V Michelin Guide Slovenia kar 59 restavracij | Gastronomija, Michelin | Odmevi na dogodke

V Michelin Guide Slovenia kar 59 restavracij

Slovenske restavracije ohranjajo sloves ponujanja kulinaričnih presežkov. Najpomembnejši gastronomski vodnik, ki ocenjuje restavracije po vsem svetu, je skupno sedmim slovenskim restavracijam dodelil Michelinove zvezdice, poleg tega pa so podelili še 52 drugih priznanj.

Tri Michelinove zvezdice pomenijo izjemno kulinariko, vredno posebnega potovanja, dve zvezdici označujeta odlično kulinariko, za katero je vredno narediti ovinek, ena zvezdica pa obeležuje visoko kakovostno kulinariko, vredno postanka.

Tudi letos je najbolj navdušila restavracija Hiša Franko pod vodstvom Ane Roš, ki je ponovno pridobila dve kulinarični zvezdici.

Michelinove zvezdice so pridobile še sledeče restavracije:

Kaj pomenijo priznanja?

Priznanja so razdeljena v več kategorij. Na samem vrhu po prestižnosti so Michelinove zvezdice, ostala Michelinova priznanja pa so še The Plate Michelin oziroma Michelinov krožnik, ki pomeni sveže surovine, skrbno pripravljen in dober obrok, Bib Gourmand, ki označuje dobro razmerje med ceno in kakovostjo, ter piktogram trajnosti za zavzemanje za ohranjanje okolja, iznajdljivost pri uporabo trajnostnih praks v vsakodnevnem delu.

Michelin Slovenija 2021

Seznam priznanj slovenskim restavracijam po regijah

Osrednja Slovenija

Ena Michelinova zvezdica:

Michelinov krožnik oziroma The Plate Michelin:

Bib Gourmand:

  • Na gradu, Ljubljana
  • TaBar, Ljubljana

Obalno-kraška regija

Michelinov krožnik

Bib Gourmand:

Goriška regija

Dve Michelinovi zvezdici:

Ena Michelinova zvezdica:

Michelinov krožnik:

Bib Gourmand:

Gorenjska regija

Ena Michelinova zvezdica:

Michelinov krožnik:

Dolenjska

Michelinov krožnik:

Bib Gourmand:

Štajerska

Ena Michelinova zvezdica:

Michelinov krožnik:

Savinjska regija

Michelinov krožnik:

Spodnjeposavska

Michelinov krožnik:

Pomurje

Bib Gourmand:

Michelin GreenStar

Michelin GreenStar, ki je priznanje za zavzemanje za ohranjanje okolja ter iznajdljivost pri uporabi trajnostnih praks v vsakodnevnem delu je dobilo šest restavracij:

  • Gostišče Grič (kuharski mojster Luka Košir),
  • Hiša Franko (kuharska mojstrica Ana Roš),
  • Gostilna za Gradom (kuharski mojster Davide Crisci),
  • Gostilna Krištof (kuharski mojster Uroš Gorjanc),
  • Mahorčič (kuharska mojstrica Ksenija Krajšek Mahorčič),
  • Vila Podvin (kuharski mojster Uroš Štefelin).Dam, 

Sorodni članki

Jesenski teden restavracij v znamenju mesa z oznako »Izbrana kakovost – Slovenija«

Med 13. in 23. oktobrom 2023 poteka jesenski Teden restavracij pod sloganom »Več okusa za manj ostankov«. Prvič se mu pridružujejo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter slovenski rejci in predelovalci mesa. Gostinci bodo lahko z znakom »izbrana kakovost…

Več...

Gostinci, označite meso »izbrana kakovost – Slovenija«

Slovenci kot potrošniki smo zadnja leta bolj ozaveščeni o pomembnosti izvora živil, ki jih kupujemo. Vedno bolj cenimo slovensko hrano in po njej vse pogosteje povprašujemo. Pozitiven odnos do lokalne kakovostne hrane je ključen pri ustvarjanju dolgoročnih potrošniških in prehranskih…

Več...

Posnetek z dogodka: predstavitev označevalcev »izbrana kakovost - Slovenija« za obrate javne prehrane

Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano smo zasnovali kampanjo za promocijokakovostnega slovenskega mesa - mesa z označbo »izbrana kakovost – Slovenija« v sektorjugostinstva. Z njo želimo spodbuditi goste, da so pozorni na izvor mesa in da pri naročanju jedivečkrat…

Več...

Idrijski žlikrofi – enega imaš v ustih, drugega pa že na vilicah!

Leta 2002 so idrijski žlikrofi kot poseben kmetijsko-živilski proizvod dobili status Zajamčena tradicionalna posebnost, od januarja 2010 pa so kot zaščiteni proizvod vpisani tudi v register pri Evropski komisiji. Idrijski žlikrofi so leta 2002 na nivoju Evropske skupnosti pridobili status…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem