Svetovni dan jabolk | Jabolka, Sadje | Odmevi na dogodke

Svetovni dan jabolk

21. oktobra vsako leto obeležujemo Svetovni dan jabolk, katerega namen je spomniti na bogato paleto sort jabolk ter poudariti številne prednosti in koristi, ki jih jabolka prinašajo za naše zdravje.

Leta 1990 je britanska organizacija Common Ground podala pobudo za praznovanje svetovnega dne jabolk, saj so želeli poudariti njihovo vrednost v prehrani ter pomen za naše zdravje. Jabolka so namreč bogat vir mineralov, vitaminov in drugih življenjsko potrebnih snovi, poleg tega pa so tudi izjemno dostopna in jih lahko dobimo v svoji neposredni bližini, torej od lokalnih pridelovalcev.

Pri nas idealni pogoji za jabolka

Slovenija ima idealne pogoje za pridelavo kakovostnih jabolk, saj ima optimalno klimo in primerno zemljo. To cenijo tudi druge države, ki naša jabolka že leta uvažajo. Slovenska jabolka so nadpovprečna tako glede trdote kot tudi vsebnosti sladkorjev, kar potrjujejo tudi meritve kakovosti.

Kupujmo lokalna jabolka

Pomembno je, da so jabolka obrana ob optimalni zrelosti, zato jih je najbolje kupiti pri lokalnem pridelovalcu. Tako si zagotovite najkrajšo transportno pot ter uživate kar najbolj sveže sadeže, polne hranilnih snovi. Glede na široko paleto različnih sort, ki jih pridelujejo sadjarji v Sloveniji, lahko najdete primerno jabolko za vsak okus, od bolj kiselkastih do sladkih. Uživate jih lahko tako presne kot tudi kuhane ali predelane v različne okusne recepte. Mnoge ideje za pripravo jabolk najdete tudi tukaj.

Jabolka z zaščitnim znakom »Izbrana kakovost – Slovenija«

Za označevanje jabolk z zaščitnim znakom »Izbrana kakovost – Slovenija« morajo jabolka dosegati visoke kakovostne kriterije: ob pobiranju je tako sadje izbrane kakovosti optimalno zrelo, zato so jabolka »polnega okusa«. Sestava tal, na katerih so pridelana jabolka izbrane kakovosti, je še posebej nadzorovana, pri čemer je raba fitofarmacevtskih sredstev omejena le na tista, ki se uporabljajo pri integrirani oziroma ekološki pridelavi.

Zaščitni znak »Izbrana kakovost – Slovenija« smejo uporabljati izključno certificirani pridelovalci in predelovalci sadja, ki so tudi strogo nadzorovani.

Preberite tudi:


Sorodni članki

Kako posaditi sadno drevo?

Pomlad je poleg jeseni pravi čas za sajenje, zato lahko svoj vrt ali sadovnjak obogatite s katero izmed avtohtonih sort sadnega drevja. Glede na smernice agronoma Adrijana Černelča smo pripravili nasvete, kako pravilno posaditi sadno drevo. Začne se pri izbiri…

Več...

Kako rokovati s sadjem in zelenjavo

Sadje in zelenjava sta osnova zdrave prehrane, vendar pa je zelo pomembno, da z njimi pravilno rokujemo. Tako poskrbimo, da je hrana varna za uživanje in blagodejna za naše dobro počutje. Sadje in zelenjava sta stalnica na našem jedilniku, zato…

Več...

Na policah trgovin tudi v spomladanskih mesecih najdemo lokalno sadje

Lepota pomladi je v prebujanju narave in razcvetu rastlin, tudi sadnih dreves, na katerih se pasejo čebele in drugi opraševalci. S prvimi sončnimi žarki se tako začne nova sezona pridelave sadja. Še preden dozorijo prvi sadeži letošnje pridelave, lahko v…

Več...

Začenja se novo programsko obdobje za sektor sadja

Z začetkom leta 2024 sektor sadja vstopa v že tretje triletno programsko obdobje, v okviru katerega bo kmetijsko ministrstvo v sodelovanju s slovenskimi pridelovalci in predelovalci sadja izvajalo različne promocijske aktivnosti, ki bodo namenjene splošni promociji sadja in promociji sadja…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem