Z Michelinovimi zvezdicami se letos ponaša 10 slovenskih restavracij | Michelin | Zgodbe o naši super hrani

Z Michelinovimi zvezdicami se letos ponaša 10 slovenskih restavracij

Ana Roš je s Hišo Franko v Michelinovem vodniku za leto 2024 obdržala najvišje priznanje, tri zvezdice, restavracija Milka s kuharskim mojstrom Davidom Žefranom je obdržala dve, še osem restavracij se jih ponaša z eno. Med njimi je novinka Restavracija Pavus.

Najpomembnejši gastronomski vodnik, ki ocenjuje restavracije po vsem svetu, je skupno desetim slovenskim restavracijam dodelil Michelinove zvezdice, poleg tega pa so podelili še 53 drugih priznanj.

Tri zvezdice Michelin

Izjemna kulinarika, vredna posebnega potovanja.

Ana Roš je s Hišo Franko v Michelinovem vodniku za leto 2024 obdržala najvišje priznanje, tri zvezdice.

Dve zvezdici Michelin

Odlična kulinarika, za katero je vredno narediti ovinek.

Restavracija Milka s kuharskim mojstrom Davidom Žefranom je obdržala dve zvezdici.

Ena zvezdica Michelin

Obeležuje visoko kakovostno kulinariko, vredno postanka.

Po eno zvezdico so obdržale restavracije Cob iz Portoroža, kjer ustvarja Filip Matjaž, Hiša Linhart iz Radovljice, kjer ustvarja Uroš Štefelin, Hiša Denk z Gregorjem Vračkom iz Zgornje Kungote, ljubljanska Restavracija Strelec z Igorjem Jagodicem, Grič z Luko Koširjem iz Šentjošta nad Horjulom, Dam z Urošem Fakučem iz Nove Gorice in Gostilna pri Lojzetu s Tomažem Kavčičem iz Vipave. Prvič pa je zvezdico pridobila restavracija Pavus z Markom Pavčnikom (Grad Laško).

Slovenija na 1. mestu po številu zelenih Michelinovih zvezdic

Osem restavracij se ponaša z zeleno zvezdico za trajnost, s čimer se Slovenija znova uvršča na prvo mesto med evropskimi državami po številu zelenih Michelinovih zvezdic na prebivalca.

Z zeleno zvezdico se ponašajo celjska Galerija okusov z Markom Magajnejem, Gostilna Krištof iz Predoselj z Urošem Gorjancem, Gostilna Repovž iz Šentjanža z Gregom Repovžem, Grič iz Šentjošta nad Horjulom z Luko Koširjem, Hiša Linhart iz Radovljice z Urošem Štefelinom, Mahorčič iz Kozine s Ksenijo Krajšek Mahor in Špacapanova hiša iz Komna z Agom Špacapanom.

Zeleno zvezdico je obdržala tudi Hiša Franko, ki je tako ena od 145 restavracij na svetu s tremi zvezdicami in 33. restavracija na svetu, ki se ponaša tako s tremi kot z zeleno zvezdico hkrati.

Bib Gourmand letos z 10 restavracijami

V izboru Bib Gourmand je letos uvrščenih 10 restavracij, in sicer Gostilna in vinoteka Faladur, Gostilna na Gradu, Gostilna Rajh, Gostilnica Ruj, Jožef, Kodila, Lalu, Mahorčič, Restavracija Majerca in Restavracija Triangel.

V vodnik je skupno uvrščenih 63 restavracij. Izbranih (selected) je 43 restavracij. Nove v tem izboru so A3 (Brestanica), Miza za štiri (Zgornja Polskava), Pen klub (Ljubljana) ter Repovž.

Vir: STO


Sorodni članki

V Michelin Guide Slovenia kar 59 restavracij

Slovenske restavracije ohranjajo sloves ponujanja kulinaričnih presežkov. Najpomembnejši gastronomski vodnik, ki ocenjuje restavracije po vsem svetu, je skupno sedmim slovenskim restavracijam dodelil Michelinove zvezdice, poleg tega pa so podelili še 52 drugih priznanj. Tri Michelinove zvezdice pomenijo izjemno kulinariko, vredno…

Več...

Slovenskim restavracijam kar 52 Michelinovih priznanj

Slovenija se je tudi v svetovnem merilu izkazala kot dežela vrhunske kulinarike. Slovenskim restavracijam je prestižni  gastronomski vodnik Michelin poleg zvezdic, ki si jih je priborilo 6 restavracij, podelil še 46 drugih priznanj.Michelinov gastronomski vodnik je eden najbolj znanih na…

Več...

Michelinove zvezdice šestim slovenskim restavracijam

Najpomembnejši gastronomski vodnik, ki ocenjuje restavracije po vsem svetu, je na svoj zemljevid naposled umestil tudi Slovenijo. Petim slovenskim restavracijam je bila podeljena ena Michelinova zvezdica, Hiši Franko pa kar dve. Najbolj je navdušila restavracija Hiša Franko, ki jo vodi…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem