Svetovni dan jabolk

Leta 1990 je britanska organizacija Common Ground podala pobudo za praznovanje svetovnega dne jabolk 21. oktobra, saj so želeli poudariti njihovo vrednost v prehrani ter pomen za naše zdravje.

Jabolka so bogat vir mineralov, vitaminov in drugih življenjsko potrebnih snovi, poleg tega pa so tudi izjemno dostopna in jih lahko dobimo v svoji neposredni bližini, torej od lokalnih pridelovalcev.

Pri nas idealni pogoji za jabolka

Slovenija ima idealne pogoje za pridelavo kakovostnih jabolk, saj ima optimalno klimo in primerno zemljo. To cenijo tudi druge države, ki naša jabolka že leta uvažajo. Slovenska jabolka so nadpovprečna tako glede trdote kot tudi vsebnosti sladkorjev, kar potrjujejo tudi meritve kakovosti.

Kupujmo lokalna jabolka

Pomembno je, da so jabolka obrana ob optimalni zrelosti, zato jih je najbolje kupiti pri lokalnem pridelovalcu. Tako si zagotovite najkrajšo transportno pot ter uživate kar najbolj sveže sadeže, polne hranilnih snovi. Glede na široko paleto različnih sort, ki jih pridelujejo sadjarji v Sloveniji, lahko najdete primerno jabolko za vsak okus, od bolj kiselkastih do sladkih. Uživate jih lahko tako presne kot tudi kuhane ali predelane v različne okusne recepte. Mnoge ideje za pripravo jabolk najdete tudi tukaj.

Jabolka z zaščitnim znakom »Izbrana kakovost – Slovenija«

Za označevanje jabolk z zaščitnim znakom »Izbrana kakovost – Slovenija« morajo jabolka dosegati visoke kakovostne kriterije: ob pobiranju je tako sadje izbrane kakovosti optimalno zrelo, zato so jabolka »polnega okusa«. Sestava tal, na katerih so pridelana jabolka izbrane kakovosti, je še posebej nadzorovana, pri čemer je raba fitofarmacevtskih sredstev omejena le na tista, ki se uporabljajo pri integrirani oziroma ekološki pridelavi.

Zaščitni znak »Izbrana kakovost – Slovenija« smejo uporabljati izključno certificirani pridelovalci in predelovalci sadja, ki so tudi strogo nadzorovani.

Preberite tudi:


Sorodni članki

Šolsko mleko kot del šolske sheme EU se učencem v šolah razdeljuje že osmo leto

V letošnjem šolskem 2024/2025 se v osnovnih šolah in zavodih že osmo leto izvaja šolska shema sadja in zelenjave ter mleka, v okviru katere se otrokom letno razdeli približno 460 ton sadja, 33 ton zelenjave ter 200.000 litrov mleka in…

Več...

Sorte slovenskih jabolk

Letak: najbolj pogoste sorte jabolk in njihove lastnosti - klikni in natisni Slovenska jabolka so prava zakladnica zdravja. Spoznamo jih po znaku »izbrana kakovost – Slovenija«.V Sloveniji pridelujemo številne sorte jabolk kot so jonagold, elstar, idared, granny smiht, topaz. Uživamo…

Več...

Zakaj naj bodo lokalno pridelana jabolka in hruške stalnica v naši prehrani?

V Sloveniji jabolka in hruške že stoletja veljajo za osnovno živilo, ki ga najdemo v skoraj vsakem gospodinjstvu. Ko govorimo o izbiri sadja za vsakdanjo prehrano, bi morali dati prednost lokalno pridelanim jabolkom in hruškam. Lokalno pridelana jabolka in hruške…

Več...

Zakaj je dobro izbrati sadje z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«?

Kadar stojimo pred policami, polnimi svežega sadja, je izbira pravega izdelka pogosto izziv. Kako vedeti, katero sadje je resnično kakovostno in sveže? V poplavi različnih izdelkov, ki so na voljo, lahko hitro postanemo zmedeni. Oznaka »izbrana kakovost – Slovenija« nam…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem