Slovenskim restavracijam kar 52 Michelinovih priznanj | Gastronomija, Michelin | Zgodbe o naši super hrani

Slovenskim restavracijam kar 52 Michelinovih priznanj

Slovenija se je tudi v svetovnem merilu izkazala kot dežela vrhunske kulinarike. Slovenskim restavracijam je prestižni  gastronomski vodnik Michelin poleg zvezdic, ki si jih je priborilo 6 restavracij, podelil še 46 drugih priznanj.

Michelinov gastronomski vodnik je eden najbolj znanih na svetu in slovi kot sinonim za označevanje izbrane kulinarike najvišje kakovosti. Restavracije z Michelinovimi zvezdicami se trenutno nahajajo v okoli tridesetih državah, na prestižni kulinarični zemljevid pa je odslej umeščena tudi Slovenija.

Kaj šteje za pridobitev Michelinovih priznanj?

Kriteriji za dodeljevanje Michelinovih zvezdic in ostalih priznanj so zelo strogi. Ocenjevanje poteka tako, da restavracije obiščejo tuji ocenjevalci, ki ocenijo kakovost ter celostno izkušnjo. Kriteriji ocenjevanja temeljijo na petih ključnih načelih, in sicer na kakovosti uporabljenih sestavin, mojstrstvu okusov in kuharskih tehnik, ocenjevanju osebnosti kuharskih mojstrov v njihovi kuhinji, vrednotenju vrednosti za denar ter doslednosti med različnimi obiski.

Kaj pomenijo priznanja?

Priznanja so razdeljena v več kategorij. Na samem vrhu po prestižnosti so Michelinove zvezdice, pri čemer tri zvezdice pomenijo izjemno kulinariko, vredno posebnega potovanja, dve zvezdici označujeta odlično kulinariko, za katero je vredno narediti ovinek, ena zvezdica pa označuje visoko kakovostno kulinariko, vredno postanka.

Ostala Michelinova priznanja so še:

  • The Plate Michelin oziroma Michelinov krožnik, ki pomeni sveže surovine, skrbno pripravljen in dober obrok,
  • Bib Gourmand, ki označuje dobro razmerje med ceno in kakovostjo, ter
  • Piktogram trajnosti za zavzemanje za ohranjanje okolja, iznajdljivost pri uporabo trajnostnih praks v vsakodnevnem delu.

Seznam priznanj slovenskim restavracijam po regijah

Osrednja Slovenija

Ena Michelinova zvezdica:

Michelinov krožnik oziroma The Plate Michelin:

Bib Gourmand:

Obalno-kraška regija

Michelinov krožnik

Bib Gourmand:

Goriška regija

Dve Michelinovi zvezdici:

Ena Michelinova zvezdica:

Michelinov krožnik:

Bib Gourmand:

Gorenjska regija

Ena Michelinova zvezdica:

Michelinov krožnik:

Dolenjska

Michelinov krožnik:

Bib Gourmand:

Štajerska

Ena Michelinova zvezdica:

Michelinov krožnik:

Savinjska regija

Michelinov krožnik:

Spodnjeposavska

Michelinov krožnik:

Pomurje

Bib Gourmand:

Piktogram trajnosti

S Piktogramom trajnosti so bile nagrajene restavracije Gostišče Grič, Monstera Bistro, Hiša Franko, Gostilna za Gradom, Gostilna Krištof in Mahorčič.

Preberite tudi:


Sorodni članki

Idrijski žlikrofi – enega imaš v ustih, drugega pa že na vilicah!

Leta 2002 so idrijski žlikrofi kot poseben kmetijsko-živilski proizvod dobili status Zajamčena tradicionalna posebnost, od januarja 2010 pa so kot zaščiteni proizvod vpisani tudi v register pri Evropski komisiji. Idrijski žlikrofi so leta 2002 na nivoju Evropske skupnosti pridobili status…

Več...

Napotki za spajanje vina in hrane

Spajanje vina z izbrano hrano je prava umetnost, saj je potrebno biti dober poznavalec okusov in arom, vendar pa nam lahko izbiro olajšajo preprosta pravila. Prav tako se običajno k tradicionalnim lokalnim jedem posameznih pokrajin odlično podajo ravno lokalna vina…

Več...

Podeljen »kulinarični oskar« za knjigo Anite Šumer

Anita Šumer, ki je s svojo prvo knjigo o peki kruha z drožmi sprožila val drožomanije, je na izboru na Švedskem za svojo knjigo Umetnost krašenja kruha prejela prestižno nagrado Best of the Best Gourmand World Cookbook 2021. Njena knjiga…

Več...

Nagradi Best in the World 2022 za knjižno zbirko Gastronomija Slovenije

Na podelitvi prestižnih nagrad Gourmand Cookbook Awards 2022 na Švedskem je zbirka štirih knjig Gastronomija Slovenije avtorja prof. dr. Janeza Bogataja prejela dve prestižni nagradi Best in the World – za celotno zbirko štirih knjig ter posebej za knjigo Gastronomija…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem