Teden slovenske hrane 2025

V Sloveniji v tednu od 17. do 23. novembra 2025 drugič obeležujemo teden slovenske hrane, ki spodbuja k ponovnemu odkrivanju bogate tradicije domačih jedi ter prednosti lokalno pridelane hrane. Vsem dobro poznan »Tradicionalni slovenski zajtrk« bo letos potekal v petek, 21. novembra.
Vlada RS je na predlog enajstih stanovskih organizacij, s prvopodpisano Čebelarsko zvezo Slovenije in spodbudo Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, decembra 2023 sprejela sklep o razglasitvi tedna slovenske hrane, ki se vsako leto odvija v tretjem tednu novembra.
Zakaj obeležujemo teden slovenske hrane?
Teden slovenske hrane poudarja pomen izbiranja lokalne hrane ter povečuje zavedanje o prednostih uživanja slovenskih živil. Cilj je, da prebivalci pogosteje posegamo po slovenski hrani ter s tem podpremo domače kmete in predelovalce.
Natisnite in obesite plakat
Teden slovenske hrane ponuja priložnost, da trgovci izpostavijo lokalno pridelana živila v svojih prodajalnah. Z vidno postavitvijo slovenskih izdelkov in uporabo plakata, ki ozavešča o tednu slovenske hrane, pripomorejo k temu, da se potrošniki lažje odločamo za izbiro lokalnih jedi, lažje tudi najdemo lokalne proizvode, hkrati pa pogosteje posegamo po njih in jih vključimo v svoje vsakodnevne jedilnike in prehranjevalne navade ter nakupne odločitve.
Tradicionalni slovenski zajtrk – pomemben dogodek tega tedna
Ena izmed pomembnih aktivnosti tedna je projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga bodo 21. novembra 2025 obeležili v vrtcih, osnovnih šolah in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami po vsej Sloveniji. Letošnji slogan se glasi »Moja izbira je slovenska hrana«.

Plakat A4 za tiskanje
Prenesite ga na povezavi.
Obeležimo teden slovenske hrane v čim večjem številu
Želimo si, da bi se tednu slovenske hrane pridružil širok krog sodelujočih, od javnih zavodov in gostinskih obratov do trgovcev in potrošnikov v domačem gospodinjstvu. Javni zavodi in gostinci so povabljeni, da v tem tednu obogatijo svoje jedilnike s tradicionalnimi slovenskimi jedmi iz lokalno pridelanih sestavin. Za lažje sestavljanje jedilnikov je na voljo e-knjižica Recepti z okusi Slovenije, ki ponuja nabor receptov z lokalnimi sestavinami. Poglejte in povprašajte v svoji najljubši gostilni, katere jedi iz lokalnih sestavin so pripravili v tednu slovenske hrane.

E-knjižica Recepti z okusi Slovenije
Prenesite jo na povezavi.
V tednu slovenske hrane nakupujmo čim več lokalne hrane
Potrošniki lahko v tednu slovenske hrane izkažemo podporo lokalnim pridelovalcem s premišljenimi nakupi. V trgovini bodimo pozorni na poreklo izdelkov in prednostno izbirajmo lokalno hrano. Vzemimo si čas in obiščimo tudi lokalno tržnico ali si pomagajmo z Zemljevidom ponudnikov lokalne hrane, kjer lahko preprosto poiščemo lokalne kmete in pridelovalce ter kupimo domače proizvode neposredno v svoji okolici. Na ta način neposredno podpiramo slovensko pridelavo in predelavo ter prispevamo k ohranjanju domačih delovnih mest.
Spodbujanje zdravih prehranjevalnih navad
Teden slovenske hrane spodbuja tudi k bolj trajnostnim in zdravim prehranjevalnim navadam. Slovenija se po kakovosti hrane uvršča v sam vrh, predvsem zaradi naravnih danosti, tradicionalnih postopkov pridelave, strogih predpisov in visokih pričakovanj potrošnikov. V primerjavi z neevropskimi trgi, kjer so regulacije bolj ohlapne ali pa je večji poudarek na kvantiteti kot na kvaliteti, slovenska hrana izstopa po varnosti, svežini in naravnem izvoru.





