Sodelujte v raziskavi o odpadni hrani | Odpadna hrana | Zgodbe o naši super hrani
Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO za sektor sadja o ponovnem začetku plačevanja prispevka za promocijo od 1.1.2022 dalje!  Preberite več >

Sodelujte v raziskavi o odpadni hrani

Pridružite se najobsežnejši slovenski raziskavi o količinah odpadne hrane v gospodinjstvih. Za ta namen so na Ministrstvu za okolje in prostor izdelali kuhinjski dnevnik odpadne hrane.

Vsak prebivalec Slovenije je v letu 2019 zavrgel povprečno 67 kg hrane, v letu 2020 pa že 68 kg. Po podatkih SURS več kot polovico vse odpadne hrane povzročimo v gospodinjstvih.

Izpolnite dnevnik in prejmite praktično nagrado

Vabimo vas, da se nam pridružite pri najobsežnejši slovenski raziskavi o količinah odpadne hrane v gospodinjstvih. Sodelujete tako, da 7 zaporednih dni izpolnjujete kuhinjski dnevnik odpadne hrane, ki ga najdete na povezavi: dnevniki.care4climate.si. Če bi dnevnik raje izpolnjevali v pisni obliki na papirju, si lahko dokument v PDF obliki tudi natisnete. Sodelujoči, ki bodo sedem dni izpolnjevali dnevnik, bodo prejeli tudi praktične nagrade. Raziskava traja do 20. junija.

Sodelovanje v raziskavi je anonimno

Z dnevniki zbiramo podatke o tem, katere vrste hrane največkrat zavržemo, delež užitnega dela zavržene hrane in najpogostejše vzroke za nastanek odpadne hrane v slovenskih gospodinjstvih.

Podatki, ki jih boste vpisali v dnevnik, bodo uporabljeni samo za namen projekta LIFE IP CARE4CLIMATE. Posamični podatki ne bodo nikjer navedeni ali objavljeni, obdelali in analizirali jih bomo v posplošeni (sumarni) obliki.

V primeru dodatnih vprašanj se lahko obrnete na: odpadnahrana.mop@gov.si.

Preberite tudi:


Sorodni članki

Spletna anketa Odpadna hrana v Sloveniji, vzroki za nastajanje in možne priložnosti

V okviru projekta Hrana ni odpadek so pripravili spletno anketo, s katero želijo pridobiti osnovne informacije o vzrokih za nastajanje presežkov hrane. Vabljeni k izpolnitvi. Vabimo vas, da izpolnite spletno anketo Odpadna hrana v Sloveniji, vzroki za nastajanje in možne…

Več...

Ideje za poceni kosilo: okusno in iz lokalnih sestavin

Poceni kosilo je lahko hkrati izredno okusno in polno hranil. Pripravili smo uporabne napotke in recepte, s pomočjo katerih boste imeli vedno pri roki dobro idejo za pripravo vašega kosila. Poceni kosilo ne pomeni, da je manj kakovostno, temveč na…

Več...

Obeležujemo Slovenski dan brez zavržene hrane

Na dan 24. aprila obležujemo Slovenski dan brez zavržene hrane. Namen je ozaveščati, kako in s katerimi dejanji lahko k zmanjšanju zavržkov pripomoremo sami. Namen Slovenskega dne brez zavržene hrane je ozaveščati javnost ter spodbuditi posameznike k zmanjševanju in preprečevanju…

Več...

10 nasvetov za manj živilskih odpadkov

Z nekaj preprostimi odločitvami lahko bistveno zmanjšamo viške hrane ter se usmerimo v bolj trajnostno prehranjevanje. Zelo veliko viškov nastaja v gospodinjstvih, ki proizvedejo kar 52 % odpadne hrane, zato je najbolje začeti pri sebi. Z vami delimo nekaj kratkih…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem