Učenci bodo ponovno prejeli brezplačno sadje, zelenjavo in mleko iz šolske sheme | Sadje | Novice

Učenci bodo ponovno prejeli brezplačno sadje, zelenjavo in mleko iz šolske sheme

Logotip - Šolska shema EU 15.10.2020

Učenci bodo ponovno prejeli brezplačno sadje, zelenjavo in mleko iz šolske sheme

Tudi v letošnjem šolskem letu bo v šolah vzpostavljena Shema šolskega sadja in zelenjave ter mleka, v okviru katere se otrokom letno razdeli več kot 500 ton sadja, 22 ton zelenjave in 240.000 litrov mleka.

Namen Sheme šolskega sadja je povečati porabo sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov pri otrocih in mladostnikih ter pomagati izboljševati njihove prehranske navade. V šolsko shemo je pri nas vključenih skoraj 90 % osnovnih šol ter zavodov za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami.

Skupaj več kot 528 ton sadja in zelenjave ter več kot 230.000 litrov mleka in mlečnih izdelkov

Glede na analizo podatkov šole v šolski shemi otrokom letno razdelijo približno 500 ton svežega in 6 ton suhega sadja ter 20 ton sveže in 2 toni predelane zelenjave. Prav tako je razdeljenih več kot 192.000 litrov mleka ter 42.000 litrov mlečnih izdelkov (jogurt, kefir, kislo mleko, pinjenec, skuta).

Vse večja dobava od lokalnih pridelovalcev

Povečuje se tudi nabava sadja in zelenjave od lokalnih pridelovalcev, saj približno 41 % dobaviteljev sadja in zelenjave predstavljajo kmetje in zadruge ter 50 % dobavitelji mleka in mlečnih izdelkov. Od tega ekološko sadje in zelenjava znašata približno 14 %, ekološko mleko in mlečni izdelki pa 27 %.

Na voljo več kot 20 vrst sadja in zelenjave

Šole lahko otrokom kot dodaten obrok brezplačno razdeljujejo kar 21 vrst svežega sadja in 22 vrst zelenjave. Največ se razdeli jabolk, sledijo hruške, mandarine, jagode, kaki in češnje, pa tudi orehi in lešniki. Od zelenjave se največ razdeli korenja, sledijo paradižnik, paprika in redkvice ter kumare in zelje. Poleg svežega sadja in zelenjave se v manjšem obsegu razdeljujeta tudi kislo zelje in repa ter suho sadje.

Od malih nog za zdrav življenjski slog

Pomembnost uživanja lokalno pridelanega sadja in zelenjave je potrebno izpostavljati že od malih nog, saj bodo na ta način otroci in mladostniki lažje razvili zdrave prehranjevalne navade, ki jih bodo lahko ohranjali tudi kot odrasli. Shema šolskega sadja in zelenjave je ravno v času posebnih razmer zaradi epidemije covid-19 s svojimi zaznanimi pozitivnimi učinki na zdravje otrok še toliko bolj pomembna.

Financiranje

Šolska shema je ukrep kmetijske politike in ga v veliki meri – skoraj 80 odstotkov sofinancira EU. Za šolsko sadje in zelenjavo to znaša 554.020 evrov, za šolsko mleko pa 320.141 evrov. Preostanek financira Slovenija iz proračuna.

Grafika – Sheme šolskega sadja, zelenjave in mleka – plodovi in prehrambeni izdelki na mizi

Sorodni članki

Kako posaditi sadno drevo?

Pomlad je poleg jeseni pravi čas za sajenje, zato lahko svoj vrt ali sadovnjak obogatite s katero izmed avtohtonih sort sadnega drevja. Glede na smernice agronoma Adrijana Černelča smo pripravili nasvete, kako pravilno posaditi sadno drevo. Začne se pri izbiri…

Več...

Kako rokovati s sadjem in zelenjavo

Sadje in zelenjava sta osnova zdrave prehrane, vendar pa je zelo pomembno, da z njimi pravilno rokujemo. Tako poskrbimo, da je hrana varna za uživanje in blagodejna za naše dobro počutje. Sadje in zelenjava sta stalnica na našem jedilniku, zato…

Več...

Na policah trgovin tudi v spomladanskih mesecih najdemo lokalno sadje

Lepota pomladi je v prebujanju narave in razcvetu rastlin, tudi sadnih dreves, na katerih se pasejo čebele in drugi opraševalci. S prvimi sončnimi žarki se tako začne nova sezona pridelave sadja. Še preden dozorijo prvi sadeži letošnje pridelave, lahko v…

Več...

Začenja se novo programsko obdobje za sektor sadja

Z začetkom leta 2024 sektor sadja vstopa v že tretje triletno programsko obdobje, v okviru katerega bo kmetijsko ministrstvo v sodelovanju s slovenskimi pridelovalci in predelovalci sadja izvajalo različne promocijske aktivnosti, ki bodo namenjene splošni promociji sadja in promociji sadja…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem