Tradicionalni slovenski zajtrk je bil uspešen | Tradicionalni slovenski zajtrk | Obvestila

Tradicionalni slovenski zajtrk je bil uspešen

Letošnji jubilejni 10. Tradicionalni slovenski zajtrk je bil zaradi epidemije drugačen od prejšnjih, saj otroci tradicionalnih živil niso zaužili v šolah in vrtcih, kljub temu pa je bilo uspešno izvedenih mnogo promocijskih aktivnosti in ozaveščanja o pomenu zajtrka.

V petek, 20. novembra, smo obeležili dan slovenske hrane, potekale pa so tudi aktivnosti, povezane s projektom Tradicionalni slovenski zajtrk.

Pregled desetih let prehojene poti

Na novinarski konferenci, ki jo je letos ob Tradicionalnem slovenskem zajtrku organizirala Čebelarska zveza Slovenije, so bili predstavljeni poudarki in kratek opis desetletne poti Tradicionalnega slovenskega zajtrka. Vsi govorci so si bili edini, da je hrana, ki jo pridelajo in predelajo naši kmetje, kmetijska in živilska podjetja ter zadruge zaupanja vredna, z odločanjem za lokalno oziroma slovensko hrano pa jih lahko vsi skupaj podpremo pri njihovih naporih in izkažemo naše spoštovanje do njihovega dela.

Čebelarska zveza Slovenija, ki je bila pobudnica medenega zajtrka, je ob 10. obletnici v simbolično zahvalo za uspešno sodelovanje Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano podarila čebelnjak.

Video izjave deležnikov ob dnevu slovenske hrane

Ob dnevu slovenske hrane in izvedbi Tradicionalnega slovenskega zajtrka so nekateri deležniki, ki projekt pomagajo soustvarjati, podali svoje videnje pomena tovrstnih aktivnosti in spodbud. Video izjave so podali dr. Jože Podgoršek, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije, dr. Ignacija Fridl Jarc, državna sekretarka na Ministrstvu za kulturo, Borut Florjančič, predsednik Zadružne zveze Slovenije, Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, dr. Matej Gregorič iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje, mag. Ervin Kosi, V. D. generalnega direktorja Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja ter Anja Mager, predsednica Zveze slovenske podeželske mladine. Izjave so v celoti dostopne tukaj.

Izjave kolaž

Razlaga pomena logotipa projekta Tradicionalni slovenski zajtrk

Ob 10-letnici izvedbe projekta Tradicionalni slovenski zajtrk smo se vrnili na sam začetek in se spomnili nastanka logotipa. Celotno zgodbo o rojstvu logotipa lahko preberete tukaj.

Grafika nastanka logotipa TSZ

Spomnili smo se tudi na najranljivejše

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano se je na dan slovenske hrane spomnilo tudi na najranljivejše skupine, saj so s pomočjo humanitarne organizacije z zajtrkom razveselili nekaj materinskih domov in drugih skupnosti, med katerimi so tudi brezdomci, deložiranci, zasvojenci in psihiatrični bolniki. Prav tako so se spomnili tudi na vse, ki v teh zahtevnih časih skrbijo za zdravstveno stabilnost v državi ter 23 bolnišnicam namenili 4.800 kilogramov jabolk za zdravstvene delavce in bolnike, ki so zahvala za trud in srčnost za naporno delo.

Šole so poskrbele za nekoliko drugačno izvedbo

Glede na to, da Tradicionalnega slovenskega zajtrka zaradi z epidemiološkimi razmerami povezanega šolanja na daljavo ni bilo mogoče izvesti, je bila šolam podana pobuda, da pri pouku na daljavo  del šolske ure, ali po njihovi  presoji kar celo, namenijo vsebinam, povezanim z dnevom slovenske hrane. Tako so se pogovarjali o tem, kdo pridela slovensko hrano, koliko truda je vloženega v pridelavo, zakaj je hrana iz bližine boljša izbira, kakšna je vloga čebel in drugih opraševalcev ter zakaj je zajtrkovanje pomembno iz zdravstvenega vidika.

V pomoč pripravljena dva izobraževalna videa

Za šole in vse, ki se želijo podrobneje seznaniti s pomenom tradicionalnih živil in zajtrka v prehrani, sta bila pripravljena dva 5-minutna izobraževalna videa, kjer je podanih obilo uporabnih in poučnih informacij. Oba sta dostopna na spletni strani Tradicionalnega slovenskega zajtrka.

Plakat Tradicionalni slovenski zajtrk in gradiva za natisniti

Pripravljena so bila tudi gradiva na temo Tradicionalnega slovenskega zajtrka s sloganom »Zajtrk z medom – super dan!«, in sicer tematski plakat, plakat s prostorom za otroško risbico in poštevanka s sporočilom Tradicionalnega slovenskega zajtrka. Vsa gradiva si lahko na računalnik prenesete in natisnete tukaj.

Izbor kakovostne literature na temo (pre)hrane

V okviru projekta Kulturni bazar so partnerji iz Pionirske – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo in Mestne knjižnice Ljubljana pripravili izbor najboljših otroških in mladinskih knjig ter izbor strokovne literature na temo hrane in prehrane. Seznam si lahko ogledate tukaj.

Promocijske aktivnosti na radiu

Številne promocijske aktivnosti in oglasi so se vrteli na Radiu 1, kjer so bile poslušalcem vsak dan podarjene praktične nagrade. Promocija dneva slovenske hrane in komunikacija najpomembnejših sporočil sta potekali tudi na Radiu Ognjišče.

Facebook Tradicionalni slovenski zajtrk

Številne aktualne objave so se objavljale tudi na Facebooku Tradicionalni slovenski zajtrk, prav tako pa je bila oblikovana posebna grafika, ki so si jo lahko uporabniki Facebooka namestili preko profilne slike ter tako izkazali podporo projektu in vsem njegovim aktivnostim.


Sorodni članki

Tradicionalni slovenski zajtrk 2022

Ob dnevu slovenske hrane, ki poteka vsak tretji petek v novembru, letos 18. novembra 2022, bomo izvedli že dvanajsti Tradicionalni slovenski zajtrk. Letošnja osrednja tema je mleko in mlečni izdelki, ki jo ponazarja tudi letošnji slogan »Zajtrk z mlekom –…

Več...

Tretji petek v novembru je dan slovenske hrane

Osnovni namen dneva slovenske hrane, v okviru katerega poteka tudi projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga letos obeležujemo 18. novembra, je izobraževati in ozaveščati naše mlade in z njimi tudi širšo javnost o velikem pomenu uravnoteženega prehranjevanja. Za dobro hrano…

Več...

Del učnih vsebin bo v petek posvečen slovenski hrani

V petek bodo učenci v okviru dneva slovenske hrane del pouka namenili vsebinam o pomenu slovenske hrane. Na novinarski konferenci so bili predstavljeni ključni poudarki in kratek opis desetletne poti Tradicionalnega slovenskega zajtrka. Dan slovenske hrane se je v preteklih…

Več...

Pogovor z ministrom o dnevu slovenske hrane

Minister dr. Jože Podgoršek je v pogovoru za Radio Ognjišče spregovoril o pomenu dneva slovenske hrane in o Tradicionalnem slovenskem zajtrku.Tretji petek v novembru (20. novembra) bomo obeležili dan slovenske hrane. Na ta dan je vsako leto po vsej Sloveniji…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem