Slovenskim restavracijam kar 52 Michelinovih priznanj | Gastronomija, Michelin | Zgodbe o naši super hrani

Slovenskim restavracijam kar 52 Michelinovih priznanj

Slovenija se je tudi v svetovnem merilu izkazala kot dežela vrhunske kulinarike. Slovenskim restavracijam je prestižni  gastronomski vodnik Michelin poleg zvezdic, ki si jih je priborilo 6 restavracij, podelil še 46 drugih priznanj.

Michelinov gastronomski vodnik je eden najbolj znanih na svetu in slovi kot sinonim za označevanje izbrane kulinarike najvišje kakovosti. Restavracije z Michelinovimi zvezdicami se trenutno nahajajo v okoli tridesetih državah, na prestižni kulinarični zemljevid pa je odslej umeščena tudi Slovenija.

Kaj šteje za pridobitev Michelinovih priznanj?

Kriteriji za dodeljevanje Michelinovih zvezdic in ostalih priznanj so zelo strogi. Ocenjevanje poteka tako, da restavracije obiščejo tuji ocenjevalci, ki ocenijo kakovost ter celostno izkušnjo. Kriteriji ocenjevanja temeljijo na petih ključnih načelih, in sicer na kakovosti uporabljenih sestavin, mojstrstvu okusov in kuharskih tehnik, ocenjevanju osebnosti kuharskih mojstrov v njihovi kuhinji, vrednotenju vrednosti za denar ter doslednosti med različnimi obiski.

Kaj pomenijo priznanja?

Priznanja so razdeljena v več kategorij. Na samem vrhu po prestižnosti so Michelinove zvezdice, pri čemer tri zvezdice pomenijo izjemno kulinariko, vredno posebnega potovanja, dve zvezdici označujeta odlično kulinariko, za katero je vredno narediti ovinek, ena zvezdica pa označuje visoko kakovostno kulinariko, vredno postanka.

Ostala Michelinova priznanja so še:

  • The Plate Michelin oziroma Michelinov krožnik, ki pomeni sveže surovine, skrbno pripravljen in dober obrok,
  • Bib Gourmand, ki označuje dobro razmerje med ceno in kakovostjo, ter
  • Piktogram trajnosti za zavzemanje za ohranjanje okolja, iznajdljivost pri uporabo trajnostnih praks v vsakodnevnem delu.

Seznam priznanj slovenskim restavracijam po regijah

Osrednja Slovenija

Ena Michelinova zvezdica:

  • Atelje, Ljubljana

Michelinov krožnik oziroma The Plate Michelin:

Bib Gourmand:

Obalno-kraška regija

Michelinov krožnik

Bib Gourmand:

Goriška regija

Dve Michelinovi zvezdici:

Ena Michelinova zvezdica:

Michelinov krožnik:

Bib Gourmand:

Gorenjska regija

Ena Michelinova zvezdica:

Michelinov krožnik:

Dolenjska

Michelinov krožnik:

Bib Gourmand:

Štajerska

Ena Michelinova zvezdica:

Michelinov krožnik:

Savinjska regija

Michelinov krožnik:

Spodnjeposavska

Michelinov krožnik:

Pomurje

Bib Gourmand:

Piktogram trajnosti

S Piktogramom trajnosti so bile nagrajene restavracije Gostišče Grič, Monstera Bistro, Hiša Franko, Gostilna za Gradom, Gostilna Krištof in Mahorčič.

Preberite tudi:


Sorodni članki

Z Michelinovimi zvezdicami se letos ponaša 10 slovenskih restavracij

Ana Roš je s Hišo Franko v Michelinovem vodniku za leto 2024 obdržala najvišje priznanje, tri zvezdice, restavracija Milka s kuharskim mojstrom Davidom Žefranom je obdržala dve, še osem restavracij se jih ponaša z eno. Med njimi je novinka Restavracija…

Več...

Jesenski teden restavracij v znamenju mesa z oznako »Izbrana kakovost – Slovenija«

Med 13. in 23. oktobrom 2023 poteka jesenski Teden restavracij pod sloganom »Več okusa za manj ostankov«. Prvič se mu pridružujejo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter slovenski rejci in predelovalci mesa. Gostinci bodo lahko z znakom »izbrana kakovost…

Več...

Gostinci, označite meso »izbrana kakovost – Slovenija«

Slovenci kot potrošniki smo zadnja leta bolj ozaveščeni o pomembnosti izvora živil, ki jih kupujemo. Vedno bolj cenimo slovensko hrano in po njej vse pogosteje povprašujemo. Pozitiven odnos do lokalne kakovostne hrane je ključen pri ustvarjanju dolgoročnih potrošniških in prehranskih…

Več...

Posnetek z dogodka: predstavitev označevalcev »izbrana kakovost - Slovenija« za obrate javne prehrane

Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano smo zasnovali kampanjo za promocijokakovostnega slovenskega mesa - mesa z označbo »izbrana kakovost – Slovenija« v sektorjugostinstva. Z njo želimo spodbuditi goste, da so pozorni na izvor mesa in da pri naročanju jedivečkrat…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem