Velikonočni pirhi, pobarvani z naravnimi barvili | Pirhi, Pisanice, Velika noč | Zgodbe o naši super hrani

Velikonočni pirhi, pobarvani z naravnimi barvili

Pirhi so pomemben del slovenske velikonočne tradicije in velikonočne pojedine. Namesto pripravkov za hitro obarvanje pirhov, ki jih najdemo v trgovini, uporabimo raje naravne materiale, ki jih imamo vedno pri roki.

Pirhi pisanih barv so verjetno prva stvar, na katero pomislimo ob omembi velike noči. Tradicionalno so jih gospodinje večinoma barvale z olupki od čebule in nanje odtisnile vzorce različnih rastlin, obstaja pa še kar nekaj drugih naravnih barvil, s katerimi lahko ustvarimo celo paleto barv.

Slovenska potica

Pirhi s čebulo
Pirhi s čebulo

Barvanje pirhov s čebulo

Čebulni pirhi so še vedno najbolj priljubljen in najpogostejši način barvanja. Tudi postopek priprave je enostaven, vendar je dobro poznati nekaj pravil.

Najprej v lonec stresemo čebulne olupke in jih zalijemo s hladno vodo. Dodamo žlico kisa, premešamo in pustimo, da se olupki namakajo.

Pirhi, barvanje s čebulnimi listi
Pirhi, barvanje s čebulnimi listi

Na jajca namestimo sveže rastline, na primer regrat in druge spomladanske liste. Nato jajca tesno ovijemo v najlonsko nogavico ter jo zavežemo, da listi ostanejo na svojem mestu.

Jajca položimo v posodo s čebulnimi olupki in poskrbimo, da so v celoti prekrita. Posodo z jajci pristavimo na kuhalnik in vsebino počasi zavremo. Bodimo pozorni, da temperaturo ustrezno znižamo tako, da voda komaj opazno vre. Jajca kuhamo še vsaj 10 minut in jih pustimo v vodi še nekaj časa. Dlje kot ostanejo v čebulnih olupkih, bolj intenzivna bo barva.

Ohlajena jajca odvijemo in odstranimo najlon ter liste, za lepši lesk pa jih lahko na koncu premažemo še z oljem ali kosom slanine.

Kako na izdelkih prepoznamo nacionalne in evropske sheme kakovosti?

Pirhi v teranu

Pirhi v teranu slovijo po svoji značilni, zelo temni barvi, ki jih krasijo čudoviti kristalčki, ki nastanejo med procesom barvanja. Predhodno jih moramo pripraviti tako, da jih za pol ure jih namočimo v z vodo razredčenem kisu. Ta namreč poskrbi, da se jajčna lupina nekoliko omehča in bolje vsrka barvo terana.

Jajca vzamemo iz kisa in jih povsem prelijemo s hladnim teranom. Kuhamo jih na zmernem ognju približno 15 minut, nato posodo odstavimo. Jajca pustimo v vinu več ur oziroma jih lahko za najbolj intenzivno barvo v vinu namakamo kar čez noč.

Pirhi v teranu
Pirhi v teranu

Naravna barvila za barvanje pirhov

Za barvanje pirhov lahko uporabimo tudi številna druga naravna barvila, kot so kurkuma, pesa, korenje, špinača ali peteršilj (oba zahtevata velik koncentrat), rdeče zelje, borovnice ali celo kavna zrna. Postopek je enak kot v primeru barvanja s teranom, intenzivnost barve pa je odvisna od časa namakanja in koncentracije uporabljene sestavine za barvilo.

Pirhi z naravnimi barvili
Pirhi z naravnimi barvili

Zelo znane so tudi belokranjske pisanice

Občudovanja vredne so tradicionalne belokranjske pisanice, ki od ustvarjalca zahtevajo veliko pozornosti, natančnosti in tudi časa. Značilno zanje je, da ustvarijo na izpraznjeni jajčni lupini. Vsebino jajca torej izpihajo in jo nato okrasijo. Pisanice so lahko čudovita velikonočna okrasitev doma.

Belokranjske pisanice
Belokranjske pisanice

Naravni motivi in vzorci na velikonočnih pirhih

Najlepši so pirhi z domiselnimi naravnimi vzorci in motivi. Ustvarimo jih s tesnim nameščanjem zanimivih delov rastlin na jajca. Babice so včasih hranile stare najlonske nogavice, s katerimi so prekrile jajce in ga učvrstile z nitjo. Zelo lepi vzorčki pa nastanejo tudi, če na jajce namestimo navadne kuhinjske elastike.

Naravni motivi pirhi

Kako poskrbeti, da se bodo pirhi lažje lupili?

Sveža jajca, ki jih kuhamo za pirhe, bomo kasneje težko lupili, zato je bolje, da nakup opravimo nekaj dni pred nameravanim kuhanjem. Jajca, ki že nekaj časa stojijo, se bodo lupila mnogo enostavneje in nam olajšala delo.

Slovenski pridelovalci jajc – zemljevid


Sorodni članki

Naš super hren

Hren je tradicionalni del slovenske velikonočne pojedine. Ribanje hrena je ob veliki noči marsikje pripadlo gospodarju, medtem ko je gospodinja pripravljala praznično mizo s potico, domačim kruhom, obarvanimi jajci in dišečo šunko.Hren je večletna rastlina. V prvem letu razvije tanek,…

Več...

Izberimo slovenske velikonočne dobrote

Eden največjih slovenskih praznikov – velika noč je praznik veselja in upanja. Star je slabih dva tisoč let in je v konkurenci številnih starodavnih običajev v precej izvirni podobi preživel vse do danes. Slovenci imamo izjemen privilegij, ker lahko velikonočno…

Več...

Prekmurska šunka

Evropsko zaščitena v družbi najboljših Kakovost, tradicija in predanost proizvajalcev so ustvarili neprecenljivo prepoznavnost slovenskih proizvodov, ki vse bolj prodirajo tudi na globalne trge. Z evropsko shemo kakovosti ZAŠČITENA GEOGRAFSKA OZNAČBA smo poleg Prekmurske šunke na ravni EU zaščitili tudi:…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem