Tradicionalni slovenski zajtrk 2022 | Tradicionalni slovenski zajtrk | Zgodbe o naši super hrani

Tradicionalni slovenski zajtrk 2022

Ob dnevu slovenske hrane, ki poteka vsak tretji petek v novembru, letos 18. novembra 2022, bomo izvedli že dvanajsti Tradicionalni slovenski zajtrk. Letošnja osrednja tema je mleko in mlečni izdelki, ki jo ponazarja tudi letošnji slogan »Zajtrk z mlekom – super dan!«.


Na ta dan bodo otroci po šolah in vrtcih v Sloveniji zaužili zajtrk s tradicionalnimi živili. Sestavljajo ga kruh, maslo, med, mleko in jabolko ali drugo sveže ali suho sadja brez dodanega sladkorja, vse slovenskega porekla. Osnovne šole, vrtci in zavodi za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami so upravičeni do pavšalnega nadomestila za vsakega otroka oziroma učenca.

V ospredju so kakovostna živila lokalnega porekla

Vsa živila Tradicionalnega slovenskega zajtrka morajo biti slovenskega porekla. Prepoznavanje v Sloveniji pridelanih in predelanih kakovostnih proizvodov med drugimi omogočata zaščitna znaka Ekološki in Izbrana kakovost – Slovenija, s katerima se ponašajo kmetijski pridelki oziroma ekološka živila in živila s posebnimi lastnostmi kot so sestava, okolju prijazno pridelava, kakovost surovin, dobrobit živali, način krmljenja, dolžina transportnih poti, predelava, hitrost predelave surovin.

Pobudnica Tradicionalnega slovenskega zajtrka je bila leta 2011 Čebelarska zveza Slovenije, ko se je projekt v obliki, kot ga poznamo danes, tudi prvič izvedel.

Miza polna sadja in ostalih dobrot

Od malih nog do zavedanja o pomenu lokalne samooskrbe

Glavni namen projekta Tradicionalni slovenski zajtrk je, da že najmlajši spoznajo pomen kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva in varovanja okolja. Prav tako je eden ciljev poudarjanje pomena rednega zajtrkovanja za zdravo in uravnoteženo prehranjevanje. Ljudje ki redno zajtrkujejo imajo boljše prehranske navade, ki zagotavljajo lažje vzdrževanje primerne telesne teže. Vsakodnevni zajtrk poskrbi tudi za jutranjo energijo, ki jo še posebej otroci in mladostniki potrebujejo za lažje sledenje učnemu procesu.

Pobuda je vedno bolj prepoznavna in dobrodošla med širšo javnostjo, zato se vsako leto tradicionalnemu slovenskemu zajtrku pridruži vedno več posameznikov, institucij, podjetij, gostinskih obratov, turističnih objektov itd., ki širijo pomen in glas o TSZ preko svojih različnih aktivnosti.

Naj otroci narišejo svoj plakat na temo Tradicionalnega slovenskega zajtrka

Učitelji in starši ste vabljeni, da povabite svoje najmlajše, naj tudi sami narišejo svojo ilustracijo o Tradicionalnem slovenskem zajtrku. Risbice, ki jih bodo narisali otroci, lahko pošljete na naš naslov info@nasasupehrana.si skupaj z otrokovim imenom in priimkom ter nazivom vrtca ali šole vse do ponedeljka, 21. novembra 2022. Več informacij preberite tukaj.


Sorodni članki

Tretji petek v novembru je dan slovenske hrane

Osnovni namen dneva slovenske hrane, v okviru katerega poteka tudi projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga letos obeležujemo 18. novembra, je izobraževati in ozaveščati naše mlade in z njimi tudi širšo javnost o velikem pomenu uravnoteženega prehranjevanja. Za dobro hrano…

Več...

Tradicionalni slovenski zajtrk je bil uspešen

Letošnji jubilejni 10. Tradicionalni slovenski zajtrk je bil zaradi epidemije drugačen od prejšnjih, saj otroci tradicionalnih živil niso zaužili v šolah in vrtcih, kljub temu pa je bilo uspešno izvedenih mnogo promocijskih aktivnosti in ozaveščanja o pomenu zajtrka.V petek, 20.…

Več...

Del učnih vsebin bo v petek posvečen slovenski hrani

V petek bodo učenci v okviru dneva slovenske hrane del pouka namenili vsebinam o pomenu slovenske hrane. Na novinarski konferenci so bili predstavljeni ključni poudarki in kratek opis desetletne poti Tradicionalnega slovenskega zajtrka. Dan slovenske hrane se je v preteklih…

Več...

Pogovor z ministrom o dnevu slovenske hrane

Minister dr. Jože Podgoršek je v pogovoru za Radio Ognjišče spregovoril o pomenu dneva slovenske hrane in o Tradicionalnem slovenskem zajtrku.Tretji petek v novembru (20. novembra) bomo obeležili dan slovenske hrane. Na ta dan je vsako leto po vsej Sloveniji…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem