To so Odlični pekovski izdelki 2023

Na 23. senzoričnem ocenjevanju kruha, pekovskega peciva, finega pekovskega peciva, keksov, testenin in svežih slaščic v hladni verigi so letos podelili 208 zlatih priznanj, proizvajalci pa so na ocenjevanje prijavili rekordnih 246 izdelkov.
Na Gospodarski zbornici Slovenije – Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij vsako leto izvedejo ocenjevanje kruha, pekovskega peciva, finega pekovskega peciva, keksov, testenin in svežih slaščic v hladni verigi pekarskih podjetij, ki s svojimi izdelki dnevno oskrbujejo slovenske trgovske police in javne zavode. Podjetja na ocenjevanje prijavijo tiste izdelke, za katere so prepričana, da so vredni zlatega odličja.
Strokovna komisija, ki jo sestavljajo strokovnjaki z različnih področij, s pomočjo kriterijev (videz, vonj in okus) ocenijo prijavljene izdelke. Končna ocena prijavljenih izdelkov je odvisna od pomanjkljivosti posameznega izdelka.
Za odličja se je potegovalo rekordnih 246 izdelkov
Zbornica je letos podelila 208 zlatih priznanj, proizvajalci pa so na ocenjevanje prijavili rekordnih 246 izdelkov. Izboru so tokrat dodali dve novi kategoriji, in sicer izdelke iz testa in sendviče. Za kruh so podelili 99 zlatih priznanj, za pekovsko pecivo 24, za fino pekovsko pecivo 38, za sveže slaščice v hladni verigi 27, za kekse in testenine po štiri, za izdelke iz testa pet, za sendviče pa sedem.
Preberite, kdo so nagrajenci 2023
Priznanja so prejela naslednja podjetja:
- Conditus (5 priznanj),
- Delakorda (2),
- Don Don (35),
- Gostinske storitve in trgovina Jože Čož (2),
- Hlebček (26), Iz krušne peči (3),
- Konditor (1),
- Mercator IP (21),
- Mlinopek (2),
- Mlinotest (26),
- Pekarna Pečjak (18),
- Petrol (1),
- PPS-Pekarne Ptuj (12),
- Sastela (4),
- Spar Slovenija (10),
- Zebra patisseries,
- Abstrakt (5) in
- Žito (35).
Kako prepoznati nagrajene izdelke?
Nagrajene izdelke lahko na policah trgovin prepoznate po znaku Odlični pekovski izdelek – Zlato priznanje.

Mlinarska in pekarska industrija sta v Sloveniji pomembni panogi
Direktorica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS Tatjana Zagorc je v uvodu poudarila, da število priznanj dokazuje uspešnost pekarskega sektorja kljub veliko izzivom ter da si želijo, da bi kakovost prepoznali tudi trgovci.
Ministrica Irena Šinko je na dogodku izpostavila, »da sta mlinarska in pekarska industrija v Sloveniji pomembni panogi živilskopredelovalne industrije. Kruh je imel in še vedno ima posebno mesto v slovenski kulturi. Njegove pomenske in simbolne razsežnosti v življenju so velike, saj nas kruh praktično spremlja od rojstva do smrti.«
Po besedah ministrice so nagrajeni izdelki veliko priznanje za slovensko kmetijstvo, kakovost pa morajo prepoznati tudi potrošniki. Ob tem je še izpostavila pomen trajnostnega vidika in inovativne pristope. Pekarska panoga v zadnjih letih postaja ena bolj inovativnih v živilski industriji. Na trgu je veliko novih izdelkov, ki lahko zadostijo specifičnim potrebam potrošnikov.