Slovensko mleko in mlečni izdelki so zaupanja vredni

Slovensko mleko in mlečni izdelki so zaupanja vredni
    12.10.2018

    Shema »izbrana kakovost« s strogimi sistemskimi pravili poleg varnosti, kakovosti in sledljivosti mleka in mlečnih izdelkov zagotavlja tudi 100‑odstotno slovensko poreklo. Zato v trgovini vedno izberite dodatno kontrolirano slovensko hrano višje kakovosti z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«.

    Sledljivost vseh živil je zakonsko določena

    Sledljivost pomeni, da za določeno živilo natančno poznamo izvor uporabljenih surovin.  Zagotavljanje sledljivosti in označevanje porekla je zakonsko urejeno. Kadar je izdelek, ki ga vzamemo iz trgovske police, proizveden v eni državi, iz mleka, ki je bilo namolzeno v drugi državi, izvor mleka potrošniku ni jasno razviden saj je kljub zagotovljeni sledljivosti mleka potrošniku vidna samo zadnja faza proizvodnje, torej kje je bilo mleko proizvedeno.

    Ena država – lažja sledljivost

    V primeru oznake »izbrana kakovost – Slovenija« je zagotavljanje sledljivosti enostavnejše, saj morajo biti vsi postopki za pridobitev tega znaka izvedeni v isti državi, poleg tega pa sta tako slovensko poreklo kot slovenski izvor jasno razvidna iz samega znaka. Znak »izbrana kakovost – Slovenija« tako potrošniku na enostaven način zagotavlja, da je mleko pridelano in tudi predelano izključno v Sloveniji in mu zato ni treba iskati informacije o poreklu surovin na sledljivostni etiketi.

    Znak »izbrana kakovost – Slovenija« zagotavlja tudi, da je izdelek višje kakovosti, kot predpisuje zakonodaja. To v primeru mleka in mlečnih izdelkov pomeni, da ima osnovna surovina (mleko) predpisano svežino in višjo mikrobiološko kakovost.

    Sistem sledljivosti v shemi »izbrana kakovost« zagotavlja tudi, da je pridelava in predelava mleka »izbrana kakovost« skrbno ločena od necertificiranega mleka.

    V Sloveniji je zaupanja vreden sistem varnosti 

    Varnost vsega mleka in mlečnih izdelkov v Sloveniji se nadzoruje v celotnem procesu od pridelave mleka na kmetiji preko predelave v mlekarni pa vse do trgovske police. Z delovanjem po sistemu HACCP se preverjajo vsa tveganja, ki bi lahko vplivala na varnost živil.

    Strog nadzor, ki zagotavlja varnost in kakovost vsega mleka in mlečnih izdelkov v Sloveniji, je prisoten na vseh korakih od rejca, proizvodnega procesa do trgovca:

    • v hlevu in na pašniku (skrb za zdravje živali, zagotavljanje njenega dobrega počutja, kakovostna krma),
    • v zbiralnici (redno vzorčenje mleka na njegove mikrobiološke in kemijske lastnosti),
    • v prevoznih cisternah (avtomatsko vzorčenje, preverjena temperatura in svežina mleka, mleko posameznih zbiralnic se črpa v ločene prekate),
    • na sprejemnem mestu oz. v mlekarni (sprejem le neoporečnega visokokakovostnega surovega mleka),
    • v predelavi (pod strogimi higienskimi pogoji se mleko v najkrajšem času predela v varne in kakovostne mlečne izdelke, ki se v vseh fazah predelave redno kontrolirajo),
    • pri polnjenju (neoporečnost izdelkov je zagotovljena tudi z ustrezno embalažo).
    • pred izdajo v prodajo (preden izdelki prestopijo prag mlekarn) jih tudi senzorično preverijo,
    • v skladiščih in na trgovskih policah se upoštevajo vsa zakonska določila, da se zagotavlja varnost in kakovost (primerna temperatura, hlajenje, primerno skladiščenje itd.)

    Pri zagotavljanju varnosti in kakovosti mleka in mlečnih izdelkov sodelujejo vsi, od kmetov do zaposlenih v mlekarnah. Poskrbljeno je za ustrezno izobrazbo in zaščito vseh, ki so v stiku z izdelkom, po higienskih standardih pa so vzdrževani tudi vsi stroji, linije in površine v proizvodnji.

    Slovensko mleko in mlečni izdelki so zaupanja vredni
    4.8 (95%) št. ocen: 4


    Sorodni članki

    Meritve uspešnosti kampanje Naša super hrana

    Uspešnost triletne promocijske kampanjo, pod sloganom »Naša super hrana« 2016-2019, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano kot naročnik spremlja sprotno glede na izvedene aktivnosti. Izvedene so bile tri meritve uspešnosti: začetna - pred začetkom izvajanja kampanje decembra 2016, druga novembra…

    Več...

    Ana Žontar Kristanc: Veliko mojega življenja se vrti okoli hrane

    Ana Žontar Kristanc je mama dveh nadebudnih malčkov, TV voditeljica, avtorica bloga Anina kuhinja, podpisala pa se je tudi pod nekaj kuharic.  Z njo smo poklepetali o lokalni hrani in  znaku »izbrana kakovost – Slovenija«.Kuhinja in hrana sta pomemben del tvojega…

    Več...

    Povpraševanje po ekoloških pridelkih JE.

    Za ekološko kmetijstvo je značilno okolju prijazno kmetovanje in spremljanje naravnih ciklov. Kmetovanje je zahtevnejše od intenzivnega in za uspešen pridelek je potrebnih veliko izkušenj. Ekološko kmetovanje  prinaša v primerjavi z intenzivnim predvsem varnejšo in bolj zdravo hrano, varovanje okolja,…

    Več...

    Prekmurska šunka

    Kakovost, tradicija in predanost proizvajalcev so ustvarili neprecenljivo prepoznavnost slovenskih proizvodov, ki vse bolj prodirajo pa tudi na globalne trge. Med njimi je kar osem suhomesnih izdelkov, ki smo jih že zaščitili z zaščiteno geografsko označbo: Kraški pršut, Kraška panceta…

    Več...
    Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
    Ostani na tekočem