Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO za sektorja mleka in mesa o še vedno USTAVLJENEM plačevanju prispevka za promocijo! Preberite tukaj >

Tretji petek v novembru – dan slovenske hrane 2019

Osnovni namen dneva slovenske hrane in projekta Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga letos praznujemo 15. novembra, je izobraževati in ozaveščati naše mlade in z njimi tudi širšo javnost o velikem pomenu uravnoteženega prehranjevanja. Redno zajtrkovanje v zdravi prehrani nosi zelo pomembno vlogo, na drugi strani pa je pomembna tudi hranilna vrednost zajtrka. Izbirajmo polnovredna živila, ob tem pa ne zanemarimo pomena in prednosti lokalno pridelanih in predelanih živil. 

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v okviru projekta vzpodbuja vrtce in šole k povezovanju z lokalnimi pridelovalci in predelovalci hrane. 

Za dobro hrano so zaslužni pridelovalci in predelovalci

Glavni cilj razglasitve dneva slovenske hrane je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje zavedanja in pomena domače samooskrbe, ohranjanje čistega, zdravega okolja, ohranjanje podeželja, seznanjanje mladih s postopki pridelave in predelave hrane in spodbujanje zanimanja za dejavnosti na kmetijskem področju.

Z letošnjim sloganom »Hvala za naš super zajtrk!« se želimo zahvaliti vsem, ki delajo in se trudijo na naših kmetijah, živilskih podjetjih in zadrugah in tako omogočajo, da lahko pristopamo do dobrih živil. Ne samo do super zajtrka, ampak tudi do super malice, kosila in večerje.

Ob letošnjem dnevu slovenske hrane in Tradicionalnem slovenskem zajtrku opozarjamo tudi, da je hrana z zajamčeno višjo kakovostjo prepoznavna tudi po označbah na živilih. Da je bila hrana pridelana ali predelana v Sloveniji sporoča znak Izbrana kakovost, s katerim so že označeni mleko in mlečni izdelki, goveje in piščančje meso ter sadje. 

Tradicionalni slovenski zajtrk nas opominja, da je hrana, pridelana in pripravljena na naših kmetijah, živilskih podjetjih in zadrugah bolj sveža in okusnejša. Kakovostnejša je od hrane, ki je pripeljana od daleč in ima za seboj na stotine in celo na tisoče kilometrov.

tradicionali-slovenski-zajtrk-1

To sporočilo predajamo več kot 270.000 otrokom in mladostnikom v vseh slovenskih vrtcih in osnovnih šolah. Če bodo odgovorni otrokom omogočili zajtrk, sestavljen iz kruha, masla, medu, mleka in jabolka, ki so bili pridelani oziroma predelani v Sloveniji, bodo tudi letos lahko uveljavljali možnost povrnitve stroškov za nakup teh živil. S to potezo spodbujamo šole in vrtce k vzpostavljanju stikov z bližnjimi kmetijami, domačimi živilskimi podjetji in zadrugami z namenom, da vzpostavili dolgoročnejše sodelovanje. Če bodo naše kmetije imele zagotovljen odkup svojih pridelkov in izdelkov, bo podeželje ostajalo poseljeno, povečevala se bo naša samooskrba s hrano in kulturna krajina bo ostajala nespremenjena.

tradicionali-slovenski-zajtrk-2

Ne le šole in vrtci, ne le en dan

S sporočili dneva slovenske hrane želimo doseči tudi druge javne zavode – srednje šole, domove za ostarele, bolnišnice in druge institucije. Dobra in kakovostna hrana iz domačega okolja naj doseže čim več krožnikov. Ozaveščamo in pozivamo jih k povečanju deleža lokalne hrane. Kot je v nedavnem pogovoru za naš portal izpostavila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Aleksandra Pivec, pa je pomembno tudi, da bi s sporočili dosegli tudi druge gostinske in turistične dejavnosti, trgovce in trgovske verige, pa vse do gospodinj. Še posebej na dan slovenske hrane posvetimo pozornost in dajmo prednost pri sestavi jedilnikov lokalni oziroma slovenski hrani, ne le petim predlaganim živilom, pač pa ga popestrimo tudi z drugimi jedmi, ki tradicionalno prihajajo iz našega okolja.

V sklopu projekta Tradicionalni slovenski zajtrk tudi s subvencijami spodbujamo, da bi institucije postregle:

Preberite tudi:


Sorodni članki

Naj bo vsak dan dan slovenske hrane!

Odkar je vlada RS oktobra 2012 sprejela ustrezni sklep, je tretji petek v novembru rezerviran za vsedržavno praznovanje kakovostne pri nas pridelane hrane. Ta poluradni praznik je bil poimenovan dan slovenske hrane in v javnost pošilja jasen in glasen signal…

Več...

Utrinki dneva slovenske hrane

Prejšnji teden je potekal v znamenju slovenske hrane. Pridelovalci, predelovalci, trgovci in druge organizacije so organizirali različne dogodke in pripravili posebne ponudbe. Eno od vodilnih trgovskih podjetij je že v četrtek na železniški postaji v Ljubljani presenetilo potnike in druge…

Več...

Naj bo dan slovenske hrane vsak dan

Tudi letos bo tretji petek v novembru v znamenju slovenske hrane. 21. novembra bomo namreč že tretje leto zapored praznovali dan slovenske hrane. Razglasitev dneva slovenske hrane spodbuja k povezovanju in celostni obravnavi kmetijskega, okoljskega, zdravstvenega in izobraževalnega vidika. Ena…

Več...

Lokalna živila za zajtrk naših otrok

Ministrstvo za kmetijstvo in okolje bo Dan slovenske hrane obeležilo z že tretjim tradicionalnim slovenskim zajtrkom, ki bo potekal v petek 15. Novembra po slovenskih šolah in vrtcih. Z razglasitvijo dneva slovenske hrane, ki je vsak tretji petek v novembru, je…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem