Vabljeni na ekološki dan EU 23. 9. – vstop prost
Zavedanje o pomenu trajnostnega načina življenja narašča, kar se odraža tudi pri izbiri hrane. Vedno več ljudi posega po ekoloških izdelkih, pridelanih z mislijo na okolje, zdravje in dobrobit živali.
Ekološko kmetijstvo s svojimi načeli krožnega gospodarjenja in ohranjanja naravnih virov odgovarja na te potrebe.
Dogodek E’KO DOBRO! v Ljubljani
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ob letošnjem ekološkem dnevu EU pripravlja dogodek E’KO DOBRO!, ki bo 23. septembra 2024 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Dogajanje bo vključevalo ekološko tržnico, kuharsko delavnico z Luko Jezerškom in Luko Pangosom, zanimiva predavanja in še veliko več. Na izobraževalni učni poti se bodo obiskovalci lahko spoznavali z ekološkim kmetovanjem na zabaven način.
Ekološko kmetijstvo je ključni korak k trajnostni prihodnosti, zato vas vabimo, da se nam pridružite in odkrijete, kako lahko z malimi koraki prispevate k boljši prihodnosti za vse.
Kaj prinaša ekološki dan EU?
Vsako leto 23. septembra Evropska unija obeležuje ekološki dan, s katerim poudarja pomen ekološkega kmetijstva za trajnostno prihodnost. Gre za priložnost ozaveščanja o prednostih, ki jih prinaša trajnostna pridelava hrane – od zmanjševanja ogljičnega odtisa do zagotavljanja kakovostnih živil.
Ekološko kmetijstvo kot priložnost za slovenske kmete
Zaradi naraščajočega povpraševanja po ekološko pridelani hrani se vedno več slovenskih kmetov odloča za prehod v ekološko pridelavo. V okviru Strateškega načrta skupne kmetijske politike so jim na voljo podpore in subvencije, ki spodbujajo prehod v ekološko kmetovanje ter naložbe v razvoj ekoloških kmetij.
Kako prepoznati ekološka živila?
Ekološki izdelki so jasno označeni z evropskim ekološkim logotipom (zeleni list iz belih zvezd) in šifro kontrolne organizacije. Pri slovenskih izdelkih bodite pozorni na oznake EKO ali BIO ter številke SI-EKO-001 do SI-EKO-004, ki potrjujejo njihovo slovensko poreklo.