Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Vključitev v shemo »izbrana kakovost – Slovenija« je prava odločitev za kmete in živilsko industrijo

Enotni znak »izbrana kakovost – Slovenija«, ki kupcem sporoča, da so izdelki slovenski, višje kakovosti in dodatno kontrolirani, na živilih uporabljajo samo proizvajalci, ki so se vključili v shemo in sistem certificiranja.

Zaščitni znak »izbrana kakovost – Slovenija« razbija dvome o tem, kaj je res slovensko

Na prodajnih policah so z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« označeni mleko in mlečni izdelki, perutninsko, goveje in svinjsko meso ter sadje in izdelki iz sadja. Tako kmetje kot predelovalna industrija so pozdravili nacionalno shemo, saj jim vključitev vanjo prinaša številne prednosti.

Enotni znak, ki kupcem sporoča, da so izdelki slovenski, višje kakovosti in dodatno kontrolirani, na živilih uporabljajo samo proizvajalci, ki so se vključili v shemo in sistem certificiranja. Izdelek z oznako zagotavlja, da so vsi v verigi (rejci živali, sadjarji, predelovalci) zavezani k ohranjanju visokih standardov pridelave ter predelave. Znak je možno pridobiti šele po odobritvi certifikacijskih organov.

»Pridelujemo bolj zdravo hrano, naši zvesti kupci pa imajo za to zagotovilo, ker nas kontrolna organizacija vseskozi spremlja in nadzira.

Nadzor je vsakoleten, lahko pa tudi bolj pogost.«

Janko Jeglič, kmetija Matijovc

Na policah izbirajte zaupanja vredne izdelke

Pridelovalci in predelovalci, ki so vključeni v shemo »izbrana kakovost – Slovenija«, so bolj povezani in med seboj sodelujejo, rezultat pa je večja samooskrba s hrano. Predelovalna industrija ima zagotovljeno kakovostno slovensko surovino, na drugi strani pa pridelovalci lažje načrtujejo ter širijo svojo dejavnost.

Prednosti so številne: izdelki na prodajnih policah so bolj vidni in prepoznavni, potrošniki pa jim zaupajo. Z dolgoročnejšim sodelovanjem med pridelovalci in predelovalci se krepi celotna agroživilska veriga. V shemo se lahko vključijo vsi pridelovalci in predelovalci, ki izpolnjujejo zahteve iz specifikacije za posamezni sektor.

Izdelki stoodstotno slovenskega porekla

Sodelovanje pridelovalcev in predelovalcev, vključenih v shemo, potrošniku zagotavlja, da so mleko in mlečni izdelki, sadje in izdelki iz sadja ter meso stoodstotno slovenskega porekla. Pri mesu je lahko potrošnik prepričan, da prihaja od živali, ki so rojene in vzrejene v Sloveniji.

Z nakupom slovenskih izdelkov kontrolirane kakovosti izbere potrošnik zase in za svojo družino najboljše in hkrati pomaga ohranjati delovna mesta v živilski verigi in razvijati slovensko podeželje. Večja stabilnost prehranske verige pa na drugi strani pomeni manjšo odvisnost od uvoza.


Sorodni članki

Začela se je promocijska kampanja o prednostih lokalne ribje hrane

Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano smo začeli z nacionalno generično kampanjo za promocijo lokalnega ribištva, s katero bomo ozaveščali pozitivnih vidikih uživanja rib ter o kakovosti, svežini in pestrosti izbire lokalnih rib in školjk, ki so dostopne po…

Več...

Ob svetovnem dnevu jabolk poudarek na prednostih lokalnega sadja

21. oktobra vsako leto obeležujemo svetovni dan jabolk, ki je odlična priložnost za promocijo lokalnih, slovenskih jabolk. V Sloveniji imamo odlične pogoje za pridelavo jabolk, ki po kakovosti resnično izstopajo. V Sloveniji imamo odlične pogoje za pridelavo kakovostnih jabolk, saj…

Več...

Sodelujte v raziskavi o odpadni hrani

Pridružite se najobsežnejši slovenski raziskavi o količinah odpadne hrane v gospodinjstvih. Za ta namen so na Ministrstvu za okolje in prostor izdelali kuhinjski dnevnik odpadne hrane.Vsak prebivalec Slovenije je v letu 2019 zavrgel povprečno 67 kg hrane, v letu 2020…

Več...

Obeležujemo 41. Svetovni dan hrane

Svetovni dan hrane poteka pod okriljem Organizacije Združenih narodov za hrano in kmetijstvo (FAO). V več kot 150 državah sveta bodo potekali različni dogodki, namenjeni poudarjanju ključnih sporočil ob svetovnem dnevu hrane. Letošnjo rdečo nit letošnjega 41. Svetovnega dneva hrane…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem