Sodelujte v raziskavi o odpadni hrani | Odpadna hrana | Zgodbe o naši super hrani

Sodelujte v raziskavi o odpadni hrani

Pridružite se najobsežnejši slovenski raziskavi o količinah odpadne hrane v gospodinjstvih. Za ta namen so na Ministrstvu za okolje in prostor izdelali kuhinjski dnevnik odpadne hrane.

Vsak prebivalec Slovenije je v letu 2019 zavrgel povprečno 67 kg hrane, v letu 2020 pa že 68 kg. Po podatkih SURS več kot polovico vse odpadne hrane povzročimo v gospodinjstvih.

Izpolnite dnevnik in prejmite praktično nagrado

Vabimo vas, da se nam pridružite pri najobsežnejši slovenski raziskavi o količinah odpadne hrane v gospodinjstvih. Sodelujete tako, da 7 zaporednih dni izpolnjujete kuhinjski dnevnik odpadne hrane, ki ga najdete na povezavi: dnevniki.care4climate.si. Če bi dnevnik raje izpolnjevali v pisni obliki na papirju, si lahko dokument v PDF obliki tudi natisnete. Sodelujoči, ki bodo sedem dni izpolnjevali dnevnik, bodo prejeli tudi praktične nagrade. Raziskava traja do 20. junija.

Sodelovanje v raziskavi je anonimno

Z dnevniki zbiramo podatke o tem, katere vrste hrane največkrat zavržemo, delež užitnega dela zavržene hrane in najpogostejše vzroke za nastanek odpadne hrane v slovenskih gospodinjstvih.

Podatki, ki jih boste vpisali v dnevnik, bodo uporabljeni samo za namen projekta LIFE IP CARE4CLIMATE. Posamični podatki ne bodo nikjer navedeni ali objavljeni, obdelali in analizirali jih bomo v posplošeni (sumarni) obliki.

V primeru dodatnih vprašanj se lahko obrnete na: odpadnahrana.mop@gov.si.

Preberite tudi:


Sorodni članki

23 priporočil za zmanjševanje odpadne hrane

Evropski državljanski odbor za odpadno hrano je v začetku februarja sprejel 23 priporočil o nadaljnjem zmanjševanju odpadne hrane po vsej EU. O priporočilih so glasovali državljani, ki so s svojimi glasovi podali vpoglede o tem, kako pospešiti ukrepe za zmanjšanje…

Več...

Veste, kako kuhati brez odpadkov?

Problematika zavržene hrane je zelo pereč problem, pri čemer večina odpadne hrane, več kot 50 odstotkov, nastane v gospodinjstvih. S tega vidika je pomembno ozaveščati, kako in s katerimi dejanji lahko k zmanjšanju zavržkov pripomoremo sami.Po trenutnih podatkih Statističnega urada…

Več...

10 nasvetov za manj živilskih odpadkov

Z nekaj preprostimi odločitvami lahko bistveno zmanjšamo viške hrane ter se usmerimo v bolj trajnostno prehranjevanje. Zelo veliko viškov nastaja v gospodinjstvih, ki proizvedejo kar 52 % odpadne hrane, zato je najbolje začeti pri sebi. Z vami delimo nekaj kratkih…

Več...

Pripravite EKO kosilo

Ekološka hrana ima posebno mesto v kulinariki, saj je zaradi sonaravnega načina pridelave še polnejšega okusa in nadgradi jedi. Je visokokakovostna, z bogato prehransko vrednostjo ter z visoko vsebnostjo vitaminov, mineralov in antioksidantov. Pripravili smo predlog celotnega menija EKO jedi.…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem