Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta.O projektu Naša super hrana >

Slovenskim restavracijam kar 52 Michelinovih priznanj

Slovenija se je tudi v svetovnem merilu izkazala kot dežela vrhunske kulinarike. Slovenskim restavracijam je prestižni  gastronomski vodnik Michelin poleg zvezdic, ki si jih je priborilo 6 restavracij, podelil še 46 drugih priznanj.

Michelinov gastronomski vodnik je eden najbolj znanih na svetu in slovi kot sinonim za označevanje izbrane kulinarike najvišje kakovosti. Restavracije z Michelinovimi zvezdicami se trenutno nahajajo v okoli tridesetih državah, na prestižni kulinarični zemljevid pa je odslej umeščena tudi Slovenija.

Kaj šteje za pridobitev Michelinovih priznanj?

Kriteriji za dodeljevanje Michelinovih zvezdic in ostalih priznanj so zelo strogi. Ocenjevanje poteka tako, da restavracije obiščejo tuji ocenjevalci, ki ocenijo kakovost ter celostno izkušnjo. Kriteriji ocenjevanja temeljijo na petih ključnih načelih, in sicer na kakovosti uporabljenih sestavin, mojstrstvu okusov in kuharskih tehnik, ocenjevanju osebnosti kuharskih mojstrov v njihovi kuhinji, vrednotenju vrednosti za denar ter doslednosti med različnimi obiski.

Kaj pomenijo priznanja?

Priznanja so razdeljena v več kategorij. Na samem vrhu po prestižnosti so Michelinove zvezdice, pri čemer tri zvezdice pomenijo izjemno kulinariko, vredno posebnega potovanja, dve zvezdici označujeta odlično kulinariko, za katero je vredno narediti ovinek, ena zvezdica pa označuje visoko kakovostno kulinariko, vredno postanka.

Ostala Michelinova priznanja so še:

  • The Plate Michelin oziroma Michelinov krožnik, ki pomeni sveže surovine, skrbno pripravljen in dober obrok,
  • Bib Gourmand, ki označuje dobro razmerje med ceno in kakovostjo, ter
  • Piktogram trajnosti za zavzemanje za ohranjanje okolja, iznajdljivost pri uporabo trajnostnih praks v vsakodnevnem delu.

Seznam priznanj slovenskim restavracijam po regijah

Osrednja Slovenija

Ena Michelinova zvezdica:

Michelinov krožnik oziroma The Plate Michelin:

Bib Gourmand:

Obalno-kraška regija

Michelinov krožnik

Bib Gourmand:

Goriška regija

Dve Michelinovi zvezdici:

Ena Michelinova zvezdica:

Michelinov krožnik:

Bib Gourmand:

Gorenjska regija

Ena Michelinova zvezdica:

Michelinov krožnik:

Dolenjska

Michelinov krožnik:

Bib Gourmand:

Štajerska

Ena Michelinova zvezdica:

Michelinov krožnik:

Savinjska regija

Michelinov krožnik:

Spodnjeposavska

Michelinov krožnik:

Pomurje

Bib Gourmand:

Piktogram trajnosti

S Piktogramom trajnosti so bile nagrajene restavracije Gostišče Grič, Monstera Bistro, Hiša Franko, Gostilna za Gradom, Gostilna Krištof in Mahorčič.

Preberite tudi:


Sorodni članki

Ideja za slasten in zdrav meni

Poletje je v polnem razcvetu in ni boljšega časa za okusne, zdrave, lokalne sestavine, ki so na voljo tako pri vašemu bližnjemu kmetu kot na policah trgovin, kjer bodite pozorni na njihovo poreklo. Pripravili smo idejo za celoten zdrav meni…

Več...

Slovensko mlado zelje poka od zdravja

Slovensko mlado zelje je že na voljo v trgovinah in neposredno pri pridelovalcih. Seznanite se, zakaj ga je koristno vključiti v polnovredno in zdravo prehrano. Zelje ima že od nekdaj pomembno vlogo v prehrani ljudi, saj izstopa po izredno veliki…

Več...

Kako pripraviti domače kislo mleko?

Mnogi ste pravo domače kislo mleko verjetno že preizkusili na turističnih kmetijah ali v planinskih kočah. Če pogrešate tisti pristen in neobdelan okus, lahko kislo mleko pripravite kar sami doma. Pomembno je, da za pripravo kislega mleka izberete čim bolj…

Več...

Biodinamična kmetija Černelič z zmago na natečaju Rural Inspiration Awards 2020

Ekološka in biodinamična kmetija Černelič je na evropskem natečaju Rural Inspiration Awards 2020 prejela največ glasov javnosti ter se izmed 71 prijavljenih uvrstila na prvo mesto v kategoriji »Popular vote«. Zvone Černelič je spregovoril o pomenu biodinamičnega kmetovanja in predstavil…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem