V Michelin Guide Slovenia kar 59 restavracij | Gastronomija, Michelin | Odmevi na dogodke
Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO za sektor sadja o ponovnem začetku plačevanja prispevka za promocijo od 1.1.2022 dalje!  Preberite več >

V Michelin Guide Slovenia kar 59 restavracij

Slovenske restavracije ohranjajo sloves ponujanja kulinaričnih presežkov. Najpomembnejši gastronomski vodnik, ki ocenjuje restavracije po vsem svetu, je skupno sedmim slovenskim restavracijam dodelil Michelinove zvezdice, poleg tega pa so podelili še 52 drugih priznanj.

Tri Michelinove zvezdice pomenijo izjemno kulinariko, vredno posebnega potovanja, dve zvezdici označujeta odlično kulinariko, za katero je vredno narediti ovinek, ena zvezdica pa obeležuje visoko kakovostno kulinariko, vredno postanka.

Tudi letos je najbolj navdušila restavracija Hiša Franko pod vodstvom Ane Roš, ki je ponovno pridobila dve kulinarični zvezdici.

Michelinove zvezdice so pridobile še sledeče restavracije:

Kaj pomenijo priznanja?

Priznanja so razdeljena v več kategorij. Na samem vrhu po prestižnosti so Michelinove zvezdice, ostala Michelinova priznanja pa so še The Plate Michelin oziroma Michelinov krožnik, ki pomeni sveže surovine, skrbno pripravljen in dober obrok, Bib Gourmand, ki označuje dobro razmerje med ceno in kakovostjo, ter piktogram trajnosti za zavzemanje za ohranjanje okolja, iznajdljivost pri uporabo trajnostnih praks v vsakodnevnem delu.

Michelin Slovenija 2021

Seznam priznanj slovenskim restavracijam po regijah

Osrednja Slovenija

Ena Michelinova zvezdica:

Michelinov krožnik oziroma The Plate Michelin:

Bib Gourmand:

  • Na gradu, Ljubljana
  • TaBar, Ljubljana

Obalno-kraška regija

Michelinov krožnik

Bib Gourmand:

Goriška regija

Dve Michelinovi zvezdici:

Ena Michelinova zvezdica:

Michelinov krožnik:

Bib Gourmand:

Gorenjska regija

Ena Michelinova zvezdica:

Michelinov krožnik:

Dolenjska

Michelinov krožnik:

Bib Gourmand:

Štajerska

Ena Michelinova zvezdica:

Michelinov krožnik:

Savinjska regija

Michelinov krožnik:

Spodnjeposavska

Michelinov krožnik:

Pomurje

Bib Gourmand:

Michelin GreenStar

Michelin GreenStar, ki je priznanje za zavzemanje za ohranjanje okolja ter iznajdljivost pri uporabi trajnostnih praks v vsakodnevnem delu je dobilo šest restavracij:

  • Gostišče Grič (kuharski mojster Luka Košir),
  • Hiša Franko (kuharska mojstrica Ana Roš),
  • Gostilna za Gradom (kuharski mojster Davide Crisci),
  • Gostilna Krištof (kuharski mojster Uroš Gorjanc),
  • Mahorčič (kuharska mojstrica Ksenija Krajšek Mahorčič),
  • Vila Podvin (kuharski mojster Uroš Štefelin).Dam, 

Sorodni članki

Chef Matjaž Cotič: »Krožnik naj čim večkrat bogatijo lokalna sezonska živila«

Kakšno mesto imajo lokalna živila, kot so mleko in mlečni izdelki, v vrhunski kulinariki? O tem smo govorili z vrhunskim chefom Matjažem Cotičem s Krasa. Pri ustvarjanju kulinaričnih specialitet vključuje lokalne surovine, prednost pa imajo tudi sezonska živila.Matjaž Cotič je…

Več...

Slovenska gastronomija je odmevna v svetu

Na podlagi raziskovanja bogate tradicije preteklosti je slovenski etnolog Janez Bogataj Slovenijo razdelil na 24 gastronomskih regij. V vsaki od njih rastejo in se razvijajo uspešne gastronomske zgodbe, prepoznavne tudi v svetu.Slovenija na majhnem prostoru združuje zelo raznoliko in bogato…

Več...

Naučite se, kako pravilno postreči vino

Pravilna postrežba vina je izjemno pomembna, saj vpliva na njegov okus. Pripravili smo uporabne napotke za rokovanje z različnimi vrstami vina.Buteljko kakovostnega vina, ki jo kupimo ali prejmemo v dar, moramo znati tudi primerno postreči.   To je pomembno za zadovoljstvo…

Več...

Napotki za spajanje vina in hrane

Spajanje vina z izbrano hrano je prava umetnost, saj je potrebno biti dober poznavalec okusov in arom, vendar pa nam lahko izbiro olajšajo preprosta pravila. Prav tako se običajno k tradicionalnim lokalnim jedem posameznih pokrajin odlično podajo ravno lokalna vina…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem