Ustanovljena je bila Vinska zadruga Haloze | Vino | Zgodbe o naši super hrani

Ustanovljena je bila Vinska zadruga Haloze

Težko bi našli kvalificiranega opazovalca, ki bi se ne strinjal z ugotovitvijo, da bodo slovenski kmetje izzivom jutrišnjega dne kos samo, če bodo s povezovanjem premagali trenutno razdrobljenost. Zato s posebnim veseljem objavljamo novico, da je Slovenija od prejšnjega tedna bogatejša za novo vinarsko zadrugo, trenutno oseminosemdeseto po vrsti s področja kmetijstva, gozdarstva in ribištva. Vinska zadruga Haloze je na ustanovnem zboru v Vidmu pri Ptuju luč sveta ugledala na pobudo lokalne akcijske skupine LAS Haloze in v sodelovanju z vladno delovno skupino za razvoj Haloz.

Novopečena zadruga bo v lokalnem okolju tako postala krovna organizacija za povezovanje vinogradnikov z osnovnim ciljem zmanjšanja stroškov v vseh fazah pridelave in prodaje vina. Člani bodo imeli dostop do skupnih promocijskih in prodajnih prostorov v Vidovi kleti na Vidmu in v Viničarskem muzeju na Gorci. Organizacija ne bo delovala samo po zadružniških načelih, temveč bo ustrojena tudi po načelih socialnega podjetništva, s tem da ustvarjenih presežkov ne bodo delili, temveč jih bodo člani vlagali v nadaljnjo rast.

Glede na to, da premorejo Haloze v tem trenutku kar tisoč osemsto vinogradnikov, ki obdelujejo do pol hektarja nasada, in le štirideset takih, ki obdelujejo po pet hektarjev ali več, se zdi konsolidacija na krilih združevanja še posebej dobrodošel pojav. Zadrugi se je na ustanovnem sestanku pridružilo devetindvajset članov, ki skupaj obdelujejo okrog dvesto hektarjev zemlje. Začetni sklop ciljev vključuje vzpostavitev in ureditev prodajnih mest ter sklenitev prodajnih pogodb z vinogradniki, marketinške aktivnosti ter izdelavo celostne podobe, promocijskega materiala in spletne strani, predstavniki zadruge pa že načrtujejo tudi udeležbo na ocenjevanjih vin doma in v tujini.


Sorodni članki

Vinske regije in zaščitena vina v Sloveniji

V Sloveniji ločimo tri vinorodne dežele, v njih pa se nahaja devet vinorodnih okolišev, kjer pridelujejo vrhunska slovenska vina, ki imajo glede na lego svoje značilne posebnosti.Raznolikost pokrajine v Sloveniji vpliva tudi na pridelavo žlahtne kapljice, ki ima v našem…

Več...

Slovenska gastronomija je odmevna v svetu

Na podlagi raziskovanja bogate tradicije preteklosti je slovenski etnolog Janez Bogataj Slovenijo razdelil na 24 gastronomskih regij. V vsaki od njih rastejo in se razvijajo uspešne gastronomske zgodbe, prepoznavne tudi v svetu.Slovenija na majhnem prostoru združuje zelo raznoliko in bogato…

Več...

Naučite se, kako pravilno postreči vino

Pravilna postrežba vina je izjemno pomembna, saj vpliva na njegov okus. Pripravili smo uporabne napotke za rokovanje z različnimi vrstami vina.Buteljko kakovostnega vina, ki jo kupimo ali prejmemo v dar, moramo znati tudi primerno postreči.   To je pomembno za zadovoljstvo…

Več...

Kako izbrati vino

Odlična, že skoraj idilična, s soncem obsijana lega in raznolikost pokrajine v Sloveniji prinaša opojne okuse tradicionalnih dobrot in vrhunskih kapljic vina. Že naši predniki so s skrbnostjo in marljivim delom omogočili, da jih danes lahko prepoznamo in vse bolj…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem