Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

“Vrnimo zemlji življenje!”

“Se spomnite, da so vaše babice vse, kar je ostalo v kuriščih, skrbno nosile na vrt? Stara modrost, ki jo je vredno obuditi!” Tako nagovarjajo vse dobromisleče vrtičkarje pri podjetju Ograček, kar je star prekmurski izraz za vrt.

Danes se že mnogi zavedajo, da je zadnjih par deset let kmetijske prakse z intenzivnim gnojenjem in uporabo pesticidov hudo osiromašilo našo zemljo. In to ne samo v industrijskem kmetijstvu, temveč tudi na marsikaterem domačem vrtu. Ker v izmučeni in pogosto zakisani prsti koristni mikrobi čedalje težje preživijo, so pri Ogračku sklenili združiti modrost naših babic z najsodobnejšimi tehnološkimi postopki.

S čim si je njihovo oglje pravzaprav prislužilo udarni pridevnik ‘aktivno’? S tem, da je bilo v postopku predpriprave posebej obogateno z mikroorganizmi, hranili in minerali, ki jih prst potrebuje za obroditev zdrave in odporne letine. Če si oglje namreč ogledamo pod mikroskopom, lahko uzremo milijone majhnih por. In prav na te neskončno drobne luknjice se potem vežejo zgoraj omenjene učinkovine. En sam gram oglja, trdi Tanja Bagar, vodja raziskav in razvoja pri Ogračku, ima kar 500 kvadratnih metrov površine! Poznavalsko je tudi povedala, da je bil njen dedek kovač, zato njeni babici ni nikoli zmanjkalo oglja za vrt, ki je temu primerno pokal od življenja.

O resnični zavezanosti izdelka zelenemu napredku priča tudi okrogla kartonska embalaža, ki je narejena iz recikliranega materiala. Za nameček so okolju prijazne vse uporabljene barve, zato lahko kupec embalažo na koncu mirno porabi za kompost! Biooglje je samo prvo v vrsti načrtovanih proizvodov podjetja: pri Ogračku že načrtujejo razvoj različnih naravnih zdravil za vrt in celo poseben ‘kompostni čaj’ za naše grede. Izkušnje iz tujine kažejo, da biooglje pomaga zemlji obroditi tudi za polovico bogatejšo hrano. Slovensko inačico, ki je v primerjavi z dostopno tujo konkurenco tudi cenovno zelo ugodna, nameravajo pri Ogračku tržiti v specializiranih trgovinah po vsej državi. Za zdaj lahko interesenti biooglje dobijo predvsem preko spleta in na sedežu podjetja na Vaneči. “Čas je, da vrnemo življenje zemlji,” so prekmurski inovatorji kleno strnili svoj credo, “in zemlja bo vrnila življenje nam!”


Sorodni članki

Pri naročilu hrane izrazite željo po kakovostnem mesu lokalnega porekla

Privoščite si kakovosten kos mesa slovenskega porekla, četudi morda v nekoliko manjši količini ali manj pogosto.Ob misli na goveji zrezek na žaru se marsikomu pocedijo sline. Pri uživanju mesa je kakovost surovine izjemno pomembna. Ali ob naročilu v restavraciji povprašate…

Več...

Aleš Čad: »Osnova naše kulinarične tradicije je kakovostno meso slovenskega porekla«

V trgovini ali gostilni zahtevajte kakovostno meso slovenskega porekla.Okusne jedi z žara, visoka kakovost surovin in topel sprejem so tiste stvari, ki smo jih potrošniki vajeni pri obisku Gostilne Čad. Ta legendarna gostilna pod Rožnikom ima dolgo tradicijo. Uspešno poslovanje…

Več...

Peter Peternel: »Kakovostna lokalna hrana je naša največja dobrina«

Znak »izbrana kakovost – Slovenija« zagotavlja, da so bile živali rojene in rejene v Sloveniji, da je bila predelava mesa izvedena v Sloveniji, ves proces pa je podvržen dodatnim neodvisnim kontrolam. Lahko bi rekli, da so kmetje največji vrtnarji krajine.…

Več...

Začela se je promocijska kampanja o prednostih lokalne ribje hrane

Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano smo začeli z nacionalno generično kampanjo za promocijo lokalnega ribištva, s katero bomo ozaveščali pozitivnih vidikih uživanja rib ter o kakovosti, svežini in pestrosti izbire lokalnih rib in školjk, ki so dostopne po…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem