Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
Obvestilo za zbirni obračun prispevka - aplikacija EZPP.  Preberite več >

Svetovni dan jabolk

21. oktobra vsako leto obeležujemo Svetovni dan jabolk, katerega namen je spomniti na bogato paleto sort jabolk ter poudariti številne prednosti in koristi, ki jih jabolka prinašajo za naše zdravje.

Leta 1990 je britanska organizacija Common Ground podala pobudo za praznovanje svetovnega dne jabolk, saj so želeli poudariti njihovo vrednost v prehrani ter pomen za naše zdravje. Jabolka so namreč bogat vir mineralov, vitaminov in drugih življenjsko potrebnih snovi, poleg tega pa so tudi izjemno dostopna in jih lahko dobimo v svoji neposredni bližini, torej od lokalnih pridelovalcev.

Pri nas idealni pogoji za jabolka

Slovenija ima idealne pogoje za pridelavo kakovostnih jabolk, saj ima optimalno klimo in primerno zemljo. To cenijo tudi druge države, ki naša jabolka že leta uvažajo. Slovenska jabolka so nadpovprečna tako glede trdote kot tudi vsebnosti sladkorjev, kar potrjujejo tudi meritve kakovosti.

Kupujmo lokalna jabolka

Pomembno je, da so jabolka obrana ob optimalni zrelosti, zato jih je najbolje kupiti pri lokalnem pridelovalcu. Tako si zagotovite najkrajšo transportno pot ter uživate kar najbolj sveže sadeže, polne hranilnih snovi. Glede na široko paleto različnih sort, ki jih pridelujejo sadjarji v Sloveniji, lahko najdete primerno jabolko za vsak okus, od bolj kiselkastih do sladkih. Uživate jih lahko tako presne kot tudi kuhane ali predelane v različne okusne recepte. Mnoge ideje za pripravo jabolk najdete tudi tukaj.

Jabolka z zaščitnim znakom »Izbrana kakovost – Slovenija«

Za označevanje jabolk z zaščitnim znakom »Izbrana kakovost – Slovenija« morajo jabolka dosegati visoke kakovostne kriterije: ob pobiranju je tako sadje izbrane kakovosti optimalno zrelo, zato so jabolka »polnega okusa«, transport jabolk od pridelovalca do kupca pa je dovoljen v obsegu največ 250 km. Sestava tal, na katerih so pridelana jabolka izbrane kakovosti, je še posebej nadzorovana, pri čemer je raba fitofarmacevtskih sredstev omejena le na tista, ki se uporabljajo pri integrirani oziroma ekološki pridelavi.

Zaščitni znak »Izbrana kakovost – Slovenija« smejo uporabljati izključno certificirani pridelovalci in predelovalci sadja, ki so tudi strogo nadzorovani.

Preberite tudi:


Sorodni članki

Stare sorte sadja so naša pomembna kulturna dediščina

Pogovarjali smo se z Gregorjem Božičem, ljubiteljskim raziskovalcem sadnih sort in avtorjem monografije Sadje sonca, kjer je opisanih 63 sadnih vrst. Je tudi pobudnik vzorčnega sadovnjaka starih sort v Kojskem, ki deluje kot neke vrste genetska banka starih sort. Kako…

Več...

Zakaj se odločiti za lokalno pridelano sadje?

Lokalno pridelano sadje prinaša številne ključne prednosti tako za naše zdravje, saj imamo priložnost uživati sadje višje kakovosti, kot tudi za lokalne pridelovalce in delavce v živilsko-predelovalni industriji.Sadje ima pomembno vlogo v prehrani ljudi in je njuno v okviru uživanja…

Več...

Znak »izbrana kakovost – Slovenija« za najvišjo kakovost sadja

Sadje z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« je najboljša izbira, saj združuje tri najpomembnejše značilnosti: kakovost, lokalno poreklo, nadzirano pridelavo in predelavo. Nacionalna shema kakovosti, imenovana »izbrana kakovost – Slovenija«, je bila vzpostavljena s ciljem, da bi kot potrošniki lažje…

Več...

Slasten slovenski kaki lahko naročite kar na dom

Pripravili smo seznam ponudnikov, pri katerih lahko naročite dostavo kakija na dom. Ne spreglejte tudi uporabnih nasvetov, kako ga porabiti.Dozoreli so prvi slovenski kakiji in zdaj je pravi čas, da jih vključite v svojo prehrano. Kaki je namreč pomemben vir…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem