Slovensko mleko in mlečni izdelki so zaupanja vredni

Slovensko mleko in mlečni izdelki so zaupanja vredni
    12.10.2018

    Shema »izbrana kakovost« s strogimi sistemskimi pravili poleg varnosti, kakovosti in sledljivosti mleka in mlečnih izdelkov zagotavlja tudi 100‑odstotno slovensko poreklo. Zato v trgovini vedno izberite dodatno kontrolirano slovensko hrano višje kakovosti z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«.

    Sledljivost vseh živil je zakonsko določena

    Sledljivost pomeni, da za določeno živilo natančno poznamo izvor uporabljenih surovin.  Zagotavljanje sledljivosti in označevanje porekla je zakonsko urejeno. Kadar je izdelek, ki ga vzamemo iz trgovske police, proizveden v eni državi, iz mleka, ki je bilo namolzeno v drugi državi, izvor mleka potrošniku ni jasno razviden saj je kljub zagotovljeni sledljivosti mleka potrošniku vidna samo zadnja faza proizvodnje, torej kje je bilo mleko proizvedeno.

    Ena država – lažja sledljivost

    V primeru oznake »izbrana kakovost – Slovenija« je zagotavljanje sledljivosti enostavnejše, saj morajo biti vsi postopki za pridobitev tega znaka izvedeni v isti državi, poleg tega pa sta tako slovensko poreklo kot slovenski izvor jasno razvidna iz samega znaka. Znak »izbrana kakovost – Slovenija« tako potrošniku na enostaven način zagotavlja, da je mleko pridelano in tudi predelano izključno v Sloveniji in mu zato ni treba iskati informacije o poreklu surovin na sledljivostni etiketi.

    Znak »izbrana kakovost – Slovenija« zagotavlja tudi, da je izdelek višje kakovosti, kot predpisuje zakonodaja. To v primeru mleka in mlečnih izdelkov pomeni, da ima osnovna surovina (mleko) predpisano svežino in višjo mikrobiološko kakovost.

    Sistem sledljivosti v shemi »izbrana kakovost« zagotavlja tudi, da je pridelava in predelava mleka »izbrana kakovost« skrbno ločena od necertificiranega mleka.

    V Sloveniji je zaupanja vreden sistem varnosti 

    Varnost vsega mleka in mlečnih izdelkov v Sloveniji se nadzoruje v celotnem procesu od pridelave mleka na kmetiji preko predelave v mlekarni pa vse do trgovske police. Z delovanjem po sistemu HACCP se preverjajo vsa tveganja, ki bi lahko vplivala na varnost živil.

    Strog nadzor, ki zagotavlja varnost in kakovost vsega mleka in mlečnih izdelkov v Sloveniji, je prisoten na vseh korakih od rejca, proizvodnega procesa do trgovca:

    • v hlevu in na pašniku (skrb za zdravje živali, zagotavljanje njenega dobrega počutja, kakovostna krma),
    • v zbiralnici (redno vzorčenje mleka na njegove mikrobiološke in kemijske lastnosti),
    • v prevoznih cisternah (avtomatsko vzorčenje, preverjena temperatura in svežina mleka, mleko posameznih zbiralnic se črpa v ločene prekate),
    • na sprejemnem mestu oz. v mlekarni (sprejem le neoporečnega visokokakovostnega surovega mleka),
    • v predelavi (pod strogimi higienskimi pogoji se mleko v najkrajšem času predela v varne in kakovostne mlečne izdelke, ki se v vseh fazah predelave redno kontrolirajo),
    • pri polnjenju (neoporečnost izdelkov je zagotovljena tudi z ustrezno embalažo).
    • pred izdajo v prodajo (preden izdelki prestopijo prag mlekarn) jih tudi senzorično preverijo,
    • v skladiščih in na trgovskih policah se upoštevajo vsa zakonska določila, da se zagotavlja varnost in kakovost (primerna temperatura, hlajenje, primerno skladiščenje itd.)

    Pri zagotavljanju varnosti in kakovosti mleka in mlečnih izdelkov sodelujejo vsi, od kmetov do zaposlenih v mlekarnah. Poskrbljeno je za ustrezno izobrazbo in zaščito vseh, ki so v stiku z izdelkom, po higienskih standardih pa so vzdrževani tudi vsi stroji, linije in površine v proizvodnji.


    Sorodni članki

    11 slovenskim živilom podeljen naziv „najbolj inovativna živila leta 2020“

    Vsaka daljnosežna vizija se običajno začne z majhnimi koraki, ki z zagonom in vztrajnostjo prerastejo v odmevno zgodbo. To pot na področju spodbujanja lokalne super hrane utira tudi projekt Inštituta za nutricionistiko, ki je letos že 6. leto zapored organiziral…

    Več...

    Zakaj je dobro posegati po ekološki lokalni hrani?

    Ekološka hrana ni zgolj še en „trend“ na področju prehranjevanja, temveč je dejansko nujen in nepogrešljiv temelj tako za zdravje sodobnega posameznika kot tudi za okolje in družbo kot celoto. Kadar ekološka hrana izvira iz lokalnega okolja, pa se njene…

    Več...

    Pomembno je uživati dovolj sadja in zelenjave

    Sadje in zelenjava sta nepogrešljiv del uravnotežene prehrane, saj ju uvrščamo med biološko visoko vredna živila. Po mnenju NIJZ lahko še posebej z uživanjem lokalno pridelanega sadja in zelenjave izboljšamo zdravje. Sadje in zelenjava sicer vsebujeta relativno manjšo količino energije,…

    Več...

    Priročnik za zmanjševanje zavržkov v gospodinjstvih, javnih in izobraževalnih ustanovah, pri gostincih in trgovcih

    Proizvodnja hrane se bo do leta 2050 morala povečati za 70 %, da bi zadovoljila potrebe naraščajočega števila prebivalstva, po drugi strani pa globalno zavržemo tretjino vse pridelane hrane. Po nekaterih podatkih ima zavržena hrana celo večji vpliv na podnebne…

    Več...
    Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
    Ostani na tekočem