Vabljeni na okušanje domačih vin in sirov! | Mleko, Sir, Vino | Zgodbe o naši super hrani
Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO za sektor sadja o ponovnem začetku plačevanja prispevka za promocijo od 1.1.2022 dalje!  Preberite več >

Vabljeni na okušanje domačih vin in sirov!

V soboto, 19. 10. bo v Gorenji vasi svoja vrata odprle Kmetija Pustotnik, v Metliki pa Kmetija Prus in Vinska klet Metlika. Vsi obiskovalci se boste lahko prepričali o kakovosti lokalnih pridelkov in izdelkov.

Kmetija Pustotnik, Poljanska cesta 19, Gorenja vas, vas bo odprtih vrat čakala med 9. in 14. uro. Spoznali boste, kako nastajajo okusni domači siri in drugi mlečni izdelki, preverili, kako se siri kalijo v zorilnicah in v prijetnem domačem okolju odkrivali skrivnosti kakovostne lokalne pridelave in predelave. Ob 10. uri se vam bo pridružil tudi Andrej Šalika z Ministrstva za kmetijstvo in okolje, ki bo povedal več o stanju na področju mlekarstva v Sloveniji ter o prednostih uživanja lokalno pridelanega mleka in mlečnih izdelkov.

Kmetija Prus, Krmačina 6, Metlika, odpira vrata med 9. in 14. uro. Na ogled vam bo vinska klet, lahko se boste seznanili s tehnologijo kletarjenja, poskusili vrhunska vina in domačo belokranjsko pogačo. Ob 11. uri se vam bo pridružila tudi Janja Kokolj Prošek z Ministrstva za kmetijstvo in okolje, ki bo predstavila pobudo ministrstva v okviru promocije »Preverite lokalno kakovost« ter cilje in načrte za naprej.

Kmetijska zadruga Metlika, Cesta bratstva in enotnosti 68, Metlika, vas bo pričakovala med 9. in 16. uro. V vinski kleti se boste seznanili z zgodovino in razvojem zibelke Metliške črnine, spoznali kako nastajajo in zorijo odlična metliška vina in nekaj belokranjskih biserov tudi okusili. Na dnevu odprtih vrat se bo ob 14. uri udeležencem pridružila tudi Mojca Jakša z Ministrstva za kmetijstvo in okolje, ki bo spregovorila o pomenu vinarstva v Sloveniji in njegovih obetih v prihodnje.


Sorodni članki

Slovenski siri, ki nosijo Zaščiteno označbo porekla

Slovenski siri z Zaščiteno označbo porekla se ponašajo s svojimi edinstvenimi zgodbami, zagotavljajo kakovost ter z vizualno oznako olajšajo vašo izbiro pri nakupu. Veste, kateri slovenski siri so vključeni v to shemo kakovosti? Slovenski siri že sicer izstopajo po kakovosti,…

Več...

Z ljubeznijo do kmetovanja pridemo do dobrega mleka

Slovenska mlekarska panoga ima dolgo tradicijo, ki temelji na spoštljivem odnosu in tesnem sodelovanju med kmetijami in mlekarnami. O skrbi za živali, njihovi paši in regionalnih posebnostih smo govorili s predstavnikoma slovenskih kmetij, ki se lahko pohvalita z dobrimi praksami…

Več...

Le znak »izbrana kakovost – Slovenija« vam zagotavlja 100 odstotno slovensko mleko

Ste vedeli, da napis »proizvedeno v Sloveniji« na mleku in mlečnih izdelkih še ne zagotavlja, da je tudi osnovna surovina, torej mleko, slovenska? Kraj izvora surovine (od kod mleko dejansko prihaja) je namreč prostovoljna navedba. Če želite 100‑odstotno slovensko poreklo,…

Več...

Chef Matjaž Cotič: »Krožnik naj čim večkrat bogatijo lokalna sezonska živila«

Kakšno mesto imajo lokalna živila, kot so mleko in mlečni izdelki, v vrhunski kulinariki? O tem smo govorili z vrhunskim chefom Matjažem Cotičem s Krasa. Pri ustvarjanju kulinaričnih specialitet vključuje lokalne surovine, prednost pa imajo tudi sezonska živila.Matjaž Cotič je…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem