Vabljeni na F3ŽO – Festival za 3. življenjsko obdobje

Pod sloganom “Vsi smo ena generacija” se obiskovalcem Cankarjevega doma kmalu obetajo trije zanimivi dnevi. Od 28. do 30. septembra namreč tradicionalno poteka že 16. Festival za tretje življenjsko obdobje (F3ŽO), ki je edinstvena in največja prireditev v Evropi, namenjena starejšim.

Na prireditvi se bodo predstavila društva upokojencev, zdravilišča, kulturne ustanove, farmacevtska podjetja, športna društva, izobraževalne institucije, medijske hiše, založniki in številni drugi. V okviru programa festivala bodo starejši ponovno dobili ogromno idej za izboljšanje življenja in se srečali z zanimivimi vsebinami, predavanji ter delavnicami.

Ali generacija 60+ pozna hrano, ki je pridelana, predelana in zaužita v Sloveniji?

Na festivalu se na zanimivi stojnici predstavlja tudi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki venomer poudarja pomembnost izobraževanja ljudi o pomenu kakovostne, domače hrane. Na letošnjem festivalu je posebna pozornost namenjena pretakanju informacij s tega področja preko interneta in promociji vseslovenskega projekta “Izbrana kakovost”, ki se v Sloveniji uveljavlja kot certifikat za enotno in jasno označevanje izključno slovenske hrane slovenskih pridelovalcev in predelovalcev.

Četudi je generacija 60+ tista, ki naj bi najbolje vedela, kakšne so prednosti lokalne hrane, pa je agresivno trženje mednarodnih prehranskih izdelkov v zadnjih treh desetletjih močno zabrisalo identiteto slovenskih. Zato je več kot na mestu, da se o slovenski lokalni hrani dodatno seznanjajo vse generacije.

Večina dobrih informacij se danes pretaka po internetu

Učenje starejše populacije o uporabnosti interneta in njegova uporaba sta ključnega pomena za stalno izboljševanje kakovosti življenja. S tem postajajo tudi starejši, predvsem tisti z gibalnimi težavami ali tisti, ki živijo v krajih, oddaljenih od mestnih središč, svobodnejši pri prebiranju koristnih informacij, izmenjavi mnenj uporabnikov in pri spletnih nakupih. Obenem lahko tako tudi sami postanejo aktivni člani spletne skupnosti, kjer prispevajo svoje znanje in izkušnje.

Lokalna hrana, ki jo boste vzljubili, in zabojček, poln ekološke zelenjave, sadja in zgodb

Na našem razstavnem prostoru bo tudi letos ponudnik Čebelarstvo Šauperl s slovenskim medom z zaščiteno geografsko označbo in medenimi izdelki.

Festival poteka tik pred 1. oktobrom, ko praznujemo mednarodni dan starejših, in se zato tudi vsebinsko povezuje z njim. Z letošnjim sloganom “Vsi smo ena generacija” pa organizatorji skušajo na stežaj odpreti vrata medgeneracijskemu sožitju, ustvarjalnosti in izmenjavi idej.

Dodatek:

Iz programa festivala

V okviru tridnevnega programa ste udeleženci vabljeni na številna zanimiva predavanja, kjer bo veliko zanimivih vsebin o vplivu prave in zdrave hrane na telo, počutje in zdravje.

28. september:

10.00–12.45 – Moč hranil za srce, za sklepe in možgane

11.45–12.45 – Naravna medicina – zdravilne rastline (za boljši spanec in delovanje možganov)

12.45–13.15 – Na naraven način odpravimo zaprtje in počasno prebavo

29. september:

11.45–12.45 – Naravne rešitve za srčno-žilne težave (spoznajte 10 začimbnic, ki dokazano urejajo težave v ožilju)

13.05–14.05 – Z naravno medicino nad bolečine v sklepih in križu

14.05–15.05 – Vitalnost od znotraj

30. september:

11.15–12.15 – Jesenske zasaditve (prave kombinacije rastlin, odpornih na mraz)

11.45–12.45 – Zakaj se zdravje začne z urejeno prebavo?

Program pa vam ponuja še številna druga zanimiva predavanja.

Vabljeni na F3ŽO – Festival za 3. življenjsko obdobje
Ocenite stran


Sorodni članki

Dan jabolk, 21. oktober

Ko so leta 1990 prvič za dan jabolk imenovali 21. oktober, so v dobrodelnih organizacijah v Veliki Britaniji predvsem želeli opozoriti na pomen okolja in praznovati prihod jeseni. A kmalu je dan jabolk prerasel v praznik jabolk.Aktivnosti, ki so sledile…

Več...

Okusite buče – obiščite Bučn'ce

Letošnja letina menda prinaša manjše buče. Pa vendar bodo na Mestnem trgu v Šentjurju buče to soboto dopoldne zavladale. Tradicionalna prireditev, Bučn'ce imajo za sabo namreč že enajst let, bo obiskovalcem postregla z najrazličnejšimi okusi jesenskih plodov. In kot pove…

Več...

Čisto prava PREKMURSKA GIBANICA – recept

Tradicionalna sladica, naša Prekmurska gibanica, je v evropski shemi kakovosti zaščitena kot zajamčena tradicionalna posebnost, zato je zanjo zelo natančno določena priprava in tudi končni izgled. Prekmurska gibanica je pripravljena iz dveh vrst testa in štirih nadevov, makovega, skutnega, orehovega…

Več...

Gratinirani skutni cmoki v paradižnikovi omaki - video recept

Kuhajmo z našo super hrano! Odlična priloga, kakršne morda še ne poznate. Gratinirani skutni cmoki v paradižnikovi omaki bodo navdušili celo družino. Poskrbite, da jih boste pripravili s skuto z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, ki je 100-% narejena iz…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem