Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO za sektorja mleka in mesa o ponovnem začetku plačevanja prispevka za promocijo od 1.10.2020 dalje! Preberite več >

Slovensko mleko – zanimivosti in statistika

Slovensko mleko v več kot 70 % odkupijo slovenske mlekarne. Vzpodbuden je podatek, da mleka izvozimo več, kot ga uvozimo, vse večji pa je tudi porast pridelave in predelave ekološkega mleka. Preberite tudi, kakšna je povprečna poraba mlečnih izdelkov med Slovenci in česa uporabljamo največ.

Slovensko mleko je med drugim nekaj posebnega zato, ker se večinoma prideluje na manjših do srednje velikih družinskih kmetijah. V Sloveniji se je tako v letu 2019 z rejo goveda ukvarjalo približno 30.000 kmetijskih gospodarstev, ki so skupaj redila približno 483.000 glav goved, od tega več kot 100.000 krav molznic.

Kakšna je povprečna poraba mlečnih izdelkov med Slovenci?

V 2018 je prebivalec Slovenije v gospodinjstvu povprečno porabil 43 litrov mleka, 12,6 kilogramov jogurta, 9 kilogramov sira in skute, 4,6 kilogramov smetane in še 5,4 kilogramov drugih mlečnih izdelkov (npr. mlečnih sladic, napitkov ter pudingov).

Porast pridelave in predelave ekološkega mleka

Čedalje več mleka se v Sloveniji priredi ekološko, kar je vzpodbuden podatek, saj je tak način pridelave naravi in zdravju še bolj optimalen. V 2018 je bilo ekološko pridelanega 6.868 ton kravjega, 181 ton ovčjega in 138 ton kozjega mleka.

Povzeto po: https://www.stat.si/StatWeb/File/DocSysFile/10941/sl-mleko-2020.pdf

Preberite tudi:


Sorodni članki

Kako pripraviti domače kislo mleko?

Mnogi ste pravo domače kislo mleko verjetno že preizkusili na turističnih kmetijah ali v planinskih kočah. Če pogrešate tisti pristen in neobdelan okus, lahko kislo mleko pripravite kar sami doma. Pomembno je, da za pripravo kislega mleka izberete čim bolj…

Več...

Ekološko mleko – v čem je drugačno?

Ekološko mleko postaja med potrošniki vse bolj zaželeno. Maja Kalan, vodja korporativnega komuniciranja v Ljubljanskih mlekarnah, je spregovorila o predelavi ekološkega mleka, razlikah v primerjavi s konvencionalnim mlekom ter o pomenu ekološke pridelave in predelave. V Ljubljanskih mlekarnah mleka ne…

Več...

Kalcij – kralj mineralov

Vsem nam je dobro znano, da igra kalcij ključno vlogo pri zdravju okostja ter zob. Kljub temu pa velik del slovenske populacije trpi za pomanjkanjem tega tako pomembnega minerala. Koliko kalcija dnevno moramo zaužiti? Katera živila so najbogatejša s kalcijem…

Več...

Intervju z direktorico Mlekarne Planika Kobarid: „Odločanje za kakovostno ekološko mleko je investicija v lastno zdravje“

Ekološka predelava mleka se bistveno razlikuje od konvencionalne predelave ter potrošnikom zagotavlja preverjeno in certificirano kakovost. Z nakupom slovenskih ekoloških mlečnih izdelkov pomagamo celotni verigi, od kmeta, do delavcev v mlekarski industriji, hkrati pa s tovrstnimi nakupnimi odločitvami vlagamo v…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem