Štafeta semen za svetlo prihodnost samooskrbe | Samooskrba, Semena | Postanimo samooskrbni

Štafeta semen za svetlo prihodnost samooskrbe

Gibanje Oskrbimo Slovenijo – Štafeta semen je vseslovensko gibanje za sejanje, izmenjavo in hranjenje avtohtonih, domačih in tradicionalnih vrst semen in sadik zelenjave, sadnih vrst, poljščin, zelišč in sadnih vrst v Sloveniji ter povečanje samooskrbe s sonaravno pridelano hrano. Pogovarjali smo se s pobudnico gibanja Oskrbimo Slovenijo – Štafeta semen, gospo Ireno Rotar.

Vsi si želimo biti siti, imeti blagostanje, biti srečni ter živeti v lepi deželi. S tega vidika so pomembni vsako dejanje, vsako seme in vsak ukrep odločevalcev, da se naše vrednote, ozemlje in naravni viri ohranjajo. Naši predniki so to znali, ali bomo znali tudi mi? Izmenjava semen, znanja, dobrin, medgeneracijskega sodelovanja in prenos znanja z nadgradnjo za sodobni čas so nujni za svetlejšo prihodnost našega naroda.

Pogovarjali smo se z go. Ireno Rotar, ki je med drugim ustanoviteljica Ekofesta, soustanoviteljica Eko civilne iniciative Slovenije ter pobudnica gibanja Oskrbimo Slovenijo – Štafeta semen. V okviru svojih prizadevanj organizirajo tematske prireditve, druženja in s praktičnimi prikazi vzpodbujajo sonaravno pridelavo hrane: ekološko, biodimačno in permakulturno. S konkretnimi dejanji poskušajo prispevati, da je posejanih čim več semen, zato so tudi kot prvi testno posejali semenske kroglice na Krasu. Prav tako povezujejo različne ciljne skupine ljudi in strokovnjake ter sestavljajo pobude, ki si prizadevajo za povečanje samooskrbe, ohranjanje naravnih virov ter bogastva naše dežele za prihodnje rodove.

Za prihodnost potrebujemo zdravo hrano, ki zraste iz zdrave zemlje in je pridelana na naravi prijazen način iz avtohtonih semen.

Brez zdravih semen ni zdrave hrane

Ga. Rotar izpostavlja: »Brez zdravih semen ni zdrave hrane. Slovenska semena so prilagojena lokalnemu okolju in so primernejša za trajnostno pridelavo. So del kulturne dediščine. Avtohtona semena zaznamujejo deželo in narod ter so zakladnica naroda, zato je vsako dejanje, ki pomeni ohranjaje slovenskih semen, zlata vredno. Vzpodbujamo sejanje slovenskih semen, organiziramo izmenjevalnice semen in ko se najde kakšno staro ohranjeno seme, pomagamo nosilcem pri vpisu v ohranjevalno vrsto. Vsako leto skupaj z Ajdo Štajerska podarimo tudi več tisoč semen medovitih rastlin in ostalih semen, pa tudi semena, ki jih prinesejo ljudje. Naše vodilo je, da naj bodo semena v zemlji, kjer se žlahtnijo in rodijo ter tvorijo naš raj na zemlji – našo čudovito deželo.«

Cilji gibanja Štafeta semen so spodbujanje trajnostne vrtičkarske in lokalne samooskrbe, skrb za biotsko raznovrstnost ter skrb za medovite rastline, ki so hrana čebelam in drugim opraševalcem. Je tudi gibanje za samooskrbo ter sajenje in ohranjanje slovenskih avtohtonih, tradicionalnih, domačih in ekoloških semen ter za izmenjavo domačih semen kot nadaljevanje tradicije naših prednikov, ki so v preteklosti skrbeli za samooskrbo.

Ljudje izmenjujejo semena

Kako poteka Štafeta semen in sadnih vrst?

Vsako leto na sejmu Altermed v Celju podelijo priznanja sodelujočim v vseslovenskem gibanju Oskrbimo Slovenijo – Štafeta semen. Takrat poteka tudi izmenjavalnica cepičev starih sadnih vrst. Nekateri jih prinesejo s sabo za zamenjati, nekaterim, ki jih nimajo, pa jih podarijo. Vpišejo se kot prejemniki semen in potem poročajo, kako so bili uspešni pri cepljenju vrst.

Slovenska semena imajo bistven pomen za prihodnost

Ga. Rotar izpostavlja: »Problem slovenskih semen je, da smo jih 80 % izgubili in se jih ohranja le še 20 %. V genski banki Kmetijskega inštituta Slovenije je v hrambi več kot 5000 vrst, na trgu pa je požlahtnjenih le nekaj več kot 100 vrst semen, ki jih ljudje lahko sejejo in sadijo. Na Kmetijskem inštitutu Slovenije so na primer razvili kar 17 sort kakovostnega krompirja, vendar jih je letos mogoče kupiti le 3 vrste.

Naša generacija je odgovorna za našo in prihodnje generacije, zato vsako dejanje šteje – da posejemo čim več semen zdravilnih rastlin, cvetlic, dreves ter poskrbimo za biotsko pestrost in dolgoročno prehransko varnost. Pomembno pa je tudi, da učimo otroke znanja za življenje.

Od malih nog za skupno svetlo prihodnost

Svetal zgled je Vrtec Slovenska Bistrica, kjer ima vsak otrok svoj vrtiček s svojim lončkom, v katerem raste seme, ki ga je posadil. Vsak dan opazujejo, koliko je zraslo, in ga zalivajo. Ko iz semen nastanejo sadike, jih nekaj posadijo na visoke gredice ob vrtcu, ostale pa podarijo staršem na izmenjevalnici semen, ki poteka ob njihovi prireditvi Vrtec poje in pleše, kjer nastopa vseh skoraj 1400 otrok.

Lončki s semeni v Vrtcu Slovenska Bistrica

Pridružite se gibanju tudi sami!

V vseslovenskem gibanju Oskrbimo Slovenijo – Štafeta semen velja pravilo: najmanj 11 zrn semen posejemo drugo leto, najmanj 11 zrn izmenjamo s prijatelji in najmanj 11 zrn shranimo na suho in temno mesto. Pridelava semen ni enostavna, saj je potrebno upoštevati, da hibridnih semen ni mogoče razmnoževati in pričakovati, da bodo naslednje leto zrasla enaka. Predlagamo, da zainteresirani pridobivajo znanje od starejših ljudi, ali pa se pridružijo raznim združenjem in društvom na področju semenarstva, ki jih je v Sloveniji že veliko, npr. biodinamičnemu društvu Ajda.

Veliko učinkovitih informacij o semenarstvu in samooskrbi v praksi pa je mogoče dobiti tudi na portalu Samooskrbni.net, kjer vsak teden poteka spletno izobraževanje, npr. o semenih, o vzgoji sadik, sejanju, samooskrbi in še mnogo več. Vsakih 14 dni pa potekata druženje in praksa v živo po skoraj 40 lokalnih skupinah po celi Sloveniji.

Otroci sadijo malino

Kako izbrati semena in kje jih je najbolje nabaviti?

Ga. Rotar predlaga: »Ljudem priporočamo nakup ekoloških semen, ki jih pridelujejo na Kmetijskem inštitutu Slovenija, pa tudi od semenarske hiše Amarant, ki ima precej pridelovalcev, ki pridelujejo semena v Sloveniji. Naslednja izbira so ekološka in biodinamična semena, ki zrastejo v bližnjem okolju, v Avstriji, Italiji, na Madžarskem in na Hrvaškem.«

Plakat sejma Altermed

Vabljeni na sejem Altermed od 17. do 19. marca 2023

Veliko znanja bo mogoče dobiti tudi na svetovalnici semen in znanja na celjskem sejmu Altermed, kjer bodo podarili tudi veliko semen medonosnih rastlin in slovenskih stročnic. V petek, 17. marca 2023, bosta ob 13. uri v hali L potekala tudi posvet Kakšno prihodnost želimo in kako jo soustvarjati ter podelitev priznanj sodelujočim v vseslovenskem gibanju Oskrbimo Slovenijo – Štafeta semen.


Sorodni članki

Kako posaditi sadno drevo?

Pomlad je poleg jeseni pravi čas za sajenje, zato lahko svoj vrt ali sadovnjak obogatite s katero izmed avtohtonih sort sadnega drevja. Glede na smernice agronoma Adrijana Černelča smo pripravili nasvete, kako pravilno posaditi sadno drevo. Začne se pri izbiri…

Več...

Raje kot v smeti pretvorimo v nove jedi

V kuhinji se nam pogosto zgodi, da nam pri pripravi obrokov ostanejo nekatera živila, na primer krompir, testenine, riž, kruh ali zelenjava. Že z malo domišljije jih lahko koristno porabimo za pripravo novih jedi ter tako bistveno zmanjšamo količino zavržkov…

Več...

Zakaj izbrati lokalno hrano?

Za človekovo zdravje in dobro počutje je med drugim zelo pomembno tudi uživanje sezonske zelenjave in sadja iz lokalnega okolja.  Lokalna trajnostna oskrba pa ima poleg bolj kakovostnih živil še širši družbeni pomen. Pomembno se je zavedati, da lokalno predelana…

Več...

V novem letu izbirajmo več lokalne hrane

Najbolj kakovostna hrana je hrana lokalnega izvora, ki ne prepotuje dolgih razdalj in ima številne prednosti. Seznanite se, na kaj je potrebno biti pozoren pri nakupu in kako izbrati najvišjo kakovost. Slovenija ima raznovrstno in dobro ohranjeno naravno okolje, kjer…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem