V shemo »Izbrana kakovost« uspešno vstopil tudi sektor drobnice | Drobnica, Izbrana kakovost, Meso | Kaj je izbrana kakovost

V shemo »Izbrana kakovost« uspešno vstopil tudi sektor drobnice

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je potrdilo specifikacijo za meso drobnice in mesne izdelke iz mesa drobnice z označbo »izbrana kakovost«, država pridelave in predelave Slovenija. S tem je v shemo »izbrana kakovost«, poleg sektorjev govejega, prašičjega in perutninskega mesa ter mleka in sadja, vstopil tudi sektor drobnice.

Shema »izbrana kakovost« je odslej bogatejša še za en sektor, sektor drobnice, ki se je pridružil obstoječim petim. Skupno vlogo za priznanje označbe »izbrana kakovost« za meso in mesne izdelke iz drobnice (ovce, koze) sta na ministrstvo vložila Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije in Gospodarsko interesno združenje (GIZ) mesne industrije Slovenije, ki sta v sodelovanju z Zvezo društev rejcev drobnice Slovenije pripravila specifikacijo.

Meso drobnice je pridobljeno izključno od živali, rojenih in rejenih v Sloveniji

V specifikaciji so natančno predpisani pogoji reje, zdravstvenega varstva, transporta, predelave in trženja za meso in izdelke iz drobnice, ki so lahko označeni z zaščitnim znakom »izbrana kakovost«, država pridelave in predelave Slovenija.

Potrjeno specifikacijo za meso drobnice in izdelke iz mesa drobnice z označbo »izbrana kakovost – Slovenija« najdete tukaj:
Specifikacija izbrana kakovost za meso drobnice in mesne izdelke iz mesa drobnice (junij 2022).

Drobnica mora biti na paši najmanj 100 dni

Eden od pomembnejših kriterijev, zapisanih v specifikaciji, je, da mora biti drobnica na paši najmanj 150 dni. Številne raziskave so dokazale, da ima meso pašnih živali s prehranskega vidika bolj ugodno maščobno kislinsko sestavo kot meso živali, ki so vzrejene v hlevu. Meso jagnjet s paše vsebuje večji delež večkrat nenasičenih maščobnih kislin, ki so koristne za zdravje.

Ovce na paši

Zagotovljene so kratke transportne poti

Specifikacija predpisuje tudi kratke transportne poti – maksimalni čas transporta ne sme biti daljši od 6 ur. Omejitev časa transporta živali do klavnice ugodno vpliva na kakovost mesa, saj se s krajšim časom transporta zmanjšuje tveganje za poškodbe, zmanjša stres živali itd. Krajša izpostavljenost živali stresu je eden od ključnih dejavnikov, ki pomembno vplivajo na kakovost mesa. 

Prepovedana je preventivna uporaba antibiotikov

Prav tako specifikacija predpisuje tudi zdravstveno varstvo drobnice. Prepovedana je preventivna uporaba antibiotikov. Pri morebitni uporabi antibiotikov se ti lahko uporabljajo zgolj pri individualnem zdravljenju živali, pri tem pa se mora predpisana karenčna doba podaljšati za 20 %. S tem se zagotavlja, da bodo v mesu in mesnih izdelkih drobnice še manjše vrednosti ostankov zdravil in njihovih presnovkov od največje dovoljene količine.

Specifikacija predpisuje tudi možnost uporabe dodatne označbe »kmečki« v primeru, ko so živali rojene in rejene v Sloveniji in je bilo meso predelano na kmetiji.

Izbrana kakovost Slovenija - logotip

Zagotovljena sledljivost mesa, označenega z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«

Sledljivost mesa, označenega z oznako »izbrana kakovost – Slovenija« je zagotovljena s sistemom označevanja skozi celoten proces prireje, predelave in trženja.

Pred uporabo zaščitnega znaka »izbrana kakovost – Slovenija« za označevanje mesa drobnice ter mesnih izdelkov iz mesa drobnice se morajo rejci in predelovalci drobnice predhodno certificirati. To pomeni, da so podvrženi dodatnemu vsakoletnemu nadzoru neodvisne kontrolne organizacije (certifikacijskega organa), ki ugotavlja skladnost njihovih proizvodov z zahtevami iz specifikacije.

Certificiranje izvajajo trije certifikacijski organi: Bureau Veritas, Inštitut za kontrolo in certifikacijo v kmetijstvu in gozdarstvu Maribor (Inštitut KON-CERT) ter Inštitut za kontrolo in certifikacijo Univerze v Mariboru (IKC UM).

Kako lahko najdete nosilce certifikata Izbrana kakovost?

Vsi aktualni certificirani proizvajalci proizvodov iz shem kakovosti so razvidni iz spletnega iskalnika »Evidenca shem kakovosti«.


Sorodni članki

Jabolko - tradicionalna sadna osvežitev iz naših krajev

V Sloveniji pridelujemo raznoliko sadje, ki lahko zadovolji še tako zahteven okus. Med vsemi vrstami sadja prevladuje pečkato sadje, katerega tipični predstavnik so jabolka, ki jih lokalni sadjarji pridelajo daleč največ. Poglejte ideje, kaj pripraviti iz njih.Pečkarji nas s plodovi…

Več...

Poznavanje porekla mesa je ključnega pomena

Prepoznati meso, ki je v celoti pridelano in predelano v Sloveniji, je pri nas preprosto, saj ga označuje znak »izbrana kakovost - Slovenija«. V shemo, ki zagotavlja slovensko poreklo, kratke dobavne poti in sledljivost mesa, so vključeni številni slovenski rejci…

Več...

V shemo »Izbrana kakovost« je vstopil tudi sektor žit

Zelo kmalu bomo potrošniki lahko kupovali tudi kruh in izdelke iz žit višje kakovosti, ki so jasno označeni z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je namreč priznalo označbo »izbrana kakovost« z navedbo države pridelave…

Več...

Klemen Janežič: »Meso slovenskega porekla je na policah trgovin moja prva izbira«

Obisk restavracije in uživanje ob kulinariki je priljubljena oblika druženja za številne ljudi. Ste se kot ljubitelj mesnih jedi kdaj vprašali, od kod izvira meso, ki so vam ga postregli v restavraciji? Številni gostinski obrati so prepoznali dodano vrednost živil,…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem