»Stran pa ne bomo metal!« | Odpadna hrana | Spoznaj našo super hrano, Zgodbe o naši super hrani

»Stran pa ne bomo metal!«

Zmanjševanje količin odpadne hrane je ena od pomembnih prioritet Evropske unije in seveda tudi Slovenije. Tematika zmanjšanja količin odpadne hrane je izziv tako z etičnega in socialnega kot tudi gospodarskega vidika, zato je zelo pomembno, da se o njej govori in ozavešča. Tak je tudi eden izmed ciljev projekta LIFE IP CARE4CLIMATE in ozaveščevalnih kampanj s sloganom »Stran pa ne bomo metal!«.

Kdaj ste nazadnje hrano, ki je bila še užitna, vrgli v smeti? Začaran krog se začne, ko kupimo velik šop banan, doma odtrgamo eno banano, ostale pa položimo v skledo na kuhinjski pult. Medtem ko se nam zjutraj mudi v službo, popoldne ali zvečer pa po opravkih, mimogrede pozabimo na skledo z bananami in čez en teden se čudimo, kdaj so počrnele in nam na videz postale neužitne. Ker se takrat ne spomnimo, da bi iz njih lahko pripravili zdrav napitek ali bananin kruh, jih vržemo v smeti.

Zavržena hrana predstavlja kar 11 % vseh odpadkov v gospodinjstvih

Vsak prebivalec Slovenije je v letu 2018 zavrgel 68 kg hrane, od tega je bilo kar 26 kg še užitne. Odpadna hrana v gospodinjstvih predstavlja 11 % vseh odpadkov. Štiričlansko gospodinjstvo v enem letu v povprečju za hrano potroši 3.540 EUR. Če v istem gospodinjstvu zavržejo vsak četrti še užiten obrok, s tem zavržejo 336 EUR. Zavedati se moramo, da z zavrženo hrano ne zavržemo le lastnega denarja, ampak tudi delo in naravne vire (obdelovalne površine, vodo, energijo), ki so bili vloženi v pridelavo in predelavo hrane.

Imamo samo1planet

Odpadna hrana ni sporna le iz moralnega in socialnega vidika, temveč ima tudi velik vpliv na okolje, saj je tretji največji povzročitelj emisij toplogrednih plinov. Izpusti toplogrednih plinov povzročajo segrevanje ozračja ter s tem podnebne spremembe. Okoljske posledice toplejšega ozračja so segrevanje voda, taljenje snega, intenzivnejše padavine, daljša sušna obdobja in drugi ekstremni vremenski dogodki, ki neugodno vplivajo na življenjske in gospodarske razmere v okolju, v katerem živimo.

Z ozaveščevalnimi kampanjami s sloganom »Stran pa ne bomo metal!« v projektu povezujejo in ozaveščajo vse deležnike prehrambne verige o pomenu preprečevanja in zmanjševanja količin odpadne hrane. Vsak posameznik lahko le z nekaj enostavnimi spremembami v načinu ravnanja s hrano poskrbi, da ne zavrže praktično nič (še užitne) hrane ter s tem neposredno poskrbi tudi za svojo denarnico in posledično za okolje. Nasvete za zmanjševanje zavržkov si lahko preberete na spletni strani Care4Climate.

Zmanjševanje emisij toplogrednih plinov do leta 2030

LIFE IP CARE4CLIMATE je celostni projekt, ki z ozaveščanjem, izobraževanjem in usposabljanjem ključnih deležnikov na področjih trajnostne mobilnosti, zelenega javnega naročanja, trajnostne gradnje in učinkovite rabe energije v stavbah ter podjetjih, odpadne hrane in rabe zemljišč, spremembe rabe zemljišč in gozdarstva (LULUCF) spodbuja izvajanje ukrepov, s čimer bo Slovenija do leta 2030 dosegla cilje v zvezi z zmanjšanjem emisij toplogrednih plinov. Projekt je povezan z vsebinskimi področji, ki se na prvi pogled lahko zdijo zelo vsakdanja, vendar pomembno vplivajo tudi na nastanek oziroma blaženje podnebnih sprememb.

Projekt LIFE IP CARE4CLIMATE (LIFE17 IPC/SI/000007) je sofinanciran s sredstvi evropskega programa LIFE, sredstvi Sklada za podnebne spremembe in sredstvi partnerjev projekta. Več o projektu: www.care4climate.si.

care4climate logo

Sorodni članki

Uporabni nasveti za manj zavržene hrane

Daleč največ hrane zavržemo zato, ker jo skuhamo preveč. Problematika zavržene hrane je vse bolj pereč problem, saj z njo zavržemo tudi vse vire, potrebne za pridelavo hrane. Pripravili smo uporabne napotke in nasvete, kako zmanjšati količino zavržkov v gospodinjstvih.…

Več...

Raje kot v smeti pretvorimo v nove jedi

V kuhinji se nam pogosto zgodi, da nam pri pripravi obrokov ostanejo nekatera živila, na primer krompir, testenine, riž, kruh ali zelenjava. Že z malo domišljije jih lahko koristno porabimo za pripravo novih jedi ter tako bistveno zmanjšamo količino zavržkov…

Več...

Nov logotip za slogan Spoštujmo hrano, spoštujmo planet

V decembru 2023 je bil izbran logotip za slogan »Spoštujmo hrano, spoštujmo planet«, s katerim bomo podprli komunikacijske aktivnosti na področju zmanjševanja izgub hrane in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano. V svetu, kjer se soočamo z naraščajočimi izzivi trajnosti…

Več...

10 nasvetov za manj živilskih odpadkov

Z nekaj preprostimi odločitvami lahko bistveno zmanjšamo presežke hrane ter se usmerimo v bolj trajnostno prehranjevanje. Zelo veliko presežkov hrane nastaja v gospodinjstvih, ki proizvedejo kar 52 % odpadne hrane, zato je najbolje začeti pri sebi. Z vami delimo nekaj…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem