Naš super grah

Verjetno bi težko našli vrt, na katerem ne gojijo te res nezahtevne stročnice. Enostavna je za vzgojo in obilno obrodi. Sezona rasti lahko traja vse do začetka zime. Po priljubljenosti med stročnicami se grah verjetno umešča na drugo mesto takoj za fižolom. Toda v nasprotju s fižolom lahko uživamo tudi sveži grah.

Vsebuje veliko koristnih hranil, hkrati pa ima precej nizko energijsko vrednost. Stročnice so dober vir beljakovin, grah pa je se ponaša še z vsebnostmi železa, cinka, vitamina A in folne kisline (vir: prehrana.si). Okusna zrna bodo ohranila največ vsebnosti, če jih zaužijemo sveža. A grah ne povzroča nobenih preglavic pri shranjevanju. Nezahteven je za zamrzovanje, nekateri ga vlagajo v slanico, že naši predniki pa so ga za uporabo pozimi posušili.

Ko kupujemo grah, izberimo tistega iz lokalnega okolja. Svež grah ima napete, brezmadežne, enakomerno svetlo zelene stroke. Če ne užijemo svežega, grah kuhamo le kratek čas, da ohranimo njegove dobre lastnosti. Najbolje je, da ga samo na hitro podušimo na maslu, oljčnem ali bučnem olju. Mladi grah zahteva od tri do pet minut kuhanja, nekatere sorte pa potrebujejo do 15 minut. Če ga takoj po kuhanju speremo s hladno vodo, bo ohranil močno zeleno barvo.

Največkrat ga ponudimo k različnim vrstam mesa, ribam ali h krompirju. Skupaj z drugimi vrstami zelenjave ga uporabimo v solatah, juhah ali prilogah. Pri nakupu živil bodimo pozorni na njihovo svežino in izvor.

Za pripravo enostavnega obroka vam predstavljamo nekaj predlogov:

Naš super grah
Ocenite stran


Sorodni članki

Majhnost ni ovira, če se združuješ

V aprilu 2018 je bila v okviru Programa za razvoj podeželja v Uradnem listu RS, št. 28/2018 objavljena Uredba o izvajanju podukrepa Ustanavljanje skupin in organizacij proizvajalcev v kmetijskem in gozdarskem sektorju iz PRP 2014–2020. Uredba je namenjena združevanju primarnih…

Več...

Nagrajeni bio zelenjavni sok rdeče pese

Če ste bili kdaj slabokrvni, so vam znanci verjetno najprej svetovali uživanje rdeče pese – po babičinem receptu se kar na tešče zaužije sok sveže pese in korenčka. A če nimate sokovnika, si ne želite rdeče obarvati kuhinje in še…

Več...

Kako najraje pripravite ozimnico?

Vroče in sušno poletje se je prevesilo v hladno jesen in dnevi so postali krajši od noči. Prišla je sezona obiranja sadja. Kljub nižjim temperaturam pa je še vedno na voljo nekaj vrtnin, kot so zelje, paprika, korenček, cvetača, por, bučke, čebula,…

Več...

Naš super paradižnik

Med najbolj priljubljene vrtnine v domačih vrtovih verjetno sodijo paradižniki. V Sloveniji lepo uspevajo različne sorte. Avtohtoni paradižnik val, ki je izboljšano volovsko srce, se ponaša z velikimi plodovi srčaste oblike, ki so zelo mesnati in sočni, nepravilnih oblik, imajo…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem