V novem letu izbirajmo več lokalne hrane

Najbolj kakovostna hrana je hrana lokalnega izvora, ki ne prepotuje dolgih razdalj in ima številne prednosti. Seznanite se, na kaj je potrebno biti pozoren pri nakupu in kako izbrati najvišjo kakovost.

Slovenija ima raznovrstno in dobro ohranjeno naravno okolje, kjer je mogoče pridelati izjemno kakovostno lokalno hrano. Lokalna pridelava hrane pomeni manj pesticidov, dokazano manj antibiotikov, hormonov, konzervansov ipd. Zelo pomembno je tudi, da je transportna veriga z njive do našega krožnika zelo kratka, kar pomeni, da se v njej ohrani več hranil in vitaminov.

Bodimo zmernejši pri prehranjevanju

Cene prehranskih izdelkov se višajo, zato je lahko ena izmed naših zaobljub, da postanemo pri prehranjevanju zmernejši. Odločimo se raje za uživanje manj mesa, vendar naj bo tisto kakovostno in preverjenega porekla. Prav tako je zelo pomembno, da presežkov hrane ne mečemo v smeti, temveč jih predelamo v nove jedi ali pravilno shranimo, da jih lahko uporabimo kasneje.

Prepričajmo se o poreklu hrane

Zelo pomembno je, da smo ob nakupu živil pozorni na njihovo poreklo. Ob tem nam je lahko v pomoč oznaka izbrana kakovost – Slovenija, ki označuje živila višje kakovosti in vam s tem olajša nakup. Za preverjanje skladnosti z visokimi standardi kakovosti skrbijo certifikacijski organi, zato ste lahko prepričani, da z izbiro tako označenih izdelkov kupimo kakovostno, lokalno in dodatno preverjeno živilo.

Obiščite vam najbližjega kmeta

Na našem Zemljevidu ponudnikov lokalne hrane najdete več kot 870 ponudnikov lokalno pridelane hrane v vaši bližini. Pomagate si lahko z iskalnikom ter zbirate med različnimi kategorijami izdelkov in shemami kakovosti.

Preberi več:


Sorodni članki

Raje kot v smeti pretvorimo v nove jedi

V kuhinji se nam pogosto zgodi, da nam pri pripravi obrokov ostanejo nekatera živila, na primer krompir, testenine, riž, kruh ali zelenjava. Že z malo domišljije jih lahko koristno porabimo za pripravo novih jedi ter tako bistveno zmanjšamo količino zavržkov…

Več...

Zakaj izbrati slovensko jagodičevje?

Dr. Darinka Koron z Oddelka za sadjarstvo, vinogradništvo in vinarstvo na Kmetijskem inštitutu Slovenije izpostavlja, da lahko lokalno pridelano jagodičevje uživamo skozi vse leto – sveže, zamrznjeno ali predelano v najrazličnejše dobrote. Slovenija je pravi sadni raj, v katerem je…

Več...

Vrtičkarji, pripravite se na sušo

Vremenoslovci napovedujejo rekordno vroče poletje. Vročina, suša in skrajne temperature močno prizadenejo vrtnine, ki nujno potrebujejo vodo. Pripravili smo nekaj nasvetov, kako lahko v poletnem času kar najbolje obvarujete svoj vrtiček. Suša lahko bistveno vpliva na količino in kakovost pridelka,…

Več...

Kako zadržimo vodo v zemlji v sušnih obdobjih?

Uporaba zastirke, travnih muld ter grede »pogače« so učinkoviti načini za dolgotrajno zadrževanje vlage na vrtovih. V sušnem obdobju je potrebno razmisliti o shranjevanju in zadrževanju vode v tleh, saj nam kljub pridnosti in rednemu zalivanju zemlja ne uspe dati zadovoljivega…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem