Učilna okusov pri Zmajskem mostu

Konec junija smo pisali o svečanem odprtju Tržnice pri Jurmanu, ki je potrošniku na ljubljanskih Fužinah omogočila hiter in udoben dostop do kakovostne lokalne hrane. Očitno je zadružniški princip “dopremljanja” cenovno ugodne robe v urbane centre med našimi bralci sprožil veliko zanimanja, saj je šlo za enega najbolj branih prispevkov v zgodovini našega portala!

Upamo, da bodo ti isti bralci in še kak nov za povrh zastrigli z ušesi ob novici, da je Tržnica pri Jurmanu dobila sestrično na Plečnikovi tržnici v Ljubljani. Sedmega novembra so namreč tam v imenu Konzorcija biotehniških šol Slovenije trije njegovi šolski centri odprli Učilno okusov – prodajno-degustacijski lokal slovenskih pridelkov in prehranskih izdelkov.

Spomnimo se: pri Konzorciju biotehniških šol Slovenije so tržnico na Fužinah postavili v namen začetka korenitega reformiranja odnosov v slovenski prehranski verigi. Namenili so se namreč neposredno povezati pridelovalca in potrošnika, kar naj bi veletrgovce počasi prisililo, da znižajo pogosto nerazumno visoke marže. “Če se bo dobro prijelo, ni razloga, da se ne bi dobro prijelo po vsej Sloveniji. In potem se ne bo treba več bati ne potrošniku ne kmetu,” je svojo vizijo ob začetku poletja obelodanil vodja Konzorcija biotehniških šol Tone Hrovat.

Učilna okusov je zdaj torej naslednji korak na poti širitve zadružniške mreže, ki naj bi se sčasoma razširila po vsej državi. Učilna se nahaja neposredno pri Zmajskem mostu in obratuje vsak dan med 8. in 16. uro. Pri ponudbi je seveda temeljno vodilo vključevanje zgolj slovenskih izdelkov, ki so jih pridelali s Konzorcijem že sodelujoči pridelovalci – večinoma gre za maturante in diplomante njegovih šol.

Strategi prodajnega dela objekta obljubljajo, da si bodo prizadevali za vključevanje čim višjega deleža ekoloških pridelkov in izdelkov ter izdelkov posebne kakovosti. V lokalu pa bo obiskovalec deležen izmeničnega pojavljanja značilnih jedi posameznih slovenskih gastronomskih regij. Ljubljanski župan Zoran Janković je ob odprtju izrazil prepričanje, da je natanko tak lokal vzorčen primer začrtanega slovenskega razvojnega koncepta “od njive do mize“.

narezekucilna_okusovzoki

*Avtorica fotografij je Mojca Šumandl

 


Sorodni članki

Kako vemo, da je meso, ki smo ga kupili v trgovini, zares slovenskega porekla

Shema »izbrana kakovost« je edina nacionalna shema, ki nam zagotavlja slovensko poreklo osnovne surovine, višjo kakovost in stalne redne kontrole. Goveje in perutninsko meso, označeno z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, tako potrošniku zagotavlja rejo živali in predelavo mesa v…

Več...

Kdo in kako kontrolira mleko in mlečne izdelke z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«

Zaščitni znak »izbrana kakovost – Slovenija« na mleku in mlečnih izdelkih pomeni višjo stopnjo kakovosti in se lahko pohvali s stoodstotno slovensko pridelavo in predelavo, z odlično mikrobiološko kakovostjo in s strogimi kontrolami. Marko Majer iz družbe Beaureau Veritas je…

Več...

Kontrolor sheme »izbrana kakovost – Slovenija« o postopkih nadzora in pridobitvi certifikata

Tako za pridobitev kot tudi ohranjanje znaka »izbrana kakovost – Slovenija« je potrebno veliko kontrol, saj se le tako lahko prepričamo o kakovosti izdelka in vzdržujemo visoke standarde. Na obisku v mlekarni Planika nam je kontrolor Marko Majer na praktičnih…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem