Uroš Bitenc: Z Anteo sva velika zagovornika slovenske hrane! | Mleko | Izbrana kakovost - novice, Izbrana kakovost - Slovenija

Uroš Bitenc: Z Anteo sva velika zagovornika slovenske hrane!

Uroša Bitenca mogoče ne bi prepoznali, če bi ga srečali na ulici – zagotovo pa bi ga prepoznali, ko bi z vami spregovoril kakšno besedo. Priljubljeni radijski voditelj je zelo energičen in zgovoren, zato smo ga povabili, da še nam pove kaj o sebi. Zanimalo nas je, kako pozorna sta z ženo Anteo pri nakupu mleka in mlečnih izdelkov, sploh sedaj, ko sta prvič postala starša.

Foto: Mojfokus

  

Kako z Anteo vidita vsakodnevno nakupovanje živil in kuhanje – kot prijetno družinsko opravilo ali kot obveznost? Posvečata pozornost vsaki sestavini, sta natančna pri izbiri?

Zadnje čase imava navado, da enkrat tedensko opraviva večje nakupovanje, kjer kupiva stvari, ki jih bomo potrebovali čez teden. Stvari, ki morajo biti sveže, pa kupujeva, ko je potrebno. Tudi mlečne izdelke. Po dnevih sestaviva jedilnike in temu primerno nakupiva stvari. Pri izbiri hrane sva seveda natančna, a imava že preizkušene artikle, ki jim zaupava, zato to ni več velika težava. Med njimi so seveda izdelki z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. Iz nakupovanja vedno naredimo dogodek, da to ni samo obveznost, ampak nekaj, kar delamo skupaj.

Kakšni so vaši jedilniki? Preizkušata nove recepte in okuse ali sta bolj za tradicionalno?

Naši jedilniki se ves čas spreminjajo. Skoraj vsako leto preizkušamo nekaj drugače. Pri meni je vse odvisno od športa. Včasih, ko sem veliko treniral za postavo, sem jedel samo piščanca, riž in zelenjavo, pa skuto za posladek med obroki. Potem sem imel obdobje, ko sem se ukvarjal bolj s tekom in kolesarjenjem na daljše ture, in takrat sem jedel več maščob (LCHF) in užival v domačih jajcih ter polnomastnem mleku. Seveda sem vedno preveril, da je to slovenskega porekla. Danes se prilagajam družinskemu jedilniku, še vedno pa je rdeča nit naše prehrane slovenska hrana.

Katera je vajina najljubša jed iz otroštva/tradicionalna slovenska jed?

Ko sem bil majhen, doma nismo bili nikoli hudi gurmani, smo pa radi jedli tradicionalne jedi. Najbolj se spomnim, kako je ati rad pripravljal »masovnek«, ki je popečena kisla smetana z jajcem in moko. Kalorična bomba, ampak to so včasih pastirji najraje jedli in je za hribovce zakon (smeh). Uli sem ravno prej skuhal polento in jo je zmazala en dva tri. Zelo rada ima jedi na žlico, in tudi kadar gremo v hribe, rada preizkusi kislo mleko ali pa kakšno dobro joto. Doma moramo kuhanje jedi na žlico še malo potrenirati (smeh). Za zdaj smo mojstri mlečnih jedi, kamor spadata mlečni zdrob in mlečni riž. Ali pa kar slovenska skuta s svežim sadjem. Smo pa vedno za preprosto, okusno in zdravo.

Ali poznata različne oznake na mleku in mlečnih izdelkih, vesta, kaj obljubljajo in kaj zares zagotavljajo?

Nekaj oznak sva zasledila že prej, odkar pa sva dobila hčerkico, naju oznake na embalažah in tudi različne sestavine zelo zanimajo. Presenečena sva nad tem, kaj vse se najde v bolje prodajanih izdelkih in kaj vse je napisano v drobnem tisku. Vesela sva, da veva, da lahko mlečne izdelke z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« v trgovini preprosto »zagrabiva«, proučevanje deklaracij in iskanje porekla pa je preteklost. Ravno danes smo pri nakupovanju imeli tak primer – Ula si je blazno zaželela jogurta in ni zdržala, da bi ga kupili in prinesli domov, in smo morali jogurt odpreti že v trgovini, tako da je prišla na blagajno z mlečnimi brčicami (smeh). Še dobro, da sva že vedela, kateri jogurt izbrati. In res, čeprav naju nakupovanje ne moti in ga imava na svoj način rada, sva vesela, da »mlečni« del nakupovalnega seznama zaradi znaka »izbrana kakovost – Slovenija« prečrtava veliko hitreje kot katerega drugega.

Antea, Ula in Uroš Bitenc.
Foto: Mojfokus

Poznata shemo »izbrana kakovost«? Zaradi katerih njenih prednosti izbereš izdelke s tem znakom?

Poznava shemo, seveda. Vedno gledava, da je na mlečnih izdelkih znak »izbrana kakovost – Slovenija«, saj sva velika zagovornika slovenskih izdelkov. Prepričana sva, da so ti izdelki boljši, ker pridejo na polico v krajšem času in s krajšo potjo, pa še pridelali so jih naši kmetje, predelali pa delavci v mlekarnah – naj imajo od nakupa nekaj naši ljudje!

Po kakšnih kriterijih izbirata hrano zase in za družino? Vedno pazita, da izbereta mleko in mlečne izdelke z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«?

Prednost pri izbiri hrane dajeva kakovosti, kamor štejem tudi varnost živila, pa tudi poreklu. Priznam, gledava tudi na ceno, ampak ne na način, da bi kupila izdelek slabše kakovosti. Pri prehrani ne sme biti kompromisov, za naše telo in zdravje gre. To sem sploh ugotovil, ko sem postal oče. Hvaležen sem, da obstaja znak »izbrana kakovost – Slovenija«, ker se tako hitreje odločim za nakup, ker zaupam sistemu, da gre za dobre izdelke. Ne nazadnje je to le slovenska nacionalna shema s strogimi standardi, zato vem, da je hrana z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« tudi varna, še posebej pa kakovostna.

Sicer pa jaz in hčerka vsak dan pojeva nekaj mlečnega, in kar koli imamo doma v hladilniku, ima znak »izbrana kakovost – Slovenija«. Božične voščilnice.Če ne drugače, je več mlečnih izdelkov vsekakor prisotnih na raznih praznovanjih, ko iz skute naredimo kakšen okusen namaz ali pripravimo sirno ploščo ali pa torto. Takrat vedno uporabljamo kakovostne slovenske sestavine – če v torto daš slabe, ne more biti prav dobra (smeh). Moj oče je sploh velik »fen« sirov – rad kupi boljše, še posebej pa mu je pri srcu bohinjski sir, ki si ga na Šuštarski nedelji privošči naravnost od lokalnih kmetov.

Kje kupujeta hrano? Zaupata slovenski hrani? Menita, da je slovenska hrana, tudi mleko in mlečni izdelki z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, kakovostna in varna?

Večje nakupe opravljava v večjih marketih, kjer je izbira vsa na enem mestu in nakup zato olajšan, obožujeva pa tudi manjšo, lokalno trgovinico v Kamniku. Tam dobiva tudi gajbico izbranega sadja in zelenjave in druge izdelke lokalnih proizvajalcev. Je pa res, da vse več teh opažam tudi na policah večjih blagovnic. Opažam tudi izdelke z znakom »izbrana kakovost – Slovenija – kmečki«. Zaupam slovenski hrani, za zdaj še nisem dobil razloga, zakaj ne bi. V zadnjem času se je z raznimi aferami pokazalo, da je to prava odločitev. Jaz pa sem rad brez skrbi – sploh zaradi hčerke. Izdelki brez »kemije« in dodatkov so to, kar iščem, in tudi pri mlečnih izdelkih je tako.

Se ti zdi, da z nakupom slovenskega mleka in mlečnih izdelkov pomagaš tudi slovenskim kmetom, ki se trudijo s prirejo najkakovostnejšega mleka, in slovenski mlečnopredelovalni industriji, ki zaposluje veliko ljudi?

V vsakem primeru vem, da z nakupom slovenskega mleka in drugih izdelkov pomagam slovenskim kmetom in vsem zaposlenim v slovenskih mlekarnah. Tudi to je del razloga, zakaj raje kupim slovenski proizvod. Predstavljam si, da so naše kmetije manjše kot nekatere ogromne iz tujine in da slovenski kmet svoje delo opravlja s srcem. Če s svojim nakupom pomagam domačim ljudem, tistim, ki so res v stiku s proizvodnjo, sem zelo zadovoljen.

Vesel sem tudi, da iz slovenskih mlekarn prihajajo kakovostni in okusni izdelki in se mi na primer za dober domač jogurt ni treba voziti recimo visoko v bohinjske gore (smeh), ampak dober, dodatno kontroliran izdelek lahko dobim že v trgovini za vogalom.

Foro: Mojfokus

Meniš, da lahko posamezniki s svojimi nakupnimi odločitvami poskrbimo, da bo na naših policah več kakovostnih slovenskih izdelkov?

Vsekakor je pomembno, da imamo na policah veliko slovenskih izdelkov, in pomembno je, da poskusimo to ohraniti oziroma njihov delež še povečati. Če uspe, bo to odlično, ker je to en velik krog. Več slovenskih izdelkov kupimo, več bodo slovenski kmetje imeli od tega. Istega načela se držim tudi pri nakupu drugi izdelkov, ne le hrane. Slovenci se moramo začeti zavedati, kako zelo kakovostni so določeni naši izdelki, in to podpreti – tudi če odštejemo kakšen evro več.

Kako ti vidiš razliko med npr. kakovostnim slovenskim sirom in cenejšim, a manj kakovostnim sirom iz uvoza?

Sam nisem velik poznavalec sirov (smeh), tako da v okusu mogoče še ne vidim razlike, vidim pa »psihološko« razliko. Z nakupom slovenskega sira vem, da sem nekaj prispeval našim kmetom in našemu gospodarstvu. In prepričan sem, da so naši siri kljub vsemu boljši, če ne drugega že zato, ker so vsekakor bolj sveži, saj so na police prišli v precej krajšem času.

Katere prednosti lokalno pridelane in predelane hrane se vama zdijo najpomembnejše?

Najpomembneje se mi zdi, da ne pozabimo na naše kmete. Naša majhna dežela ima odlične pogoje za kmetovanje in škoda bi bilo, da jih ne bi izkoristili, tako pa pomagali tudi našemu kmetijstvu in gospodarstvu. Zakaj ne bi bili s hrano samooskrbni, če smo lahko? Obenem s krajšim transportom tudi našo naravo ohranjamo čistejšo in lepšo, pa še izdelki so, kot sem omenil, nedvomno bolj sveži. Skuta iz Štajerske je, predvidevam, precej bolj sveža kot njena različica iz recimo Nemčije. Da ne omenjam bogate slovenske kmetijske zgodovine in tradicije! Še danes rad pogledam, kako na roke delajo bohinjski sir, komaj čakam, da to pokažem tudi hčerkici. Prav je, da vse to skupaj ohranimo tudi za prihodnje generacije. Znanje naših prednikov moramo ceniti in se truditi, da se ne izgubi.

Kateri je tvoj in kateri Antein najljubši mlečni izdelek, brez katerega preprosto ne moreta?

Dostikrat tudi narediva večerne prigrizke za pred TV. Narezano zelenjavo (korenček, zelena, kakšne olive) in skutni namaz z zelišči. Zakon! Danes pa še vedno prisegam na klasično mleko, ker si z njim delam proteinske napitke, za hčerko pa ni dneva, ko ne bi pojedla kakšne sadne skute.


Sorodni članki

Ste že slišali za seneno mleko?

Seneno mleko je posebna vrsta mleka, ki izvira iz kmetijske prakse, pri kateri krave niso krmljene s silažo. V poletnih mesecih se živali pasejo, pozimi pa se prehranjujejo predvsem s senom. Preberite, v čem so prednosti tovrstne pridelave in po…

Več...

Zmaga: ko poznaš kakovost in poreklo svojega mleka ali mlečnega izdelka

Sprehod med policami trgovin in izbor mleka in mlečnih izdelkov je za potrošnika pravi izziv. Kako veste, da je izdelek kakovosten? Odkar je slovenski mlečni sektor vključen v nacionalno shemo kakovosti živil, imenovano »izbrana kakovost«, je odločitev za potrošnike lažja.…

Več...

Želja po kakovostnem mleku ostaja enako živa kot nekoč

Babice pripovedujejo: nekoč so pastirji gnali živino na pašo, kmetje so krave zjutraj molzli ročno, mleko pa se je odkupovalo kar od okoliških kmetij. Pa danes? Skozi leta se je mlekarska panoga razvijala, molža in postopki predelave mleka so tehnološko…

Več...

Na kmetiji predelano mleko nosi oznako »kmečki«

Začelo se je z nakupom ene koze leta 1991 in željo pridelovati mleko za svoje otroke. Danes Irena Orešnik s pomočjo družinskih članov na svoji ekološki kmetiji pridela približno 40.000 litrov mleka. Iz njega v Sirarstvu Orešnik izdelujejo jogurte, skuto…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem