Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
Izdaja odločb za plačilo prispevka za promocijo v sektorju sadja za leto 2020.  Preberite več >

Naš super grah

Verjetno bi težko našli vrt, na katerem ne gojijo te res nezahtevne stročnice. Enostavna je za vzgojo in obilno obrodi. Sezona rasti lahko traja vse do začetka zime. Po priljubljenosti med stročnicami se grah verjetno umešča na drugo mesto takoj za fižolom. Toda v nasprotju s fižolom lahko uživamo tudi sveži grah.

Vsebuje veliko koristnih hranil, hkrati pa ima precej nizko energijsko vrednost. Stročnice so dober vir beljakovin, grah pa se ponaša še z vsebnostmi železa, cinka, vitamina A in folne kisline (vir: prehrana.si). Okusna zrna bodo ohranila največ koristnih snovi, če jih zaužijemo sveža. A grah ne povzroča nobenih preglavic pri shranjevanju. Nezahteven je za zamrzovanje, nekateri ga vlagajo v slanico, že naši predniki pa so ga za uporabo pozimi posušili.

Ko kupujemo grah, izberimo tistega iz lokalnega okolja. Svež grah ima napete, brezmadežne, enakomerno svetlo zelene stroke. Če ne užijemo svežega, grah kuhamo le kratek čas, da ohranimo njegove dobre lastnosti. Najbolje je, da ga samo na hitro podušimo na maslu, oljčnem ali bučnem olju. Mladi grah zahteva od tri do pet minut kuhanja, nekatere sorte pa potrebujejo do 15 minut. Če ga takoj po kuhanju speremo s hladno vodo, bo ohranil močno zeleno barvo.

Največkrat ga ponudimo k različnim vrstam mesa, ribam ali h krompirju. Skupaj z drugimi vrstami zelenjave ga uporabimo v solatah, juhah ali prilogah. Pri nakupu živil bodimo pozorni na njihovo svežino in izvor. 

Za pripravo enostavnega obroka vam predstavljamo nekaj predlogov:


Sorodni članki

Priročnik o pomenu prehrane v času epidemije

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so pripravili priročnik s koristnimi prehranskimi nasveti, namenjenimi posameznikom in družinam v času epidemije COVID-19.Prehrana je eden od dejavnikov, ki bistveno vpliva na naše celostno zdravje in dobro počutje. V tem času je zdrava…

Več...

Kako ohranimo sadje in zelenjavo sveže dlje časa?

Pripravili smo nekaj uporabnih nasvetov, kako pravilno ravnati s sadjem in zelenjavo, da čim dlje ohranimo svežino in zmanjšamo količine zavržkov. Jeseni se drevesa še posebej šibijo pod sadovi različnih vrst sadja, prav tako pa tudi na vrtovih vztraja še…

Več...

Vrtičkarstvo v Sloveniji ima nesluteno moč

V Sloveniji ima dve tretjini prebivalcev svoj vrt in živi v svoji hiši. Ali še poznate še kakšno evropsko državo, ki se lahko pohvali s toliko vrtovi? Zelenjavo v Sloveniji pridelujemo na mikro površinah – povprečno le 6 m2 na…

Več...

Zelenjavni vrt za začetnike

Vrtičkarji, prihaja pomad. Če le imate možnost za obdelavo vrtov, gredic in njiv, to izkoristite na polno. ‍Obdelovanje gredic, vrtov in drugih primernih površin omogoča preskrbo z nekaj domače zelenjave, začimb in dišavnic. Pri tem pazite, da za setev ali…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem