V Michelin Guide Slovenia kar 59 restavracij | Gastronomija, Michelin | Odmevi na dogodke

V Michelin Guide Slovenia kar 59 restavracij

Slovenske restavracije ohranjajo sloves ponujanja kulinaričnih presežkov. Najpomembnejši gastronomski vodnik, ki ocenjuje restavracije po vsem svetu, je skupno sedmim slovenskim restavracijam dodelil Michelinove zvezdice, poleg tega pa so podelili še 52 drugih priznanj.

Tri Michelinove zvezdice pomenijo izjemno kulinariko, vredno posebnega potovanja, dve zvezdici označujeta odlično kulinariko, za katero je vredno narediti ovinek, ena zvezdica pa obeležuje visoko kakovostno kulinariko, vredno postanka.

Tudi letos je najbolj navdušila restavracija Hiša Franko pod vodstvom Ane Roš, ki je ponovno pridobila dve kulinarični zvezdici.

Michelinove zvezdice so pridobile še sledeče restavracije:

Kaj pomenijo priznanja?

Priznanja so razdeljena v več kategorij. Na samem vrhu po prestižnosti so Michelinove zvezdice, ostala Michelinova priznanja pa so še The Plate Michelin oziroma Michelinov krožnik, ki pomeni sveže surovine, skrbno pripravljen in dober obrok, Bib Gourmand, ki označuje dobro razmerje med ceno in kakovostjo, ter piktogram trajnosti za zavzemanje za ohranjanje okolja, iznajdljivost pri uporabo trajnostnih praks v vsakodnevnem delu.

Michelin Slovenija 2021

Seznam priznanj slovenskim restavracijam po regijah

Osrednja Slovenija

Ena Michelinova zvezdica:

Michelinov krožnik oziroma The Plate Michelin:

Bib Gourmand:

  • Na gradu, Ljubljana
  • TaBar, Ljubljana

Obalno-kraška regija

Michelinov krožnik

Bib Gourmand:

Goriška regija

Dve Michelinovi zvezdici:

Ena Michelinova zvezdica:

Michelinov krožnik:

Bib Gourmand:

Gorenjska regija

Ena Michelinova zvezdica:

Michelinov krožnik:

Dolenjska

Michelinov krožnik:

Bib Gourmand:

Štajerska

Ena Michelinova zvezdica:

Michelinov krožnik:

Savinjska regija

Michelinov krožnik:

Spodnjeposavska

Michelinov krožnik:

Pomurje

Bib Gourmand:

Michelin GreenStar

Michelin GreenStar, ki je priznanje za zavzemanje za ohranjanje okolja ter iznajdljivost pri uporabi trajnostnih praks v vsakodnevnem delu je dobilo šest restavracij:

  • Gostišče Grič (kuharski mojster Luka Košir),
  • Hiša Franko (kuharska mojstrica Ana Roš),
  • Gostilna za Gradom (kuharski mojster Davide Crisci),
  • Gostilna Krištof (kuharski mojster Uroš Gorjanc),
  • Mahorčič (kuharska mojstrica Ksenija Krajšek Mahorčič),
  • Vila Podvin (kuharski mojster Uroš Štefelin).Dam, 

Sorodni članki

Idrijski žlikrofi – enega imaš v ustih, drugega pa že na vilicah!

Leta 2002 so idrijski žlikrofi kot poseben kmetijsko-živilski proizvod dobili status Zajamčena tradicionalna posebnost, od januarja 2010 pa so kot zaščiteni proizvod vpisani tudi v register pri Evropski komisiji. Idrijski žlikrofi so leta 2002 na nivoju Evropske skupnosti pridobili status…

Več...

Napotki za spajanje vina in hrane

Spajanje vina z izbrano hrano je prava umetnost, saj je potrebno biti dober poznavalec okusov in arom, vendar pa nam lahko izbiro olajšajo preprosta pravila. Prav tako se običajno k tradicionalnim lokalnim jedem posameznih pokrajin odlično podajo ravno lokalna vina…

Več...

Podeljen »kulinarični oskar« za knjigo Anite Šumer

Anita Šumer, ki je s svojo prvo knjigo o peki kruha z drožmi sprožila val drožomanije, je na izboru na Švedskem za svojo knjigo Umetnost krašenja kruha prejela prestižno nagrado Best of the Best Gourmand World Cookbook 2021. Njena knjiga…

Več...

Nagradi Best in the World 2022 za knjižno zbirko Gastronomija Slovenije

Na podelitvi prestižnih nagrad Gourmand Cookbook Awards 2022 na Švedskem je zbirka štirih knjig Gastronomija Slovenije avtorja prof. dr. Janeza Bogataja prejela dve prestižni nagradi Best in the World – za celotno zbirko štirih knjig ter posebej za knjigo Gastronomija…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem