Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
Izdaja odločb za plačilo prispevka za promocijo v sektorju sadja za leto 2020.  Preberite več >

Svetovni dan jabolk

21. oktobra vsako leto obeležujemo Svetovni dan jabolk, katerega namen je spomniti na bogato paleto sort jabolk ter poudariti številne prednosti in koristi, ki jih jabolka prinašajo za naše zdravje.

Leta 1990 je britanska organizacija Common Ground podala pobudo za praznovanje svetovnega dne jabolk, saj so želeli poudariti njihovo vrednost v prehrani ter pomen za naše zdravje. Jabolka so namreč bogat vir mineralov, vitaminov in drugih življenjsko potrebnih snovi, poleg tega pa so tudi izjemno dostopna in jih lahko dobimo v svoji neposredni bližini, torej od lokalnih pridelovalcev.

Pri nas idealni pogoji za jabolka

Slovenija ima idealne pogoje za pridelavo kakovostnih jabolk, saj ima optimalno klimo in primerno zemljo. To cenijo tudi druge države, ki naša jabolka že leta uvažajo. Slovenska jabolka so nadpovprečna tako glede trdote kot tudi vsebnosti sladkorjev, kar potrjujejo tudi meritve kakovosti.

Kupujmo lokalna jabolka

Pomembno je, da so jabolka obrana ob optimalni zrelosti, zato jih je najbolje kupiti pri lokalnem pridelovalcu. Tako si zagotovite najkrajšo transportno pot ter uživate kar najbolj sveže sadeže, polne hranilnih snovi. Glede na široko paleto različnih sort, ki jih pridelujejo sadjarji v Sloveniji, lahko najdete primerno jabolko za vsak okus, od bolj kiselkastih do sladkih. Uživate jih lahko tako presne kot tudi kuhane ali predelane v različne okusne recepte. Mnoge ideje za pripravo jabolk najdete tudi tukaj.

Jabolka z zaščitnim znakom »Izbrana kakovost – Slovenija«

Za označevanje jabolk z zaščitnim znakom »Izbrana kakovost – Slovenija« morajo jabolka dosegati visoke kakovostne kriterije: ob pobiranju je tako sadje izbrane kakovosti optimalno zrelo, zato so jabolka »polnega okusa«. Sestava tal, na katerih so pridelana jabolka izbrane kakovosti, je še posebej nadzorovana, pri čemer je raba fitofarmacevtskih sredstev omejena le na tista, ki se uporabljajo pri integrirani oziroma ekološki pridelavi.

Zaščitni znak »Izbrana kakovost – Slovenija« smejo uporabljati izključno certificirani pridelovalci in predelovalci sadja, ki so tudi strogo nadzorovani.

Preberite tudi:


Sorodni članki

Lupinasto sadje bogati našo prehrano

Ali veste, da v Sloveniji pridelujemo odlično lupinasto sadje? Spoznajte tradicijo t. i. lupinarjev na slovenskih tleh in njegovih koristih za zdravje ljudi. Dr. Anita Solar, strokovnjakinja z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, priporoča uživanje ene pesti lupinastega sadja nekajkrat…

Več...

Uživajmo sezonsko slovensko sadje skozi celo leto

Vsi Sloveniji vse leto pridelujemo kakovostno sadje iz bližine, zato imamo lahko vse leto na dosegu roke domačo zalogo vitaminov. Slovenski sadjarji namreč pridelujejo tako pečkato sadje, kot so jabolka in hruške, kot tudi koščičasto, denimo breskve in češnje. Na…

Več...

Sadje z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« mora dosegati nadstandardne kriterije kakovosti

Pri nakupu sadja in izdelkov iz sadja dobite potrošniki živilo višje kakovosti iz svoje bližine. Znak »izbrana kakovost – Slovenija« potrošniku zagotavlja, da gre za sadje oziroma izdelke iz sadja s posebnimi lastnostmi, ki so redno kontrolirani ter v celoti…

Več...

V Sloveniji uspeva raznovrstno sadje, tudi lešniki

Slovenija je zaradi dobre zemlje in obsijanosti s soncem primerna tudi za pridelavo lešnikov. Spregovorili smo s sogovornikoma iz kmetije Košec, ki je vključena v nacionalno shemo kakovosti živil »izbrana kakovost« in je usmerjena v pridelavo in predelavo lešnikov. Za…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem