Uživajmo v bogatem okusu slovenskih jagod | Jagode, Sadje | Vrste proizvodov
Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO za sektor sadja o ponovnem začetku plačevanja prispevka za promocijo od 1.1.2022 dalje!  Preberite več >

Uživajmo v bogatem okusu slovenskih jagod

Kako prepoznati prave, slastne slovenske jagode smo vprašali dr. Darinko Koron, strokovno raziskovalno sodelavko na Oddelku za sadjarstvo, vinogradništvo in vinarstvo pri Kmetijskem inštitutu Slovenije. Preberite, kaj nam je svetovala. 

V času sezone jagod jih lahko najdemo tako rekoč povsod. Vendar niso vse jagode enako kakovostne, niti pridelane v bližini. Kako torej vedeti, katere jagode izbrati in pri komu?
Dr. Darinka Kokon opozarja: »Če ob vabljivi stojnici nismo prepričani v poreklo in pridelovalca, lahko prodajalca tudi vprašamo za ime pridelovalca, ki ga vedno lahko tudi pokličemo ter preverimo pristnost informacije.«

Kdaj so jagode najboljše?

Najboljše so tiste jagode, obrane ob zmernih temperaturah. Na njihovo kakovost negativno vplivajo dolga deževna obdobja, toplotni šoki, pretirano namakanje ali gnojenje, prezgodnje obiranje (še nedozorelih plodov), pa tudi obiranje v vročini in seveda predolgo obdobje od obiranja do ustreznega skladiščenja v ohlajenih prostorih.

Kako je s sezono jagod?

Največ pridelovalcev je v Posavju, kjer imajo jagode en teden do deset dni pred osrednjo Slovenijo. V Sloveniji imamo zelo veliko možnost oskrbe z jagodami v zelo dolgem obdobju. Začne se torej v Posavju, nadaljuje na Štajerskem in v Prekmurju, za tem v osrednji Sloveniji, nato pa še v višinskih nasadih. Pridelek najprej obiramo v pokritih nasadih in kasneje v nasadih na prostem, a teh je zelo malo. V Sloveniji je posajenih največ jagod sorte clery, ki je zelo kakovostna.

Jagode sorte clery v času cvetenja in zorenja.

Z njive v skodelico

Sveže obrane jagode lahko kupite neposredno na kmetijah (poiščete jih lahko tudi v našem zemljevidu), nekatere od njih pa vsako leto vabijo k samoobiranju – s svojo embalažo vas povabijo na njivo, kjer si naberete sadežev, kolikor vas je volja. Ne pozabite: letina in torej tudi količina, je odvisna od vremena. Vabimo vas, da preiščete splet, tule pa je nekaj bližnjic:

 

Darinka Koron
Dr. Darinka Koron

Slovenci zaužijemo premalo sadja, le 200 gramov dnevno. Priporočen dnevni vnos za odrasle je od 450 do 650 gramov sadja in zelenjave. Glede na oceno dnevno zaužitih količin zelenjave, bi bilo potrebno vnos podvojiti.  

Kaj lahko kupci naredimo, da bomo na različnih stojnicah kupili zares slovenske jagode?

Problematika z izvorom jagod in tudi drugega sadja na stojnicah ob cesti ima že zelo dolgo zgodovino. Največji premik se je zgodil, ko je k temu intenzivno na terenu pristopila inšpekcija in so o tem poročali tudi mediji. Zdi se mi, da je pri tako agresivnem načinu prodaje, ki jo imajo obcestni prodajalci, to edini način.

Nujno je potrebna informacija o pridelovalcu. Pomembno je, da inšpektorji to preverjajo. Kupci pa lahko največ naredimo s tem, da kupujemo neposredno pri pridelovalcu ali da v nakupovalnih centrih preverimo ime pridelovalca in seveda kakovost plodov.

Jagode

In kako prepoznamo sveže, domače, zdrave jagode?

Najbolj verodostojni znaki svežosti jagode so popolna zrelost plodov (nič belih ali celo zelenih delov ploda), lesk plodov, neovenela čaša in aroma. Za tiste, ki pa želijo ekološko pridelane jagode, najpogosteje poskrbijo pridelovalci sami, preko spletnih strani.

Ali bi lahko rekli, da kateri od ponudnikov posebej odstopa?

Pogosto imajo zelo kakovosten pridelek celo manjši pridelovalci. Ni nujno, da imajo ključni ponudniki, tudi če so slovenski, vedno najboljše jagode. Kljub stalnim nasvetom o doslednosti izvajanja tehnoloških ukrepov, se namreč lahko dogodijo odstopanja, ki se izrazijo na slabši kakovosti plodov.

Ker je Slovenija dežela kratkih razdalj, imajo naše jagode veliko prednost, saj se tiste zjutraj obrane zvečer že lahko znajdejo na kupčevem krožniku. “Odlično spričevalo slovenski jagodi podeljuje tudi naše podnebje, ki ji s svojimi nekoliko hladnejšimi nočmi omogoča vrhunsko kakovost. Za povrh pa je pri nas dovoljeno uporabljati občutno manj fitofarmacevtskih sredstev kot v tujini”, pravi Andreja Brence, svetovalka za sadjarstvo v Kmetijsko gozdarskem zavodu Novo mesto.

Jagode so koristne

Jagode vsebujejo železo, natrij, kalcij, kalij in fosforj ter različne sadne kisline, vitamine A, B1, B2 in C, poleg tega pa imajo nizko energijsko vrednost (46 kcal/100g) in so tudi vir vlaknin. Značilno rdečo barvo dajejo sadežu pigmenti antocianini, ki so prisotni v jagodah in so znani kot dobri antioksidanti. Salicilna kislina v jagodah, ki je sicer sestavina aspirina, rastlino varuje pred infekcijami, v našem organizmu pa naj bi zmanjševala možnost za nastanek črevesnega raka in delovala protivnetno. Uživanje svežih plodov naj bi tudi zniževalo krvni tlak in odvajalo zaloge sečnine.

Preberite več


Sorodni članki

Kako rokovati s sadjem in zelenjavo

Sadje in zelenjava sta osnova zdrave prehrane, vendar pa je zelo pomembno, da z njimi pravilno rokujemo. Tako poskrbimo, da je hrana varna za uživanje in blagodejna za naše dobro počutje. Sadje in zelenjava sta stalnica na našem jedilniku, zato…

Več...

Čas je za sezonsko sadje – marelice

Marelice so zdravo in okusno poletno sadje, ki je zelo priljubljeno tudi za izdelavo marmelad, kompotov, cmokov in drugih dobrot. Njihovo obstojnost je mogoče podaljšati tudi tako, da jih posušimo.Marelice bi lahko poimenovali kar sadeži večne mladosti. Imajo največ vitamina…

Več...

Zakaj izbrati slovensko jagodičevje?

Dr. Darinka Koron z Oddelka za sadjarstvo, vinogradništvo in vinarstvo na Kmetijskem inštitutu Slovenije izpostavlja, da lahko lokalno pridelano jagodičevje uživamo skozi vse leto – sveže, zamrznjeno ali predelano v najrazličnejše dobrote.Slovenija je pravi sadni raj, v katerem je sadje…

Več...

Okusite slastne slovenske češnje na 56. Prazniku češenj

V Goriških Brdih 4. in 5. junija 2022 poteka že 56. Praznik češenj. Poleg nakupa okusnih, sladkih, lokalno pridelanih češenj se lahko udeležite tudi pestrega dogajanja in kulinaričnega razvajanja.Letos so češnje po dveh slabših sezonah znova obilno obrodile, zato jih…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem