“Vrnimo zemlji življenje!”

“Se spomnite, da so vaše babice vse, kar je ostalo v kuriščih, skrbno nosile na vrt? Stara modrost, ki jo je vredno obuditi!” Tako nagovarjajo vse dobromisleče vrtičkarje pri podjetju Ograček, kar je star prekmurski izraz za vrt.

Danes se že mnogi zavedajo, da je zadnjih par deset let kmetijske prakse z intenzivnim gnojenjem in uporabo pesticidov hudo osiromašilo našo zemljo. In to ne samo v industrijskem kmetijstvu, temveč tudi na marsikaterem domačem vrtu. Ker v izmučeni in pogosto zakisani prsti koristni mikrobi čedalje težje preživijo, so pri Ogračku sklenili združiti modrost naših babic z najsodobnejšimi tehnološkimi postopki.

S čim si je njihovo oglje pravzaprav prislužilo udarni pridevnik ‘aktivno’? S tem, da je bilo v postopku predpriprave posebej obogateno z mikroorganizmi, hranili in minerali, ki jih prst potrebuje za obroditev zdrave in odporne letine. Če si oglje namreč ogledamo pod mikroskopom, lahko uzremo milijone majhnih por. In prav na te neskončno drobne luknjice se potem vežejo zgoraj omenjene učinkovine. En sam gram oglja, trdi Tanja Bagar, vodja raziskav in razvoja pri Ogračku, ima kar 500 kvadratnih metrov površine! Poznavalsko je tudi povedala, da je bil njen dedek kovač, zato njeni babici ni nikoli zmanjkalo oglja za vrt, ki je temu primerno pokal od življenja.

O resnični zavezanosti izdelka zelenemu napredku priča tudi okrogla kartonska embalaža, ki je narejena iz recikliranega materiala. Za nameček so okolju prijazne vse uporabljene barve, zato lahko kupec embalažo na koncu mirno porabi za kompost! Biooglje je samo prvo v vrsti načrtovanih proizvodov podjetja: pri Ogračku že načrtujejo razvoj različnih naravnih zdravil za vrt in celo poseben ‘kompostni čaj’ za naše grede. Izkušnje iz tujine kažejo, da biooglje pomaga zemlji obroditi tudi za polovico bogatejšo hrano. Slovensko inačico, ki je v primerjavi z dostopno tujo konkurenco tudi cenovno zelo ugodna, nameravajo pri Ogračku tržiti v specializiranih trgovinah po vsej državi. Za zdaj lahko interesenti biooglje dobijo predvsem preko spleta in na sedežu podjetja na Vaneči. “Čas je, da vrnemo življenje zemlji,” so prekmurski inovatorji kleno strnili svoj credo, “in zemlja bo vrnila življenje nam!”


Sorodni članki

Kako shranjujemo gobe

Jedi iz svežih gob bodo gotovo pričarale najboljše okuse in največ zadovoljstva še tako zahtevnemu gurmanu. Vendar pa gobe lahko na različne načine in za različne priložnosti tudi shranimo. Gospodinje danes gobe posušijo, zamrznejo in vložije v kis ali olje.…

Več...

Ustanovljen je Svet za razvoj v kmetijstvu, gozdarstvu in prehrani

Gre za strokovno posvetovalno telo ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Aleksandre Pivec. Svet je bil ustanovljen z namenom, da pri strateških vsebinah trajnostnega razvoja kmetijstva, gozdarstva in prehrane podaja mnenja, predloge in pobude. Sestavlja ga 26 članov.Pri tem…

Več...

Svetovni dan hrane 2019: Naša dejanja so naša prihodnost. Z zdravim prehranjevanjem za svet brez lakote.

Svetovni dan hrane 2019: Naša dejanja so naša prihodnost. Z zdravim prehranjevanjem za svet brez lakote.  Že leta 1976 je Organizacija združenih narodov za svetovni dan hrane razglasila 16. oktober. Glavni namen je ozaveščanje globalne in lokalne javnosti z dejstvom,…

Več...

Jesen je čas za gobe

Medtem ko marsikomu jesensko deževje predstavlja veliko nevšečnosti, si gobarji manejo roke. Seveda, kaj pa je lahko lepšega kot sprehod po svežem zraku, ki ga združimo s polno pleteno košarico kulinaričnih specialitet za naše gurmanske užitke. Gobe lahko pripravimo na…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem