Sodelujte v raziskavi o odpadni hrani | Odpadna hrana | Zgodbe o naši super hrani

Sodelujte v raziskavi o odpadni hrani

Pridružite se najobsežnejši slovenski raziskavi o količinah odpadne hrane v gospodinjstvih. Za ta namen so na Ministrstvu za okolje in prostor izdelali kuhinjski dnevnik odpadne hrane.

Vsak prebivalec Slovenije je v letu 2019 zavrgel povprečno 67 kg hrane, v letu 2020 pa že 68 kg. Po podatkih SURS več kot polovico vse odpadne hrane povzročimo v gospodinjstvih.

Izpolnite dnevnik in prejmite praktično nagrado

Vabimo vas, da se nam pridružite pri najobsežnejši slovenski raziskavi o količinah odpadne hrane v gospodinjstvih. Sodelujete tako, da 7 zaporednih dni izpolnjujete kuhinjski dnevnik odpadne hrane, ki ga najdete na povezavi: dnevniki.care4climate.si. Če bi dnevnik raje izpolnjevali v pisni obliki na papirju, si lahko dokument v PDF obliki tudi natisnete. Sodelujoči, ki bodo sedem dni izpolnjevali dnevnik, bodo prejeli tudi praktične nagrade. Raziskava traja do 20. junija.

Sodelovanje v raziskavi je anonimno

Z dnevniki zbiramo podatke o tem, katere vrste hrane največkrat zavržemo, delež užitnega dela zavržene hrane in najpogostejše vzroke za nastanek odpadne hrane v slovenskih gospodinjstvih.

Podatki, ki jih boste vpisali v dnevnik, bodo uporabljeni samo za namen projekta LIFE IP CARE4CLIMATE. Posamični podatki ne bodo nikjer navedeni ali objavljeni, obdelali in analizirali jih bomo v posplošeni (sumarni) obliki.

V primeru dodatnih vprašanj se lahko obrnete na: odpadnahrana.mop@gov.si.

Preberite tudi:


Sorodni članki

Raje kot v smeti pretvorimo v nove jedi

V kuhinji se nam pogosto zgodi, da nam pri pripravi obrokov ostanejo nekatera živila, na primer krompir, testenine, riž, kruh ali zelenjava. Že z malo domišljije jih lahko koristno porabimo za pripravo novih jedi ter tako bistveno zmanjšamo količino zavržkov…

Več...

Nov logotip za slogan Spoštujmo hrano, spoštujmo planet

V decembru 2023 je bil izbran logotip za slogan »Spoštujmo hrano, spoštujmo planet«, s katerim bomo podprli komunikacijske aktivnosti na področju zmanjševanja izgub hrane in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano. V svetu, kjer se soočamo z naraščajočimi izzivi trajnosti…

Več...

Uporabni nasveti za manj zavržene hrane

Daleč največ hrane zavržemo zato, ker jo skuhamo preveč. Problematika zavržene hrane je vse bolj pereč problem, saj z njo zavržemo tudi vse vire, potrebne za pridelavo hrane. Pripravili smo uporabne napotke in nasvete, kako zmanjšati količino zavržkov v gospodinjstvih.…

Več...

10 nasvetov za manj živilskih odpadkov

Z nekaj preprostimi odločitvami lahko bistveno zmanjšamo presežke hrane ter se usmerimo v bolj trajnostno prehranjevanje. Zelo veliko presežkov hrane nastaja v gospodinjstvih, ki proizvedejo kar 52 % odpadne hrane, zato je najbolje začeti pri sebi. Z vami delimo nekaj…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem