Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Trgatev je naznanila jesen

“Spet trte so rodile, prijatli, vince nam sladkó.” Trud, ki so ga slovenski vinogradniki skozi leto vlagali v razvoj vinske trte, že rojeva prve sadove. V vinogradih po Sloveniji se je razbohotilo zrelo grozdje, trgatve so v polnem teku.

Vina, ki jih pridelujemo v Sloveniji, so vrhunske kakovosti, kar potrjujejo tudi pogosta mednarodna priznanja in nagrade, ki so jih deležna. Ob tem bi lahko rekli, da je tudi grozdje vrhunski izdelek narave. Z njegovim rednim uživanjem – kar v jesenskem času sploh ni težko – v telo namreč vnesemo ogromno organizmu koristnih antioksidantov. Med njimi prednjačijo polifenoli, flavonoidi, antociani in galna kislina.

Za več flavonoidov pojejte tudi lupino

Flavonoidi v grozdju dokazano znižujejo raven holesterola v krvi in zmanjšujejo tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni. Zavirajo rast stafilokokov, pomagajo preprečevati okvare DNK, bolezni dlesni in zobno gnilobo. Nahajajo se predvsem v lupini grozdja. Prav slednjo velikokrat izpljunemo, saj nam ne godi njena kislost. Naslednjič, ko jeste grozdje, imejte v mislih, da je lupino dobro temeljito prežvečiti – samo tako boste v telo vnesli “porcijo” flavonoidov.

Je vsestransko uporabno

Jeseni na mizi ne sme manjkati skleda, polna grozdja. Zobate ga lahko kot osvežilen in poživljajoč prigrizek, si ga privoščite za malico ali z njim popestrite običajne jedi. Ste vedeli, da se rdeče grozdje odlično poda tuni in orehom? Omenjene sestavine zmešajte z grškim jogurtom in dodajte nekaj kapljic limone – dobili boste izvrsten solatni nadev ali kar samostojen obrok.

Tudi za sladokusce

Iz grozdja lahko pripravite tudi nadev za vlečeno testo. Polovice grozdnih jagod brez pešk zmešajte z navadnim jogurtom, skuto in vaniljevim sladkorjem ter sladkajte po okusu. Če želite kompaktnejši nadev, mu dodajte drobtine. Z njim namažite razgrnjeno testo, ga zvijte in specite.

Ste že obiskali vinsko cesto?

Na Slovenskem so se skozi stoletja izoblikovala tri območja, na katerih uspeva vinska trta – primorska, podravska in posavska vinorodna dežela. Delijo se na skupno štirinajst vinorodnih okolišev, ki so razdrobljeni na vinorodne podokoliše in vinorodne okraje. Če vas pot kdaj zanese mimo table “Vinska cesta”, ste v enem od vinorodnih okolišev. Na taki cesti se lahko sprehodite med vinogradi in v vinskih kleteh okusite in kupite slovenska vina in penine.

Viri:

– Kovač J. 2006. Maščobnokislinska sestava grozdnih pečk različnih sort grozdja. Diplomsko delo. Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za živilstvo: 39 str.

– Vračar N. 2011. Antioksidativna učinkovitost fenolnih spojin v kožicah grozdnih jagod in listih vinske trte. Diplomsko delo. Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za živilstvo: 65 str.

– University of Michigan Health System (22. april 2013). Grape intake may protect against metabolic syndrome-related organ damage. ScienceDaily. Dostopano: 4. september 2016.

– Cortese D. (6. september 2011). Grozdje. Viva. Dostopano: 4. september 2016.


Sorodni članki

Prednosti izbire sadja z oznako Izbrana kakovost

Oznaka Izbrana kakovost – Slovenija potrošnikom omogoča lažjo orientacijo in prepoznavanje sadja lokalnega porekla. Izbiro nam olajša tudi z zagotovilom o kakovosti in poostrenemu nadzoru s strani neodvisnih certifikacijskih organov. Pomen oznake v praksi so izpostavili in pojasnili tudi pridelovalci…

Več...

Lokalna kakovostna jabolka so na voljo vse leto

V času, ko je svet zaradi virusa skoraj obstal, bodo kakovostna domača jabolka in ostalo sezonsko lokalno sadje odličen vir vitaminov in ostalih hranil v naših telesih. Zdaj imamo priložnost, da se zahvalimo lokalnim pridelovalcem in predelovalcem, saj nas bodo…

Več...

Pomembno je uživati dovolj sadja in zelenjave

Sadje in zelenjava sta nepogrešljiv del uravnotežene prehrane, saj ju uvrščamo med biološko visoko vredna živila. Po mnenju NIJZ lahko še posebej z uživanjem lokalno pridelanega sadja in zelenjave izboljšamo zdravje. Sadje in zelenjava sicer vsebujeta relativno manjšo količino energije,…

Več...

Sorte slovenskih jabolk

Letak: najbolj pogoste sorte jabolk in njihove lastnosti - klikni in natisni Slovenska jabolka so prava zakladnica zdravja. Spoznamo jih po znaku izbrana kakovost Slovenija.V Sloveniji pridelujemo številne sorte jabolk kot so jonagold, elstar, idared, granny smiht, topaz. Uživamo jih lahko…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem