Vabljeni na okušanje domačih vin in sirov! | Mleko, Sir, Vino | Zgodbe o naši super hrani

Vabljeni na okušanje domačih vin in sirov!

V soboto, 19. 10. bo v Gorenji vasi svoja vrata odprle Kmetija Pustotnik, v Metliki pa Kmetija Prus in Vinska klet Metlika. Vsi obiskovalci se boste lahko prepričali o kakovosti lokalnih pridelkov in izdelkov.

Kmetija Pustotnik, Poljanska cesta 19, Gorenja vas, vas bo odprtih vrat čakala med 9. in 14. uro. Spoznali boste, kako nastajajo okusni domači siri in drugi mlečni izdelki, preverili, kako se siri kalijo v zorilnicah in v prijetnem domačem okolju odkrivali skrivnosti kakovostne lokalne pridelave in predelave. Ob 10. uri se vam bo pridružil tudi Andrej Šalika z Ministrstva za kmetijstvo in okolje, ki bo povedal več o stanju na področju mlekarstva v Sloveniji ter o prednostih uživanja lokalno pridelanega mleka in mlečnih izdelkov.

Kmetija Prus, Krmačina 6, Metlika, odpira vrata med 9. in 14. uro. Na ogled vam bo vinska klet, lahko se boste seznanili s tehnologijo kletarjenja, poskusili vrhunska vina in domačo belokranjsko pogačo. Ob 11. uri se vam bo pridružila tudi Janja Kokolj Prošek z Ministrstva za kmetijstvo in okolje, ki bo predstavila pobudo ministrstva v okviru promocije »Preverite lokalno kakovost« ter cilje in načrte za naprej.

Kmetijska zadruga Metlika, Cesta bratstva in enotnosti 68, Metlika, vas bo pričakovala med 9. in 16. uro. V vinski kleti se boste seznanili z zgodovino in razvojem zibelke Metliške črnine, spoznali kako nastajajo in zorijo odlična metliška vina in nekaj belokranjskih biserov tudi okusili. Na dnevu odprtih vrat se bo ob 14. uri udeležencem pridružila tudi Mojca Jakša z Ministrstva za kmetijstvo in okolje, ki bo spregovorila o pomenu vinarstva v Sloveniji in njegovih obetih v prihodnje.


Sorodni članki

Po mleko in mlečne izdelke iz naše bližine h kmetu ali kar v trgovino

V preteklosti so se na mizi velikokrat znašli domača skuta, žganci z okusnim mlekom in ocvirkovo zabelo ali pa denimo močnik, ki si ga je družina privoščila iz ene sklede. Ljudje so takrat uživali kakovostno mleko iz lastnega hleva ali…

Več...

Le znak »izbrana kakovost – Slovenija« vam zagotavlja 100 odstotno slovensko mleko

Ste vedeli, da napis »proizvedeno v Sloveniji« na mleku in mlečnih izdelkih še ne zagotavlja, da je tudi osnovna surovina, torej mleko, slovenska? Kraj izvora surovine (od kod mleko dejansko prihaja) je namreč prostovoljna navedba. Če želite 100‑odstotno slovensko poreklo,…

Več...

Kako pripraviti domače kislo mleko?

Mnogi ste pravo domače kislo mleko verjetno že preizkusili na turističnih kmetijah ali v planinskih kočah. Če pogrešate tisti pristen in neobdelan okus, lahko kislo mleko pripravite kar sami doma. Pomembno je, da za pripravo kislega mleka izberete čim bolj…

Več...

Če želimo lokalno, izberimo živilo z oznako »kmečki«

Začelo se je z nakupom ene koze leta 1991 in željo pridelovati mleko za svoje otroke. Danes Irena Orešnik s pomočjo družinskih članov na svoji ekološki kmetiji pridela približno 40.000 litrov mleka. Iz njega v Sirarstvu Orešnik izdelujejo jogurte, skuto…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem