Vključitev v shemo »izbrana kakovost – Slovenija« je prava odločitev za kmete in živilsko industrijo | Izbrana kakovost | Kaj je izbrana kakovost

Vključitev v shemo »izbrana kakovost – Slovenija« je prava odločitev za kmete in živilsko industrijo

Enotni znak »izbrana kakovost – Slovenija«, ki kupcem sporoča, da so izdelki slovenski, višje kakovosti in dodatno kontrolirani, na živilih uporabljajo samo proizvajalci, ki so se vključili v shemo in sistem certificiranja.

Zaščitni znak »izbrana kakovost – Slovenija« razbija dvome o tem, kaj je res slovensko

Na prodajnih policah so z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« označeni mleko in mlečni izdelki, perutninsko, goveje in svinjsko meso ter sadje in izdelki iz sadja. Tako kmetje kot predelovalna industrija so pozdravili nacionalno shemo, saj jim vključitev vanjo prinaša številne prednosti.

Enotni znak, ki kupcem sporoča, da so izdelki slovenski, višje kakovosti in dodatno kontrolirani, na živilih uporabljajo samo proizvajalci, ki so se vključili v shemo in sistem certificiranja. Izdelek z oznako zagotavlja, da so vsi v verigi (rejci živali, sadjarji, predelovalci) zavezani k ohranjanju visokih standardov pridelave ter predelave. Znak je možno pridobiti šele po odobritvi certifikacijskih organov.

»Pridelujemo bolj zdravo hrano, naši zvesti kupci pa imajo za to zagotovilo, ker nas kontrolna organizacija vseskozi spremlja in nadzira.

Nadzor je vsakoleten, lahko pa tudi bolj pogost.«

Janko Jeglič, kmetija Matijovc

Na policah izbirajte zaupanja vredne izdelke

Pridelovalci in predelovalci, ki so vključeni v shemo »izbrana kakovost – Slovenija«, so bolj povezani in med seboj sodelujejo, rezultat pa je večja samooskrba s hrano. Predelovalna industrija ima zagotovljeno kakovostno slovensko surovino, na drugi strani pa pridelovalci lažje načrtujejo ter širijo svojo dejavnost.

Prednosti so številne: izdelki na prodajnih policah so bolj vidni in prepoznavni, potrošniki pa jim zaupajo. Z dolgoročnejšim sodelovanjem med pridelovalci in predelovalci se krepi celotna agroživilska veriga. V shemo se lahko vključijo vsi pridelovalci in predelovalci, ki izpolnjujejo zahteve iz specifikacije za posamezni sektor.

Izdelki stoodstotno slovenskega porekla

Sodelovanje pridelovalcev in predelovalcev, vključenih v shemo, potrošniku zagotavlja, da so mleko in mlečni izdelki, sadje in izdelki iz sadja ter meso stoodstotno slovenskega porekla. Pri mesu je lahko potrošnik prepričan, da prihaja od živali, ki so rojene in vzrejene v Sloveniji.

Z nakupom slovenskih izdelkov kontrolirane kakovosti izbere potrošnik zase in za svojo družino najboljše in hkrati pomaga ohranjati delovna mesta v živilski verigi in razvijati slovensko podeželje. Večja stabilnost prehranske verige pa na drugi strani pomeni manjšo odvisnost od uvoza.


Sorodni članki

Jabolko - tradicionalna sadna osvežitev iz naših krajev

V Sloveniji pridelujemo raznoliko sadje, ki lahko zadovolji še tako zahteven okus. Med vsemi vrstami sadja prevladuje pečkato sadje, katerega tipični predstavnik so jabolka, ki jih lokalni sadjarji pridelajo daleč največ. Poglejte ideje, kaj pripraviti iz njih.Pečkarji nas s plodovi…

Več...

Poznavanje porekla mesa je ključnega pomena

Prepoznati meso, ki je v celoti pridelano in predelano v Sloveniji, je pri nas preprosto, saj ga označuje znak »izbrana kakovost - Slovenija«. V shemo, ki zagotavlja slovensko poreklo, kratke dobavne poti in sledljivost mesa, so vključeni številni slovenski rejci…

Več...

V shemo »Izbrana kakovost« je vstopil tudi sektor žit

Zelo kmalu bomo potrošniki lahko kupovali tudi kruh in izdelke iz žit višje kakovosti, ki so jasno označeni z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je namreč priznalo označbo »izbrana kakovost« z navedbo države pridelave…

Več...

Janez Rebec: Slovensko meso je med deseterico najboljših v Evropi

O proizvodnji kakovostnega perutninskega mesa smo se pogovarjali z mag. Janezom Rebcem, predsednikom uprave podjetja Pivka perutninarstvo. Podjetje, ki je bilo sprva ustanovljeno z namenom reprodukcije piščancev, v okviru katerega je delovala tudi Kmetijska srednja šola, se v zadnjih letih osredotoča na…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem