V času festivala Europa Cantat je potekal tretji gastronomski dogodek s pogostitvijo | Gastronomija |

V času festivala Europa Cantat je potekal tretji gastronomski dogodek s pogostitvijo

Europa cantat 19.8.2021

Gostilna AS je v sodelovanju z lokalnim dobaviteljem Ribogojnico Fonda iz Pirana pogostila mednarodno glasbeno komisijo festivala Europa Cantat, predstavnike Evropske zborovske zveze in JSKD. To je bil tretji v seriji petih gastronomskih dogodkov, ki jih Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano organizira v okviru projekta Slovenija – evropska regija gastronomije 2021.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je organiziralo tretjega v seriji petih gastronomskih dogodkov, ki bodo potekali do septembra po vsej Sloveniji v okviru projekta Slovenija – evropska regija gastronomije 2021. Osnovna ideja dogodkov je združiti slovensko kulinariko z lokalnimi dobavitelji surovin in pogostiti zaslužno skupino.

Lokalno obarvana pogostitev

V Ljubljani je tako Gostilna AS v sodelovanju z lokalnim dobaviteljem Ribogojnico Fonda iz Pirana pogostila mednarodno glasbeno komisijo festivala Europa Cantat, predstavnike Evropske zborovske zveze in JSKD. Zbrane sta nagovorila minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Jože Podgoršek in direktorica JSKD, Metka Šošterič.

Slovenija s kulinaričnimi presežki

Slovenija ima vrhunsko kulinariko in gastronomijo, kar v zadnjem času potrjujejo številne nagrade. V slovenski kulinarični zgodbi imajo lokalne surovine pomembno vlogo. Slovenski vrhunski šefi prisegajo na živila, ki so sveža, malo ali nič skladiščena, ki niso dolgo potovala in so više kakovosti ter bolj intenzivnega okusa.

»Čeprav je globalno razmišljanje v današnjem svetu prednost, to za gostinstvo zagotovo ne drži. Lokalnost, ki jo v zadnjem času poudarjajo trgovske verige, mi razumemo in živimo že precej časa. Z nekateri dobavitelji delamo že 35 let in ne pade nam na pamet, da bi našo vez prekinili, če bi nekdo pristopil z boljšo cenovno ponudbo in s predlogom, da je posrednik med našim dobaviteljem in nami. Medsebojno zaupanje je tisto, kar šteje. Tudi v kriznih trenutkih takšni dobavitelji brez težav počakajo na plačilo nekaj mesecev, kar se je izkazalo za posebej pomembno   v času Covida-19. V tem obdobju, ko smo skoraj leto dni ostali sami, smo spoznali, da smo ena družina, z močno stkano vezjo, ki je ne more prekiniti niti tako hudobna zadeva kot je covid. Kdo nam dobavi ribe, od kod dobimo najboljši paradižnik na svetu, od koga kupimo vino – vse to imamo utečeno že leta, tako da ob nabavi ne doživljamo stresa. Nikoli se nam ne zgodi, da bi morali kaj vrniti, vsak dobavitelj skrbi za to, da nas ne preseneti s slabo sestavino. Zastavi namreč svoje in naše ime ter ime Slovenije,« je povedal Svetozar Raspopović – Pope, lastnik Gostilne As.

Ribogojnica Fonda je edina morska ribogojnica v Sloveniji

Zaslužne sodelavce mednarodnega festivala Europa Cantat so v Gostilni As pogostili z orado iz Ribogojnice Fonda. »Ribogojnica Fonda je edina morska ribogojnica v Sloveniji, njena lega v Piranskem zalivu pa omogoča, da ribe in školjke prispejo naravnost iz morja do katerega koli konca Slovenije le v nekaj urah. Že od samega začetka si vedno prizadevamo svoje ribe prodati čim bolj lokalno. Kratke razdalje od »vil do vilic«, v našem primeru od morskih mrež do miz, pomembno pozitivno vplivajo na končno kakovost tistega, kar imamo potrošniki na krožnikih. Še drugi pozitivni vidiki so: podpora lokalnemu gospodarstvu, svežost hrane, zmanjšanje skladiščenja in transportov, zmanjšanje ogljičnega odtisa, zmanjšanje uporabe embalaže ter različnih kemikalij. V Gostilni As imajo podobno filozofijo in vrednote kot mi. To je prva gostilna v Sloveniji, ki svojim gostom vse od naših začetkov pred šestnajstimi leti vedno in nepretrgoma ponuja Fonda Piranskega brancina,« je dodala Irena Fonda, lastnica in vodja Ribogojnice Fonda.

Preberite tudi:

 

 


Sorodni članki

Jesenski teden restavracij v znamenju mesa z oznako »Izbrana kakovost – Slovenija«

Med 13. in 23. oktobrom 2023 poteka jesenski Teden restavracij pod sloganom »Več okusa za manj ostankov«. Prvič se mu pridružujejo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter slovenski rejci in predelovalci mesa. Gostinci bodo lahko z znakom »izbrana kakovost…

Več...

Gostinci, označite meso »izbrana kakovost – Slovenija«

Slovenci kot potrošniki smo zadnja leta bolj ozaveščeni o pomembnosti izvora živil, ki jih kupujemo. Vedno bolj cenimo slovensko hrano in po njej vse pogosteje povprašujemo. Pozitiven odnos do lokalne kakovostne hrane je ključen pri ustvarjanju dolgoročnih potrošniških in prehranskih…

Več...

Posnetek z dogodka: predstavitev označevalcev »izbrana kakovost - Slovenija« za obrate javne prehrane

Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano smo zasnovali kampanjo za promocijokakovostnega slovenskega mesa - mesa z označbo »izbrana kakovost – Slovenija« v sektorjugostinstva. Z njo želimo spodbuditi goste, da so pozorni na izvor mesa in da pri naročanju jedivečkrat…

Več...

Idrijski žlikrofi – enega imaš v ustih, drugega pa že na vilicah!

Leta 2002 so idrijski žlikrofi kot poseben kmetijsko-živilski proizvod dobili status Zajamčena tradicionalna posebnost, od januarja 2010 pa so kot zaščiteni proizvod vpisani tudi v register pri Evropski komisiji. Idrijski žlikrofi so leta 2002 na nivoju Evropske skupnosti pridobili status…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem