Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta.O projektu Naša super hrana >

Triumf slovenskih oljkarjev na Hrvaškem

Če kdo slučajno potrebuje še dodaten dokaz, da v slovenski Istri nastajajo vrhunska oljčna olja, si mora samo ogledati rezultate nedavnega ocenjevanja oljčnih olj Maslina v Splitu. Na tem tradicionalnem, letos že trinajstem tekmovanju je šampionski pokal s Hrvaške v Slovenijo prvič odnesel oljkar Vanja Dujc iz Kopra, Jadran Jakončič s Huma v Goriških brdih pa je osvojil naslov vicešampiona. Dujc je postal absolutni šampion Masline Split za leto 2016 z ekstra deviškim oljčnim oljem itrana, Jakončič pa vicešampion s sortnim oljčnim oljem avtohtone črnice. Obe olji sta osvojili tudi vicešampionska naslova v svoji kategoriji. Med več kot petstotimi vzorci, kolikor so jih ocenili na letošnji Maslini, sta bili med najboljših deset uvrščeni tudi zvrstno oljčno olje in sortno olje piranske črnice kmetije Munda iz Lucije. Za najboljšo oljarno so razglasili oljarno Babič iz Babičev, kjer so med drugim tudi predelali Dujčevo itrano.

Vanja Dujc je povedal, da v Hotelu Zagreb na Duilovem ob slovenskem uspehu ni bilo čutiti nobene napetosti ali ljubosumja. “Sama itrana sicer izvira iz južne Italije, iz Lazia, a te moje konkretne zmagovalne oljke so v naš nasad pred časom prišle iz Dalmacije. Tako da so bili Hrvati zadovoljni: če je že šla nagrada k nam, so rekli, so si jo vsaj priborile dalmatinske oljke! Itrana je nasploh čudovita oljka – spada med bolj zelene kot črne sorte in je imenitna tudi za vlaganje. Lepo se mi je zdelo, ko so nam na slavnostni večerji ob podelitvi postregli z jedjo, narejeno z mojim oljem, a mi tega niso povedali. In sem dejansko opazil, da gre očitno za odlično olje, nakar smo se vsi skupaj lepo nasmejali, ko so mi povedali, da gre prav za našega letošnjega absolutnega šampiona!”

V Splitu je Vanja Dujc tako ali tako že stari znanec, saj je z letošnjo absolutno zmago samo nadgradil pretekli vicešampionski naslov in nekaj šampionskih naslovov v posameznih kategorijah. O vrhunskosti tradicije Dujčevih pričata tudi dva osvojena naslova svetovnega prvaka v Šanghaju in New Yorku ter zmaga po izboru prestižne nemške revije Feinschmecker 2012.

Da je bil triumf slovenskega oljkarstva na Hrvaškem popoln, so istrske oljkarje pred dnevi povabili v Vrsar na tradicionalno srečanje oljkarjev, ki so uvrščeni na seznam svetovnega vodnika oljčnih olj Flos Olei. Avtorja po mnenju mnogih najtemeljitejšega vodnika na to temo sta Marco Oreggia in Laura Marinelli, njun cilj pa je najboljša ekstra deviška oljčna olja predstaviti svetu. Med najkakovostnejše pridelovalce so po novem zapisani Vanja Dujc, Boris Jenko in Franc Morgan, ki se je uvrstil tudi na lestvico Top 20 olivnih olj na svetu po izboru Flos Olei.


Sorodni članki

4 odličja Slovencem med več kot 800 konkurenti

Oljčno olje kar štirih slovenskih pridelovalcev je na mednarodnem tekmovanju NYIOOC World Olive Oil Competition v New Yorku med 871 vzorci iz 28 držav prejelo zlata in srebrna odličja. Z nagrajenci smo spregovorili o tem, kaj je tlakovalo pot od…

Več...

Beno Bajda, nagrajenec Agrobiznis 2019

Gospod Beno Bajda prihaja iz slovenske Istre. Z inovativnim postopkom za pridelavo oljčnega olja z ultrazvokom je postal nagrajenec Agrobiznis 2019. Tako pridelano oljčno olje vsebuje do 30 odstotkov več antioksidantov kot hladno stisnjeno oljčno olje.Novost je torej ta, da…

Več...

Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre za srečnega oljeljubca!

Na severu zamejeno z Italijo, na zahodu z morjem, na jugu s Hrvaško in na vzhodu s Kraškim robom – to je območje, na katerem pridobivajo oljčni nektar po imenu Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre. Da gre res za…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem