Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Svetovni dan oljke

26. november je od leta 2019 s strani UNESCO razglašen za svetovni dan oljk s ciljem zaščititi oljko, med drugim pa tudi spodbuditi vrednote miru, modrosti in harmonije, ki jo simbolizira. Preverili smo v čem je slovensko oljčno olje tako posebno in na kaj moramo biti pozorni pri nakupu.

Slovenska Istra je eden najbolj severnih predelov, kjer še uspeva oljka. Glede na klimatske pogoje in prst ima slovensko oljčno olje značilno grenčino in je zelo cenjeno tudi v kulinariki. Pogovarjali smo se z dr. Majo Podgornik, vodjo Inštituta za oljkarstvo ZRS Koper, ki je poudarila, da slovensko oljčno olje »dosega vrhunsko kakovost in je prepoznavno tudi v svetu. Že nekaj let zapored so regijo Istro razglasili kot pridelovalno območje, kjer se pridelujejo vrhunska oljčna olja

Slovenska oljčna olja z mednarodnimi uspehi

Slovenska oljčna olja so bila v preteklosti že večkrat nagrajena, nedavni uspeh pa so požela maja 2020 na mednarodnem tekmovanju NYIOOC World Olive Oil Competitio, kjer so med 871 vzorci oljčnih olj iz 28 držav kar štiri oljčna olja slovenskih pridelovalcev prejela zlata in srebrna odličja.

Zaščitena označba porekla

Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre je živilo z zaščiteno označbo porekla. V tem primeru gre za olje, ki je bilo iz oljke pridobljeno izključno z mehanskimi postopki in ni ne kemijsko ne toplotno obdelano ter ne vsebuje nobenih aditivov. Ekstra deviško oljčno olje predstavlja najvišjo, torej najbolj kakovostno kategorijo.

V Sloveniji ima oljčnike 2.808 kmetijskih gospodarstev

Skupna površina oljčnikov v Sloveniji sicer predstavlja le 0,3 % vseh kmetijskih zemljišč in znaša 2.356 ha dejanske rabe. Oljčnike ima 2.808 kmetijskih gospodarstev. Večina oljčnikov je v Slovenski Istri (96 %), ostala območja pa so še Goriško, Goriška Brda, Vipava in Kras.

Ob nakupu bodimo pozorni na poreklo in označbe

Dr. Maja Podgornik potrošnikom svetuje, naj bodo ob nakupu zelo pozorni na označbe. Kljub temu, da so tuja oljčna olja včasih cenovno ugodnejša, se je po njenih besedah potrebno zavedati, da »se slovensko oljčno olje prideluje v zelo zahtevnih pogojih, kar poviša strošek pridelave, vendar pa je potrebno imeti v mislih, da so naše oljke ročno obrane, pridelujejo se majhne količine in nedvomno gre za olje izvrstne kakovosti.«

Preberite tudi:


Sorodni članki

4 odličja Slovencem med več kot 800 konkurenti

Oljčno olje kar štirih slovenskih pridelovalcev je na mednarodnem tekmovanju NYIOOC World Olive Oil Competition v New Yorku med 871 vzorci iz 28 držav prejelo zlata in srebrna odličja. Z nagrajenci smo spregovorili o tem, kaj je tlakovalo pot od…

Več...

Z bučnim oljem do nižjega holesterola in stabilnejšega srca

Štajersko prekmursko bučno olje kot najžlahtnejši dokaz Slovenčeve posebne zgodovinske ljubezni do buč Oktobra leta 2012 je Štajersko prekmursko bučno olje postalo petnajsti slovenski proizvod, zaščiten na ravni Evropske unije. Postopek registracije pri Evropski komisiji je v tem primeru trajal…

Več...

Beno Bajda, nagrajenec Agrobiznis 2019

Gospod Beno Bajda prihaja iz slovenske Istre. Z inovativnim postopkom za pridelavo oljčnega olja z ultrazvokom je postal nagrajenec Agrobiznis 2019. Tako pridelano oljčno olje vsebuje do 30 odstotkov več antioksidantov kot hladno stisnjeno oljčno olje.Novost je torej ta, da…

Več...

Bučno olje – favorit slovenskih gospodinjstev

V tekmi za popularnost med olji je slovensko bučno olje med favoriti. Raziskave so pokazale, da kar 91 odstotkov gospodinjstev uporablja bučno olje in da je kar 74 odstotkov potrošnikov pripravljenih kupiti ekološko, kakovostnejše bučno olje. Slovenci imamo velik privilegij,…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem