Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Tretji petek v novembru – dan slovenske hrane 2019

Osnovni namen dneva slovenske hrane in projekta Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga letos praznujemo 15. novembra, je izobraževati in ozaveščati naše mlade in z njimi tudi širšo javnost o velikem pomenu uravnoteženega prehranjevanja. Redno zajtrkovanje v zdravi prehrani nosi zelo pomembno vlogo, na drugi strani pa je pomembna tudi hranilna vrednost zajtrka. Izbirajmo polnovredna živila, ob tem pa ne zanemarimo pomena in prednosti lokalno pridelanih in predelanih živil. 

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v okviru projekta vzpodbuja vrtce in šole k povezovanju z lokalnimi pridelovalci in predelovalci hrane. 

Za dobro hrano so zaslužni pridelovalci in predelovalci

Glavni cilj razglasitve dneva slovenske hrane je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje zavedanja in pomena domače samooskrbe, ohranjanje čistega, zdravega okolja, ohranjanje podeželja, seznanjanje mladih s postopki pridelave in predelave hrane in spodbujanje zanimanja za dejavnosti na kmetijskem področju.

Z letošnjim sloganom »Hvala za naš super zajtrk!« se želimo zahvaliti vsem, ki delajo in se trudijo na naših kmetijah, živilskih podjetjih in zadrugah in tako omogočajo, da lahko pristopamo do dobrih živil. Ne samo do super zajtrka, ampak tudi do super malice, kosila in večerje.

Ob letošnjem dnevu slovenske hrane in Tradicionalnem slovenskem zajtrku opozarjamo tudi, da je hrana z zajamčeno višjo kakovostjo prepoznavna tudi po označbah na živilih. Da je bila hrana pridelana ali predelana v Sloveniji sporoča znak Izbrana kakovost, s katerim so že označeni mleko in mlečni izdelki, goveje in piščančje meso ter sadje. 

Tradicionalni slovenski zajtrk nas opominja, da je hrana, pridelana in pripravljena na naših kmetijah, živilskih podjetjih in zadrugah bolj sveža in okusnejša. Kakovostnejša je od hrane, ki je pripeljana od daleč in ima za seboj na stotine in celo na tisoče kilometrov.

tradicionali-slovenski-zajtrk-1

To sporočilo predajamo več kot 270.000 otrokom in mladostnikom v vseh slovenskih vrtcih in osnovnih šolah. Če bodo odgovorni otrokom omogočili zajtrk, sestavljen iz kruha, masla, medu, mleka in jabolka, ki so bili pridelani oziroma predelani v Sloveniji, bodo tudi letos lahko uveljavljali možnost povrnitve stroškov za nakup teh živil. S to potezo spodbujamo šole in vrtce k vzpostavljanju stikov z bližnjimi kmetijami, domačimi živilskimi podjetji in zadrugami z namenom, da vzpostavili dolgoročnejše sodelovanje. Če bodo naše kmetije imele zagotovljen odkup svojih pridelkov in izdelkov, bo podeželje ostajalo poseljeno, povečevala se bo naša samooskrba s hrano in kulturna krajina bo ostajala nespremenjena.

tradicionali-slovenski-zajtrk-2

Ne le šole in vrtci, ne le en dan

S sporočili dneva slovenske hrane želimo doseči tudi druge javne zavode – srednje šole, domove za ostarele, bolnišnice in druge institucije. Dobra in kakovostna hrana iz domačega okolja naj doseže čim več krožnikov. Ozaveščamo in pozivamo jih k povečanju deleža lokalne hrane. Kot je v nedavnem pogovoru za naš portal izpostavila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Aleksandra Pivec, pa je pomembno tudi, da bi s sporočili dosegli tudi druge gostinske in turistične dejavnosti, trgovce in trgovske verige, pa vse do gospodinj. Še posebej na dan slovenske hrane posvetimo pozornost in dajmo prednost pri sestavi jedilnikov lokalni oziroma slovenski hrani, ne le petim predlaganim živilom, pač pa ga popestrimo tudi z drugimi jedmi, ki tradicionalno prihajajo iz našega okolja.

V sklopu projekta Tradicionalni slovenski zajtrk tudi s subvencijami spodbujamo, da bi institucije postregle:

Preberite tudi:


Sorodni članki

Tradicionalni slovenski zajtrk je bil uspešen

Letošnji jubilejni 10. Tradicionalni slovenski zajtrk je bil zaradi epidemije drugačen od prejšnjih, saj otroci tradicionalnih živil niso zaužili v šolah in vrtcih, kljub temu pa je bilo uspešno izvedenih mnogo promocijskih aktivnosti in ozaveščanja o pomenu zajtrka.V petek, 20.…

Več...

Del učnih vsebin bo v petek posvečen slovenski hrani

V petek bodo učenci v okviru dneva slovenske hrane del pouka namenili vsebinam o pomenu slovenske hrane. Na novinarski konferenci so bili predstavljeni ključni poudarki in kratek opis desetletne poti Tradicionalnega slovenskega zajtrka. Dan slovenske hrane se je v preteklih…

Več...

Pogovor z ministrom o dnevu slovenske hrane

Minister dr. Jože Podgoršek je v pogovoru za Radio Ognjišče spregovoril o pomenu dneva slovenske hrane in o Tradicionalnem slovenskem zajtrku.Tretji petek v novembru (20. novembra) bomo obeležili dan slovenske hrane. Na ta dan je vsako leto po vsej Sloveniji…

Več...

»Zjutraj jej kot kralj« – pomen zajtrka v prehrani

Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk med drugim izpostavlja pomen in vlogo zajtrka za zdrav način življenja. Zajtrk je tudi pregovorno eden najpomembnejših obrokov, saj telesu že zjutraj zagotovimo dovolj energije za dnevne aktivnosti in delo. S tega vidika je zelo pomembno,…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem