Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Vabljeni na okušanje domačih vin in sirov!

V soboto, 19. 10. bo v Gorenji vasi svoja vrata odprle Kmetija Pustotnik, v Metliki pa Kmetija Prus in Vinska klet Metlika. Vsi obiskovalci se boste lahko prepričali o kakovosti lokalnih pridelkov in izdelkov.

Kmetija Pustotnik, Poljanska cesta 19, Gorenja vas, vas bo odprtih vrat čakala med 9. in 14. uro. Spoznali boste, kako nastajajo okusni domači siri in drugi mlečni izdelki, preverili, kako se siri kalijo v zorilnicah in v prijetnem domačem okolju odkrivali skrivnosti kakovostne lokalne pridelave in predelave. Ob 10. uri se vam bo pridružil tudi Andrej Šalika z Ministrstva za kmetijstvo in okolje, ki bo povedal več o stanju na področju mlekarstva v Sloveniji ter o prednostih uživanja lokalno pridelanega mleka in mlečnih izdelkov.

Kmetija Prus, Krmačina 6, Metlika, odpira vrata med 9. in 14. uro. Na ogled vam bo vinska klet, lahko se boste seznanili s tehnologijo kletarjenja, poskusili vrhunska vina in domačo belokranjsko pogačo. Ob 11. uri se vam bo pridružila tudi Janja Kokolj Prošek z Ministrstva za kmetijstvo in okolje, ki bo predstavila pobudo ministrstva v okviru promocije »Preverite lokalno kakovost« ter cilje in načrte za naprej.

Kmetijska zadruga Metlika, Cesta bratstva in enotnosti 68, Metlika, vas bo pričakovala med 9. in 16. uro. V vinski kleti se boste seznanili z zgodovino in razvojem zibelke Metliške črnine, spoznali kako nastajajo in zorijo odlična metliška vina in nekaj belokranjskih biserov tudi okusili. Na dnevu odprtih vrat se bo ob 14. uri udeležencem pridružila tudi Mojca Jakša z Ministrstva za kmetijstvo in okolje, ki bo spregovorila o pomenu vinarstva v Sloveniji in njegovih obetih v prihodnje.


Sorodni članki

Po mleko in mlečne izdelke iz naše bližine h kmetu ali kar v trgovino

Potrošniki z vsakodnevnimi nakupnimi odločitvami krojimo svojo prehransko prihodnost.V preteklosti so se na mizi velikokrat znašli domača skuta, žganci z okusnim mlekom in ocvirkovo zabelo ali pa denimo močnik, ki si ga je družina privoščila iz ene sklede. Ljudje so…

Več...

Če želimo lokalno, izberimo živilo z oznako »kmečki«

Začelo se je z nakupom ene koze leta 1991 in željo pridelovati mleko za svoje otroke. Danes Irena Orešnik s pomočjo družinskih članov na svoji ekološki kmetiji pridela približno 40.000 litrov mleka. Iz njega v Sirarstvu Orešnik izdelujejo jogurte, skuto…

Več...

Zmaga: ko poznaš kakovost in poreklo svojega mleka ali mlečnega izdelka

Sprehod med policami trgovin in izbor mleka in mlečnih izdelkov je za potrošnika pravi izziv. Kako veste, da je izdelek kakovosten? Odkar je slovenski mlečni sektor vključen v nacionalno shemo kakovosti živil, imenovano »izbrana kakovost«, je odločitev za potrošnike lažja.…

Več...

Želja po kakovostnem mleku ostaja enako živa kot nekoč

Maja Kalan Pongrac: »Naš glavni namen je potrošniku dostaviti varno in kakovostno živilo, zato uporabljamo različne postopke obdelave mleka.« Babice pripovedujejo: nekoč so pastirji gnali živino na pašo, kmetje so krave zjutraj molzli ročno, mleko pa se je odkupovalo kar…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem