Slovensko mleko in mlečni izdelki so zaupanja vredni | Mleko | Zgodbe o naši super hrani

Slovensko mleko in mlečni izdelki so zaupanja vredni

Shema »izbrana kakovost« s strogimi sistemskimi pravili poleg varnosti, kakovosti in sledljivosti mleka in mlečnih izdelkov zagotavlja tudi 100‑odstotno slovensko poreklo. Zato v trgovini vedno izberite dodatno kontrolirano slovensko hrano višje kakovosti z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«.

Sledljivost vseh živil je zakonsko določena

Sledljivost pomeni, da za določeno živilo natančno poznamo izvor uporabljenih surovin. Zagotavljanje sledljivosti je urejeno s strogimi sistemskimi zahtevami. Kadar je izdelek, ki ga vzamemo s trgovske police, proizveden v drugi državi, iz mleka, ki je bilo namolzeno v tretji državi, izvor mleka potrošniku ni jasno razviden iz sledljivostne etikete.

Ena država – lažja sledljivost

V primeru oznake »izbrana kakovost – Slovenija« je zagotavljanje sledljivosti enostavnejše, saj morajo biti vsi postopki za pridobitev tega znaka izvedeni v isti državi, poleg tega pa sta tako slovensko poreklo kot slovenski izvor jasno razvidna iz samega znaka. Znak »izbrana kakovost – Slovenija« tako potrošniku na enostaven način zagotavlja, da je mleko pridelano in tudi predelano izključno v Sloveniji in mu zato ni treba iskati informacije o poreklu surovin na sledljivostni etiketi.

Znak »izbrana kakovost – Slovenija« zagotavlja tudi, da je izdelek višje kakovosti, kot predpisuje zakonodaja. To v primeru mleka in mlečnih izdelkov pomeni, da ima osnovna surovina (mleko) predpisano svežino in višjo mikrobiološko kakovost.

Sistem sledljivosti v shemi »izbrana kakovost« zagotavlja tudi, da je pridelava in predelava mleka »izbrana kakovost« skrbno ločena od necertificiranega mleka.

V Sloveniji je zaupanja vreden sistem varnosti in kakovosti

Varnost in kakovost vsega mleka in mlečnih izdelkov v Sloveniji se nadzorujeta v celotnem procesu od pridelave mleka na kmetiji preko predelave v mlekarni pa vse do trgovske police. Z delovanjem po sistemu HACCP se preverjajo vsa tveganja, ki bi lahko vplivala na varnost živil.

Strog nadzor, ki zagotavlja varnost in kakovost vsega mleka in mlečnih izdelkov v Sloveniji, je prisoten na vseh korakih od rejca, proizvodnega procesa do trgovca:

  • v hlevu in na pašniku (skrb za zdravje živali, zagotavljanje njenega dobrega počutja, kakovostna krma),
  • v zbiralnici (redno vzorčenje mleka na njegove mikrobiološke in kemijske lastnosti),
  • v prevoznih cisternah (avtomatsko vzorčenje, preverjena temperatura in svežina mleka, mleko posameznih zbiralnic se črpa v ločene prekate),
  • na sprejemnem mestu oz. v mlekarni (sprejem le neoporečnega visokokakovostnega surovega mleka),
  • v predelavi (pod strogimi higienskimi pogoji se mleko v najkrajšem času predela v varne in kakovostne mlečne izdelke, ki se v vseh fazah predelave redno kontrolirajo),
  • pri polnjenju (neoporečnost izdelkov je zagotovljena tudi z ustrezno embalažo).
  • pred izdajo v prodajo (preden izdelki prestopijo prag mlekarn) jih tudi senzorično preverijo,
  • v skladiščih in na trgovskih policah se upoštevajo vsa zakonska določila, da se zagotavlja varnost in kakovost (primerna temperatura, hlajenje, primerno skladiščenje itd.)

Pri zagotavljanju varnosti in kakovosti mleka in mlečnih izdelkov sodelujejo vsi, od kmetov do zaposlenih v mlekarnah. Poskrbljeno je za ustrezno izobrazbo in zaščito vseh, ki so v stiku z izdelkom, po higienskih standardih pa so vzdrževani tudi vsi stroji, linije in površine v proizvodnji.


Sorodni članki

Ste že slišali za seneno mleko?

Seneno mleko je posebna vrsta mleka, ki izvira iz kmetijske prakse, pri kateri krave niso krmljene s silažo. V poletnih mesecih se živali pasejo, pozimi pa se prehranjujejo predvsem s senom. Preberite, v čem so prednosti tovrstne pridelave in po…

Več...

Zmaga: ko poznaš kakovost in poreklo svojega mleka ali mlečnega izdelka

Sprehod med policami trgovin in izbor mleka in mlečnih izdelkov je za potrošnika pravi izziv. Kako veste, da je izdelek kakovosten? Odkar je slovenski mlečni sektor vključen v nacionalno shemo kakovosti živil, imenovano »izbrana kakovost«, je odločitev za potrošnike lažja.…

Več...

Želja po kakovostnem mleku ostaja enako živa kot nekoč

Babice pripovedujejo: nekoč so pastirji gnali živino na pašo, kmetje so krave zjutraj molzli ročno, mleko pa se je odkupovalo kar od okoliških kmetij. Pa danes? Skozi leta se je mlekarska panoga razvijala, molža in postopki predelave mleka so tehnološko…

Več...

Na kmetiji predelano mleko nosi oznako »kmečki«

Začelo se je z nakupom ene koze leta 1991 in željo pridelovati mleko za svoje otroke. Danes Irena Orešnik s pomočjo družinskih članov na svoji ekološki kmetiji pridela približno 40.000 litrov mleka. Iz njega v Sirarstvu Orešnik izdelujejo jogurte, skuto…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem