Učilna okusov pri Zmajskem mostu

Konec junija smo pisali o svečanem odprtju Tržnice pri Jurmanu, ki je potrošniku na ljubljanskih Fužinah omogočila hiter in udoben dostop do kakovostne lokalne hrane. Očitno je zadružniški princip “dopremljanja” cenovno ugodne robe v urbane centre med našimi bralci sprožil veliko zanimanja, saj je šlo za enega najbolj branih prispevkov v zgodovini našega portala!

Upamo, da bodo ti isti bralci in še kak nov za povrh zastrigli z ušesi ob novici, da je Tržnica pri Jurmanu dobila sestrično na Plečnikovi tržnici v Ljubljani. Sedmega novembra so namreč tam v imenu Konzorcija biotehniških šol Slovenije trije njegovi šolski centri odprli Učilno okusov – prodajno-degustacijski lokal slovenskih pridelkov in prehranskih izdelkov.

Spomnimo se: pri Konzorciju biotehniških šol Slovenije so tržnico na Fužinah postavili v namen začetka korenitega reformiranja odnosov v slovenski prehranski verigi. Namenili so se namreč neposredno povezati pridelovalca in potrošnika, kar naj bi veletrgovce počasi prisililo, da znižajo pogosto nerazumno visoke marže. “Če se bo dobro prijelo, ni razloga, da se ne bi dobro prijelo po vsej Sloveniji. In potem se ne bo treba več bati ne potrošniku ne kmetu,” je svojo vizijo ob začetku poletja obelodanil vodja Konzorcija biotehniških šol Tone Hrovat.

Učilna okusov je zdaj torej naslednji korak na poti širitve zadružniške mreže, ki naj bi se sčasoma razširila po vsej državi. Učilna se nahaja neposredno pri Zmajskem mostu in obratuje vsak dan med 8. in 16. uro. Pri ponudbi je seveda temeljno vodilo vključevanje zgolj slovenskih izdelkov, ki so jih pridelali s Konzorcijem že sodelujoči pridelovalci – večinoma gre za maturante in diplomante njegovih šol.

Strategi prodajnega dela objekta obljubljajo, da si bodo prizadevali za vključevanje čim višjega deleža ekoloških pridelkov in izdelkov ter izdelkov posebne kakovosti. V lokalu pa bo obiskovalec deležen izmeničnega pojavljanja značilnih jedi posameznih slovenskih gastronomskih regij. Ljubljanski župan Zoran Janković je ob odprtju izrazil prepričanje, da je natanko tak lokal vzorčen primer začrtanega slovenskega razvojnega koncepta “od njive do mize“.

narezekucilna_okusovzoki

*Avtorica fotografij je Mojca Šumandl

 

Učilna okusov pri Zmajskem mostu
Ocenite stran


Sorodni članki

OBVESTILO - Sektor sadja mora plačevati prispevek za promocijo s 1.1.2019

Na podlagi objavljenega Naznanila o prejetju sklepa Evropske komisije o združljvosti državne pomoči s Pogodbo o delovanju EU (Uradni list RS, št. 82/2018 z dne 21.12.2018), se s 1.1.2019 začne plačevati prispevek v sektorju sadja za programsko obdobje od 1.1.2018…

Več...

Med je zdrav!

slika vir: Čebelarska zveza Slovenije Za naše prednike je med predstavljal edino sladilo še pred začetkom industrijske proizvodnje sladkorja. Sodi med 10 najpogosteje potvorjenih živil, zato je pomembno, da ga poznamo. Danes v svetu poznamo več kot 300 vrst medu. Veliko…

Več...

Kislo zelje utrjuje našo moč

Za nami je veseli december, ki ima veliko posebnosti: v njem kar trije dobri možje nosijo darila in dobrote, je mesec najkrajših dni v letu, ko nam odpornost nekoliko zaniha, hkrati pa je to mesec številnih praznovanj. S prijatelji in…

Več...

OBVESTILO o ustavitvi plačila prispevka za promocijo v sektorjih MESO in MLEKO

Ustavitev plačila prispevka v sektorju MESA s 1.1.2019 Ustavitev plačila prispevka v sektorju MLEKA s 1.1.2019

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem