Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

V Michelin Guide Slovenia 2021 kar 59 restavracij

Izšla je nova izdaja vodnika Michelin Guide Slovenia za leto 2021, kjer je tudi letos Hiša Franko prejela dve zvezdici, šest slovenskih restavracij pa po eno zvezdico. Lanskim petim restavracijam z eno zvezdico se je pridružilo še Gostišče Grič.

Tudi v letošnjem letu so slovenske restavracije ohranile sloves ponujanja kulinaričnih presežkov. Najpomembnejši gastronomski vodnik, ki ocenjuje restavracije po vsem svetu, je skupno sedmim slovenskim restavracijam dodelil Michelinove zvezdice, poleg tega pa so podelili še 52 drugih priznanj.

Šestim prejemnikom zvezdic se je pridružil še eden

Tri Michelinove zvezdice pomenijo izjemno kulinariko, vredno posebnega potovanja, dve zvezdici označujeta odlično kulinariko, za katero je vredno narediti ovinek, ena zvezdica pa obeležuje visoko kakovostno kulinariko, vredno postanka.

Tudi letos je najbolj navdušila restavracija Hiša Franko pod vodstvom Ane Roš, ki je ponovno pridobila dve kulinarični zvezdici.

Michelinove zvezdice so pridobile še sledeče restavracije:

Letos se je petim lanskim dobitnikom ene zvezdice pridružilo še Gostišče Grič (https://www.gric.si/) s kuharskim mojstrom Luko Koširjem.

Kaj pomenijo priznanja?

Priznanja so razdeljena v več kategorij. Na samem vrhu po prestižnosti so Michelinove zvezdice, ostala Michelinova priznanja pa so še The Plate Michelin oziroma Michelinov krožnik, ki pomeni sveže surovine, skrbno pripravljen in dober obrok, Bib Gourmand, ki označuje dobro razmerje med ceno in kakovostjo, ter piktogram trajnosti za zavzemanje za ohranjanje okolja, iznajdljivost pri uporabo trajnostnih praks v vsakodnevnem delu.

Michelin Slovenija 2021

Seznam priznanj slovenskim restavracijam po regijah

Osrednja Slovenija

Ena Michelinova zvezdica:

Michelinov krožnik oziroma The Plate Michelin:

Bib Gourmand:

Obalno-kraška regija

Michelinov krožnik

Bib Gourmand:

Goriška regija

Dve Michelinovi zvezdici:

Ena Michelinova zvezdica:

Michelinov krožnik:

Bib Gourmand:

Gorenjska regija

Ena Michelinova zvezdica:

Michelinov krožnik:

Dolenjska

Michelinov krožnik:

Bib Gourmand:

Štajerska

Ena Michelinova zvezdica:

Michelinov krožnik:

Savinjska regija

Michelinov krožnik:

Spodnjeposavska

Michelinov krožnik:

Pomurje

Bib Gourmand:

Michelin GreenStar

Michelin GreenStar, ki je priznanje za zavzemanje za ohranjanje okolja ter iznajdljivost pri uporabi trajnostnih praks v vsakodnevnem delu je dobilo šest restavracij:

  • Gostišče Grič (kuharski mojster Luka Košir),
  • Hiša Franko (kuharska mojstrica Ana Roš),
  • Gostilna za Gradom (kuharski mojster Davide Crisci),
  • Gostilna Krištof (kuharski mojster Uroš Gorjanc),
  • Mahorčič (kuharska mojstrica Ksenija Krajšek Mahorčič),
  • Vila Podvin (kuharski mojster Uroš Štefelin).

Sorodni članki

Slovenskim restavracijam kar 52 Michelinovih priznanj

Slovenija se je tudi v svetovnem merilu izkazala kot dežela vrhunske kulinarike. Slovenskim restavracijam je prestižni  gastronomski vodnik Michelin poleg zvezdic, ki si jih je priborilo 6 restavracij, podelil še 46 drugih priznanj. Michelinov gastronomski vodnik je eden najbolj znanih…

Več...

Michelinove zvezdice šestim slovenskim restavracijam

Najpomembnejši gastronomski vodnik, ki ocenjuje restavracije po vsem svetu, je na svoj zemljevid naposled umestil tudi Slovenijo. Petim slovenskim restavracijam je bila podeljena ena Michelinova zvezdica, Hiši Franko pa kar dve. Najbolj je navdušila restavracija Hiša Franko, ki jo vodi…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem