstavljajo prek 98 % vseh, ki delajo v kmetijstvu.

Zato poskrbimo za dobrobit svojega lokalnega okolja – izberimo mleko in mlečne izdelke z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, saj so izdelani iz mleka, ki so ga pridelali izključno slovenski kmetje, predelali pa slovenski predelovalci.

Vse več ljudi dela v slovenski mlečnopredelovalni industriji

Slovenske kmetije skupaj obdelujejo skoraj pol milijona hektarjev kmetijskih zemljišč, od tega je največ travnikov in pašnikov. V slovenski mlečnopredelovalni industriji je zaposlenih kar 1.400 ljudi. V zadnjih  letih se je tako število zaposlenih povečalo za četrtino, kar je tudi posledica dejstva, da Slovenci čedalje bolj prisegamo na slovensko hrano. Iz tega lahko sklepamo, da je prireja in predelava mleka v Sloveniji izredno živahna kmetijska in gospodarska panoga, ki pomembno zaznamuje naše podeželje in gospodarstvo ter vpliva na kulturno krajino in ohranjanje tradicije.

Skrb za zaposlene je močna tudi v tej panogi

Podjetja se vse bolj zavedajo pomena kompetenc svojih zaposlenih, zato tudi nenehno vlagajo v njihov razvoj in znanje. Skrb za varno in kakovostno hrano je v živilski industriji na prvem mestu, zato je nenehno usposabljanje zaposlenih ključnega pomena.

Pašniki in trajni travniki ohranjajo biotsko raznovrstnost

Pri ohranjanju rastlinstva in živalstva imajo kmetje pomembno vlogo. Biotsko raznovrstnost ohranjajo z gojenjem avtohtonih sort kmetijskih rastlin, z rejo avtohtonih in tradicionalnih pasem rejnih živali ter tudi s trajno rabo travnikov in pašnikov, ki jih je v Sloveniji razmeroma veliko.

Izberimo slovensko mleko in mlečne izdelke

Zato poskrbimo za dobrobit svojega lokalnega okolja – izberimo mleko in mlečne izdelke z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, saj so izdelani iz mleka, ki so ga pridelali izključno slovenski kmetje, predelali pa slovenski predelovalci.


Sorodni članki

Kalcij – kralj mineralov

Vsem nam je dobro znano, da igra kalcij ključno vlogo pri zdravju okostja ter zob. Kljub temu pa velik del slovenske populacije trpi za pomanjkanjem tega tako pomembnega minerala. Koliko kalcija dnevno moramo zaužiti? Katera živila so najbogatejša s kalcijem…

Več...

Intervju z direktorico Mlekarne Planika Kobarid: „Odločanje za kakovostno ekološko mleko je investicija v lastno zdravje“

Ekološka predelava mleka se bistveno razlikuje od konvencionalne predelave ter potrošnikom zagotavlja preverjeno in certificirano kakovost. Z nakupom slovenskih ekoloških mlečnih izdelkov pomagamo celotni verigi, od kmeta, do delavcev v mlekarski industriji, hkrati pa s tovrstnimi nakupnimi odločitvami vlagamo v…

Več...

Slovensko mleko nas povezuje

Največje slovenske mlekarne in trgovci so stopili skupaj, da rešijo krizo z viški mleka v mlekarstvu. Pojav pandemije Covid-19, ki je med drugim povzročil izvozno negotovost, kar vpliva tudi na stabilnost slovenske mlekarske verige. Ta se odraža v viških mleka,…

Več...

Sedaj je čas, da potrošniki še dodatno podpremo slovenske pridelovalce in mlekarne in pri nakupu izberemo slovenske mlečne izdelke

Rejci, odkupovalci in mlekarne kljub aktualnim razmeram skrbijo za nemoteno oskrbo prebivalcev s slovenskim mlekom in slovenskimi mlečnimi izdelki.Mlekarne s pomočjo zaščitnih ukrepov in prizadevanja svojih zaposlenih nadaljujejo z redno proizvodnjo mlečnih izdelkov, poleg trgovin pa oskrbujejo tudi bolnišnice, domove…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem