Stročnice – hrana, dragocena za svet

Stročnice so hrana, ki omogoča preživetje milijonom ljudi po vsem svetu. Predstavljajo namreč pomemben vir beljakovin za ranljivo prebivalstvo, ki mu dnevno primanjkuje mleka in mesa kot osnovnega vira beljakovin. Prenekaterim so pomemben vir dohodka. S pomočjo stročnic lahko tudi shujšate in zmanjšate tveganje za druge bolezni sodobnega časa.
Generalna skupščina Združenih narodov je za mednarodno leto stročnic razglasila leto 2016. Zavedajo se namreč pomena stročnic za prehransko varnost, trajnostno kmetijstvo – pa tudi za okolje.
Kaj pravzaprav so stročnice?
Glavna razlika med stročnicami in zelenjavo je v tem, da se zelenjavo žanje pred zrelostjo, stročnice pa se prideluje izključno za zrnje. Medtem ko sta stročji fižol in stročji grah predstavnika zelenjave, med stročnice sodijo npr. fižol, leča in grah. To so obenem tudi najbolj znane in najbolj razširjene vrste stročnic. Med bolj priljubljene spadata tudi bob in čičerika. Velja poudariti, da je pridelava stročnic v primerjavi z živalsko in drugo proizvodnjo okolju mnogo prijaznejša.
Bogat vir beljakovin
Stročnice vsebujejo ogromno kakovostnih beljakovin rastlinskega izvora. Poleg njih imajo tudi veliko esencialnih aminokislin, vitaminov, mineralov in vlaknin ter malo maščob. Vlaknine v stročnicah pomagajo zniževati nivo holesterola v krvi in uravnavajo krvni sladkor. Zdravstvene organizacije uživanje stročnic priporočajo tudi zato, ker pomagajo obvladovati debelost, diabetes, bolezni srca in ožilja ipd.
S stročnicami do manjše porabe gnojil?
Ste vedeli, da so stročnice koristne tudi za kmetijske površine? Nase namreč vežejo dušik iz zraka in ga fiksirajo v tleh, s čimer jih obogatijo in naredijo rodovitnejša. Kmetje jih uporabljajo tudi za zeleni pokrov ali za podsevek, s čimer povečujejo biotsko pestrost ter zmanjšujejo razvoj škodljivcev in bolezni.
Setev stročnic bi za kmetijstvo lahko pomenila manjšo uporabo škodljivih umetnih gnojil, ki se jih uporablja za vnašanje dušika v tla. Če bi tla obogatili z dušikom s pomočjo stročnic, bi to pomenilo manjšo proizvodnjo in uporabo gnojil, pri čemer nastaja ogromno toplogrednih plinov. Stročnice v določenih primerih nase vežejo tudi fosfor, ki je prav tako sestavni del gnojil. To bi bil še en razlog več, zakaj bi stročnice prispevale k bolj zelenemu planetu.