Sušene tepke | Naša super hrana - Slovenske hruške

Sušene tepke

Ravnanje naših prednikov je temeljilo na izkušnjah, ki so jih prenašali iz roda v rod. Tudi trpke sadeže hruške tepke so znali uporabiti v prehrani kot tudi pri pripravi žganja. Njihov pomen je prepoznala že Marija Terezija. Do nedavnega so sušene tepke nekoliko zapostavljene in očitno premalo cenjene, a ne pozabimo, da je o pregrešnih skušnjavah dobrot v peharju pisal že Ivan Cankar. Danes si sušene tepke ponovno utirajo pot v naša gospodinjstva in prav je tako. Poglejmo od kod sušene tepke prihajajo in kako jih shranjujemo.

Sušene tepke – pozabljena dobrota, ki jo nudi narava

V naših krajih so prisotne že zelo dolgo.V boju proti lakoti je že cesarica Marija Terezija zaukazala, da bi na vsako dvorišče zasadili nezahtevno hruško, ki obilno obrodi in omogoči prehrano tudi v nerodnih mesecih pozimi. Sušene tepke so tako predstavljale pomemben del kmečke malice, ki je dajala energijo za težja fizična dela. Poleg medu, ki ga ni bilo v izobilju, so bile edina sladkarija v prehrani kmečkega prebivalstva. Sušene tepke so bile primerne tudi za mletje v moko. Dodajali so jo moki za kruh, ali pa so drobno narezane sušene tepke dodajali testu za kruh. Narezane so dodajali tudi v ješprenj in kašo.

tepka tépka  -e ž (ẹ̑) 1. hruška z jajčastimi, spodaj dlakavimi listi ali njen sad: posaditi tepko / sedeti pod tepko / tepke se medijo; jesti tepko ∙ ekspr. tega fanta pa niso otresli s tepke je bister, prebrisan 

  1. ekspr. omejena, neumna ženska:ta tepka mu vse verjame / kot psovka kaj vendar govoriš, tepka 3. mn. pogača iz umešanega ali kvašenega testa, znana v Prekmurju: mesiti tepke
Sušene tepke

Sadje namesto sladkarij

Sveži sadeži so trpkega sladko-kislega okusa. A ko se plodovi zmedijo, so tepke eden bolj zdravih in sladkih priboljškov. Ker drevo obilno obrodi, pridelke shranimo s sušenjem in jih ponudimo kot izvrsten sladek sadni prigrizek, uporabimo pa jih lahko tudi pri kuhanju v kompotih, nadevih in različnih prilogah.

Sušenje tepk

Da bi sadje še dolgo ostalo kakovostno in lepega videza, ga moramo skrbno pripraviti. Izberemo le nepoškodovane sadeže in jih operemo ter shranimo v košaro ali zabojček za shranjevanje sadja in počakamo, da začnejo mediti. Medijo takrat, ko začnejo spreminjati barvo in strukturo. Postanejo rahlo rjave barve, mehkejši, bolj sladki in tudi bolj primerni za uživanje. Takrat jih lahko pripravimo za sušenje. Vsako hruško prerežemo na polovice ali četrtine, ji odstranimo pecelj, muho in trdo sredico. Hrušk ne lupimo.

Nekoč so sadje sušili v sušilnicah ali na lesah, ki so jih postavili na sonce ali krušne peči. Danes poznamo več načinov za sušenje sadja, saj je na voljo tudi vse več različnih gospodinjskih aparatov. V procesu sušenja se iz svežega sadja voda izloča v zrak. Zrak mora krožiti oziroma se menjati, tako da lahko vlago tudi odvaja. Med sušenjem sadje spremeni obliko in barvo, se naguba in skrči, povečuje pa se koncentracija sladkorja in kislin.

Čas za sušenje tepk je odvisen od debeline narezanih hrušk, vrste sušenja in količine vode, ki jo hruške vsebujejo. Sveže hruške lahko vsebujejo tudi več kot osem desetin vode. Pri sušenju moramo biti pozorni, da jih ne sušimo predolgo, saj lahko postanejo trde, izgubijo sladkor ter značilen okus. Če pa jih sušimo premalo, tvegamo kasnejši razvoj plesni. A vseeno podajmo okvirni podatek, da sušenje traja 24 ur s pomočjo malega gospodinjskega aparata za sušenje sadja pri 60 °C. Pri tem moramo upoštevati navodilo proizvajalca aparata.

Hruške so dober vir prehranskih vlaknin

Sveže hruške imajo nizko kalorično vrednost, saj kar 84 odstotkov plodu sestavlja voda. Večino makrohranil v hruški predstavljajo ogljikovi hidrati, oziroma sladkorji, med katerimi je fruktoze trikrat več kot glukoze, obenem pa so vir prehranskih vlaknin, zaradi česar pripomorejo k urejanju prebave. Vsebujejo večje količine folata, vitamina K, kroma, bakra in kalija, ter različne polifenole in druge hlapne snovi, ki dajejo hruškam značilno aromo.
Pri uživanju suhih hrušk bodite zmerni, saj 100 g suhih hrušk vsebuje 62 g sladkorja, kar je 69 % priporočenega dnevnega vnosa (vir: Prehrana.si).

Hruške tepke

Ohlajene suhe hruške shranimo v vrečki iz blaga ali papirja. Tako shranjene so uporabne najmanj 2 leti, če so shranjene v suhem, neogrevanem prostoru. Poskrbeti pa moramo tudi za zaščito pred mrčesom.

Tepke v vrhunski kulinariki

Pri svojih kuharskih mojstrovinah jih uporablja tudi Uroš Štefelin, chef v Vili Podvin. Njegovo kuhinjo odlikujejo tradicija, ljubezen do doma, kakovost, svežina in skrb za zdravo ter polno prihodnost. Po navdih se vrača v čas svojega otroštva, ko je v domači kuhinji dišalo po slovenskih jedeh, ko so pripravljali domače klobase in se sladkali s suhimi tepkami. Jedi in sestavine, ki ga spominjajo na otroštvo, pripravlja na sodoben, zdrav način. Za njegovo kuhinjo je značilno prepletanje različnih okusov na enem krožniku, barvite kombinacije svežih, lokalnih in sezonskih sestavin ter zelenjava z lastnega vrta. Velik poudarek pripisuje videzu krožnika, saj, kot pravi, »okušamo tudi z očmi«.

Chef Uroš Štefelin odkriva lokalna živila, jih spozna do potankosti in kreira iz njih nove jedi na svoj edinstven način. »Ste že poskusili rižoto iz tepk, sladoled iz tepk, testenine s tepkami, čatni iz tepk, praline iz tepk?« so nas izzvali v Vili Podvin in dodajajo »Tepke so prav zaradi Uroša začeli saditi sosedje, VIPI je prav zanj skuhal tepkov sok z jabolki, mesar Mlinarič pa gorenjsko klobaso s s tepko. Tepke ima Uroš tudi na svojem posestvu in posuši jih v sosedovi sušilnici. Uroševa želja je, da tepke ne bi potonile v pozabo«. Tako so jih pred petimi leti posadili tudi na vrtu Vile Podvin.

Vprašali smo jih tudi, kako tepke na krožniku sprejmejo gostje. Pravijo, da so nad jedmi s tepkami izredno navdušeni, saj »jih ne poznajo in čudijo se tisočerim zgodbam, ki jih govorimo preko njih in s tem ponosno predstavljamo našo deželo«.

Tepke danes

Manj drzne gospodinje iz suhih tepk pripravljajo okusne kompote, različne nadeve in priloge. Suhe tepke lahko ponudimo ob pijači, domačem jabolčniku, narezku ali potici, dobrodošle pa so tudi ob gledanju televizije v dolgih zimskih večerih. Mi pa vam ponujamo recept za Bovške krafe, ki vsebujejo nadev iz tepk.

Buški krafi
Bovški krafi

Preberite tudi:

  • O tepkah preko raziskovanja prehranske kulturne dediščine, ki odstira sožitje človeka z naravo in njeno spoštovanje. Projekt, ki je nastal tudi s pomočjo evropskih sredstev (.pdf)
  • Bovški krafi  s sušenimi tepkami – recept
  • Kako prepoznati slovensko sadje
  • Kako pripraviti ozimnico
  • Pomembno je uživati dovolj sadja in zelenjave (priročnik)

Sorodni članki

Kako posaditi sadno drevo?

Pomlad je poleg jeseni pravi čas za sajenje, zato lahko svoj vrt ali sadovnjak obogatite s katero izmed avtohtonih sort sadnega drevja. Glede na smernice agronoma Adrijana Černelča smo pripravili nasvete, kako pravilno posaditi sadno drevo. Začne se pri izbiri…

Več...

Kako rokovati s sadjem in zelenjavo

Sadje in zelenjava sta osnova zdrave prehrane, vendar pa je zelo pomembno, da z njimi pravilno rokujemo. Tako poskrbimo, da je hrana varna za uživanje in blagodejna za naše dobro počutje. Sadje in zelenjava sta stalnica na našem jedilniku, zato…

Več...

Na policah trgovin tudi v spomladanskih mesecih najdemo lokalno sadje

Lepota pomladi je v prebujanju narave in razcvetu rastlin, tudi sadnih dreves, na katerih se pasejo čebele in drugi opraševalci. S prvimi sončnimi žarki se tako začne nova sezona pridelave sadja. Še preden dozorijo prvi sadeži letošnje pridelave, lahko v…

Več...

Začenja se novo programsko obdobje za sektor sadja

Z začetkom leta 2024 sektor sadja vstopa v že tretje triletno programsko obdobje, v okviru katerega bo kmetijsko ministrstvo v sodelovanju s slovenskimi pridelovalci in predelovalci sadja izvajalo različne promocijske aktivnosti, ki bodo namenjene splošni promociji sadja in promociji sadja…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem