To so Odlični pekovski izdelki 2023 | Kruh | Zgodbe o naši super hrani

To so Odlični pekovski izdelki 2023

Na 23. senzoričnem ocenjevanju kruha, pekovskega peciva, finega pekovskega peciva, keksov, testenin in svežih slaščic v hladni verigi so letos podelili 208 zlatih priznanj, proizvajalci pa so na ocenjevanje prijavili rekordnih 246 izdelkov.

Na Gospodarski zbornici Slovenije – Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij vsako leto izvedejo ocenjevanje kruha, pekovskega peciva, finega pekovskega peciva, keksov, testenin in svežih slaščic v hladni verigi pekarskih podjetij, ki s svojimi izdelki dnevno oskrbujejo slovenske trgovske police in javne zavode. Podjetja na ocenjevanje prijavijo tiste izdelke, za katere so prepričana, da so vredni zlatega odličja.

Strokovna komisija, ki jo sestavljajo strokovnjaki z različnih področij, s pomočjo kriterijev (videz, vonj in okus) ocenijo prijavljene izdelke. Končna ocena prijavljenih izdelkov je odvisna od pomanjkljivosti posameznega izdelka.

Na sliki so predstavniki nagrajencev za pridobitev prinznj Odlični pekovski izdelki, ki v rokah držijo plakete.

Za odličja se je potegovalo rekordnih 246 izdelkov

Zbornica je letos podelila 208 zlatih priznanj, proizvajalci pa so na ocenjevanje prijavili rekordnih 246 izdelkov. Izboru so tokrat dodali dve novi kategoriji, in sicer izdelke iz testa in sendviče. Za kruh so podelili 99 zlatih priznanj, za pekovsko pecivo 24, za fino pekovsko pecivo 38, za sveže slaščice v hladni verigi 27, za kekse in testenine po štiri, za izdelke iz testa pet, za sendviče pa sedem.

Preberite, kdo so nagrajenci 2023

Priznanja so prejela naslednja podjetja:

  • Conditus (5 priznanj),
  • Delakorda (2),
  • Don Don (35),
  • Gostinske storitve in trgovina Jože Čož (2),
  • Hlebček (26), Iz krušne peči (3),
  • Konditor (1),
  • Mercator IP (21),
  • Mlinopek (2),
  • Mlinotest (26),
  • Pekarna Pečjak (18),
  • Petrol (1),
  • PPS-Pekarne Ptuj (12),
  • Sastela (4),
  • Spar Slovenija (10),
  • Zebra patisseries,
  • Abstrakt (5) in
  • Žito (35).

Poglejte predstavitveno brošuro

Predstavitev vseh izdelkov najdete v predstavitveni brošuri. 

 

 

Kako prepoznati nagrajene izdelke?

Nagrajene izdelke lahko na policah trgovin prepoznate po znaku Odlični pekovski izdelek – Zlato priznanje.

Mlinarska in pekarska industrija sta v Sloveniji pomembni panogi

Direktorica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS Tatjana Zagorc je v uvodu poudarila, da število priznanj dokazuje uspešnost pekarskega sektorja kljub veliko izzivom ter da si želijo, da bi kakovost prepoznali tudi trgovci.

Ministrica Irena Šinko je na dogodku izpostavila, »da sta mlinarska in pekarska industrija v Sloveniji pomembni panogi živilskopredelovalne industrije. Kruh je imel in še vedno ima posebno mesto v slovenski kulturi. Njegove pomenske in simbolne razsežnosti v življenju so velike, saj nas kruh praktično spremlja od rojstva do smrti.«

Po besedah ministrice so nagrajeni izdelki veliko priznanje za slovensko kmetijstvo, kakovost pa morajo prepoznati tudi potrošniki. Ob tem je še izpostavila pomen trajnostnega vidika in inovativne pristope. Pekarska panoga v zadnjih letih postaja ena bolj inovativnih v živilski industriji. Na trgu je veliko novih izdelkov, ki lahko zadostijo specifičnim potrebam potrošnikov.


Sorodni članki

Najboljši recepti za pripravo kruha

Razmere v svetu nas vedno bolj silijo k zavedanju, kako dragocena je hrana, ter nas spodbujajo, da z njo ravnamo preudarno. Zbrali smo nabor različnih receptov za pripravo kruha, od tradicionalnih do sodobnejših različic.Kruh je v marsikateri kulturi in jeziku…

Več...

Znani so zmagovalci 21. senzoričnega ocenjevanja kruha in pekovskih izdelkov

Predstavljamo nagrajena podjetja in izdelke, ki so si prislužili najvišjo oceno na senzoričnem ocenjevanju kruha, pekovskega peciva, finega pekovskega peciva, keksov, testenin in svežih slaščic v hladni verigi med 200 ocenjenimi izdelki. Strokovna komisija, ki jo sestavljajo strokovnjaki z različnih…

Več...

Naš super kruh

Vonj sveže pečenega kruha, ki se omamno razprostira po celem prostoru, čvrsta hrustljava skorjica in nežna, mehka sredica ne dopuščajo čakanja, da bi se kruh do konca ohladil. Če je ta opis obudil vse vaše čute in vam prinesel najlepše…

Več...

Domač kruh z drožmi ali domačim kvasom

Droži so najstarejše vzhajalno sredstvo, poznane tudi pod imenom kislo testo. Navkljub imenu kruh ni kisel niti ne zbit, ampak ima mehko in sočno sredico. Gre za preprosto zmes moke in vode, ki vzhaja kruh zaradi mikroorganizmov, mlečnokislinskih bakterij in…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem