Vzgojite pšenično travo za sočenje kar doma | Pšenična trava | Prehranski nasveti, Priporočila za uporabo v kuhinji

Vzgojite pšenično travo za sočenje kar doma

V približno desetih dneh si lahko na domači okenski polici vzgojite pšenično travo, znano tudi kot »božično žito«, ki jo nato porabite za svež  pšenični sok ali smutije. Pšenica je polna klorofila in izredno hranilna.

Zimski čas je za naravo sicer čas počitka, vendar pa lahko v svojem domu kljub vsemu vzgojite izredno zdravo pšenično travo, ki jo lahko že po približno desetih dneh od setve porežete in iz nje iztisnete zdravilni sok, poln antioksidantov, klorofila in vitaminov.

Kako posaditi pšenično travo?

Pšenično seme je potrebno pred uporabo najprej prebrati, da odstranite morebitne smeti in poškodovana semena. Nato jih čez noč namočite v vodi.

Med tem si pripravite pladenj, v katerega naredite drenažne luknje in ga obložite s približno 2 cm zemlje. Zjutraj namočena semena sperete pod vodo ter jih enakomerno in v izogib nastanku plesni ne pregosto razporedite po zemlji. Semena potresite še z nekoliko zemlje (ne več kot 0,5 centimetra) ter dobro zalijte. Semena kalijo v temi, zato je potrebno površino za 3 dni pokriti ter pladenj hraniti na temperaturi 22 stopinj Celzija, da imajo semena dovolj vlažno in temno okolje.

Po nekje 3 dneh od setve lahko odstranite prekrivalo ter semena dobro zalijete in jih postavite na mesto z veliko svetlobe. Počakajte, da zrastejo približno do višine 10 centimetrov.

Izberite ekološka semena in zemljo

Pomembno je, da za saditev pšenične trave uporabite izključno ekološka, neobdelana semena pšenice, prav tako pa je pomembno, da uporabite tudi ekološko prst.

Kako uporabiti pšenično travo?

Pšenična trava se najpogosteje uporablja za sočenje. Priporočljivo je, da jo zmešate z zelenjavo in sadjem, saj tako zakrijete njen precej intenziven okus. Lahko jo uporabite tudi narezano v smutijih, ali pa jo v zelo majhnih količinah dodate celo v različne solate.

Sok pšenične trave je potrebno zaužiti svežega, čim prej po sočenju. Če vsega ne morete porabiti takoj, pa lahko celotno bilko v hladilniku hranite do sedem dni.

Povzeto po: Vrtobilja.si


Sorodni članki

Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem