Z nakupom slovenskega mleka in mlečnih izdelkov skrbimo za naše ljudi in naravo | Mleko | Izbrana kakovost - Slovenija

Z nakupom slovenskega mleka in mlečnih izdelkov skrbimo za naše ljudi in naravo

Kakovost mleka in mlečnih izdelkov na naših trgovskih policah je zelo različna, tako kot so različne tudi cene. Višjo kakovost mlečnih izdelkov z oznako »izbrana kakovost – Slovenija« nam zagotavljajo slovenski kmetje in slovenska mlečnopredelovalna industrija. Z nakupom teh izdelkov sebi privoščite izdelke višje kakovosti, slovenskim kmetom in predelovalcem mleka pa omogočate ohranjanje delovnih mest in razvoj podeželja.

Vsak deseti Slovenec ali Slovenka živi na kmetiji

Po statističnih podatkih je v delo na družinskih kmetijah vključenih okrog 190.000 ljudi, torej skoraj 10% prebivalcev Slovenije. Gre za lastnike kmetij in njihove družinske člane. Sem sicer štejemo tudi tiste, ki hrano pridelujejo le za lastne potrebe. Smo med državami, v katerih največ dela opravijo družinski člani, ki predstavljajo prek 98 % vseh, ki delajo v kmetijstvu.

Zato poskrbimo za dobrobit svojega lokalnega okolja – izberimo mleko in mlečne izdelke z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, saj so izdelani iz mleka, ki so ga pridelali izključno slovenski kmetje, predelali pa slovenski predelovalci.

Vse več ljudi dela v slovenski mlečnopredelovalni industriji

Slovenske kmetije skupaj obdelujejo skoraj pol milijona hektarjev kmetijskih zemljišč, od tega je največ travnikov in pašnikov. V slovenski mlečnopredelovalni industriji je zaposlenih kar 1.400 ljudi. V zadnjih  letih se je tako število zaposlenih povečalo za četrtino, kar je tudi posledica dejstva, da Slovenci čedalje bolj prisegamo na slovensko hrano. Iz tega lahko sklepamo, da je prireja in predelava mleka v Sloveniji izredno živahna kmetijska in gospodarska panoga, ki pomembno zaznamuje naše podeželje in gospodarstvo ter vpliva na kulturno krajino in ohranjanje tradicije.

Skrb za zaposlene je močna tudi v tej panogi

Podjetja se vse bolj zavedajo pomena kompetenc svojih zaposlenih, zato tudi nenehno vlagajo v njihov razvoj in znanje. Skrb za varno in kakovostno hrano je v živilski industriji na prvem mestu, zato je nenehno usposabljanje zaposlenih ključnega pomena.

Pašniki in trajni travniki ohranjajo biotsko raznovrstnost

Pri ohranjanju rastlinstva in živalstva imajo kmetje pomembno vlogo. Biotsko raznovrstnost ohranjajo z gojenjem avtohtonih sort kmetijskih rastlin, z rejo avtohtonih in tradicionalnih pasem rejnih živali ter tudi s trajno rabo travnikov in pašnikov, ki jih je v Sloveniji razmeroma veliko.

Izberimo slovensko mleko in mlečne izdelke

Zato poskrbimo za dobrobit svojega lokalnega okolja – izberimo mleko in mlečne izdelke z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, saj so izdelani iz mleka, ki so ga pridelali izključno slovenski kmetje, predelali pa slovenski predelovalci.


Sorodni članki

V poletje z domačim sladoledom

Poletje in sladoled običajno prideta v paru. Toda kot pri vseh živilih je tudi pri izbiri sladoleda na koncu pomembna kakovost osnovnih surovin, zato je najboljše, da se odločimo kar za pripravo domačega sladoleda.Izberimo ekološke sestavineV poletnih mesecih je izbira…

Več...

Kako pripraviti domače kislo mleko?

Mnogi ste pravo domače kislo mleko verjetno že preizkusili na turističnih kmetijah ali v planinskih kočah. Če pogrešate tisti pristen in neobdelan okus, lahko kislo mleko pripravite kar sami doma. Pomembno je, da za pripravo kislega mleka izberete čim bolj…

Več...

Slovenski siri, ki nosijo Zaščiteno označbo porekla

Slovenski siri z Zaščiteno označbo porekla se ponašajo s svojimi edinstvenimi zgodbami, zagotavljajo kakovost ter z vizualno oznako olajšajo vašo izbiro pri nakupu. Veste, kateri slovenski siri so vključeni v to shemo kakovosti? Slovenski siri že sicer izstopajo po kakovosti,…

Več...

Od zelenih pašnikov do kakovostnega mleka in mlečnih izdelkov

V Sloveniji pridelujemo različne vrste mleka in mlečnih izdelkov. Zaradi tradicije pridelave kravjega mleka ta prednjači po količini, a tudi količina kozjega in ovčjega mleka v zadnjih letih narašča. Svojo zanimivo zgodbo o pridelavi ovčjega in kravjega mleka ter proizvodnji…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem