Slovensko mleko in mlečni izdelki so zaupanja vredni

Slovensko mleko in mlečni izdelki so zaupanja vredni
    12.10.2018

    Shema »izbrana kakovost« s strogimi sistemskimi pravili poleg varnosti, kakovosti in sledljivosti mleka in mlečnih izdelkov zagotavlja tudi 100‑odstotno slovensko poreklo. Zato v trgovini vedno izberite dodatno kontrolirano slovensko hrano višje kakovosti z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«.

    Sledljivost vseh živil je zakonsko določena

    Sledljivost pomeni, da za določeno živilo natančno poznamo izvor uporabljenih surovin.  Zagotavljanje sledljivosti in označevanje porekla je zakonsko urejeno. Kadar je izdelek, ki ga vzamemo iz trgovske police, proizveden v eni državi, iz mleka, ki je bilo namolzeno v drugi državi, izvor mleka potrošniku ni jasno razviden saj je kljub zagotovljeni sledljivosti mleka potrošniku vidna samo zadnja faza proizvodnje, torej kje je bilo mleko proizvedeno.

    Ena država – lažja sledljivost

    V primeru oznake »izbrana kakovost – Slovenija« je zagotavljanje sledljivosti enostavnejše, saj morajo biti vsi postopki za pridobitev tega znaka izvedeni v isti državi, poleg tega pa sta tako slovensko poreklo kot slovenski izvor jasno razvidna iz samega znaka. Znak »izbrana kakovost – Slovenija« tako potrošniku na enostaven način zagotavlja, da je mleko pridelano in tudi predelano izključno v Sloveniji in mu zato ni treba iskati informacije o poreklu surovin na sledljivostni etiketi.

    Znak »izbrana kakovost – Slovenija« zagotavlja tudi, da je izdelek višje kakovosti, kot predpisuje zakonodaja. To v primeru mleka in mlečnih izdelkov pomeni, da ima osnovna surovina (mleko) predpisano svežino in višjo mikrobiološko kakovost.

    Sistem sledljivosti v shemi »izbrana kakovost« zagotavlja tudi, da je pridelava in predelava mleka »izbrana kakovost« skrbno ločena od necertificiranega mleka.

    V Sloveniji je zaupanja vreden sistem varnosti 

    Varnost vsega mleka in mlečnih izdelkov v Sloveniji se nadzoruje v celotnem procesu od pridelave mleka na kmetiji preko predelave v mlekarni pa vse do trgovske police. Z delovanjem po sistemu HACCP se preverjajo vsa tveganja, ki bi lahko vplivala na varnost živil.

    Strog nadzor, ki zagotavlja varnost in kakovost vsega mleka in mlečnih izdelkov v Sloveniji, je prisoten na vseh korakih od rejca, proizvodnega procesa do trgovca:

    • v hlevu in na pašniku (skrb za zdravje živali, zagotavljanje njenega dobrega počutja, kakovostna krma),
    • v zbiralnici (redno vzorčenje mleka na njegove mikrobiološke in kemijske lastnosti),
    • v prevoznih cisternah (avtomatsko vzorčenje, preverjena temperatura in svežina mleka, mleko posameznih zbiralnic se črpa v ločene prekate),
    • na sprejemnem mestu oz. v mlekarni (sprejem le neoporečnega visokokakovostnega surovega mleka),
    • v predelavi (pod strogimi higienskimi pogoji se mleko v najkrajšem času predela v varne in kakovostne mlečne izdelke, ki se v vseh fazah predelave redno kontrolirajo),
    • pri polnjenju (neoporečnost izdelkov je zagotovljena tudi z ustrezno embalažo).
    • pred izdajo v prodajo (preden izdelki prestopijo prag mlekarn) jih tudi senzorično preverijo,
    • v skladiščih in na trgovskih policah se upoštevajo vsa zakonska določila, da se zagotavlja varnost in kakovost (primerna temperatura, hlajenje, primerno skladiščenje itd.)

    Pri zagotavljanju varnosti in kakovosti mleka in mlečnih izdelkov sodelujejo vsi, od kmetov do zaposlenih v mlekarnah. Poskrbljeno je za ustrezno izobrazbo in zaščito vseh, ki so v stiku z izdelkom, po higienskih standardih pa so vzdrževani tudi vsi stroji, linije in površine v proizvodnji.

    Slovensko mleko in mlečni izdelki so zaupanja vredni
    4.8 (95%) št. ocen: 4


    Sorodni članki

    Podnebne spremembe so tu – prilagodimo se!

    Znova smo priča podnebnim spremembam, ekstremnim razmeram in padcem temperature ter ekstremni vročini. Takim razmeram se težko prilagajamo ljudje, še težje rastline, zelenjava, poljščine in sadna drevesa. Debela toča in viharji pogosto poškodujejo tudi rastlinjake. Hrana bo v prihodnosti še…

    Več...

    Kaj storiti, če je vrt uničila toča?

    V teh dneh smo priča precej nestanovitnemu vremenu. Vsi tisti, ki smo se doslej za prognozo vremena obračali na pametne telefone ugotavljamo, da je napoved postala precej nezanesljiva. Podnebne spremembe prinašajo nove vremenske trende. Narava s temperaturnimi nihanji ne prizanaša…

    Več...

    Najslajša je jagoda, ki je popolnoma dozorela na rastlini, se lesketa, ima neovenelo čašo in vabi z mikavno aromo

    V socialnih omrežjih smo že zasledili posnetke pridnih gospodinj z letošnjo jagodno marmelado. Kako prepoznati prave, slastne slovenske jagode smo vprašali dr. Darinko Koron, strokovno raziskovalno sodelavko na Oddelku za sadjarstvo, vinogradništvo in vinarstvo pri Kmetijskem inštitutu Slovenije. Bodite pozorni: če ob vabljivi stojnici…

    Več...

    Češnje "pokajo" od zdravja

    Sezona češenj je kratka, a sladka. Tudi vi spadate med tiste, ki vsako leto komaj čakajo, da bodo lahko zobali te sočne rdečke? Češnje niso samo okusne, ampak tudi izjemno zdravju koristne. Majhno drevesce si vrtičkarji lahko omislite tudi na…

    Več...
    Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
    Ostani na tekočem