Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
Obvestilo za zbirni obračun prispevka - aplikacija EZPP.  Preberite več >

Slovenskim restavracijam kar 52 Michelinovih priznanj

Slovenija se je tudi v svetovnem merilu izkazala kot dežela vrhunske kulinarike. Slovenskim restavracijam je prestižni  gastronomski vodnik Michelin poleg zvezdic, ki si jih je priborilo 6 restavracij, podelil še 46 drugih priznanj.

Michelinov gastronomski vodnik je eden najbolj znanih na svetu in slovi kot sinonim za označevanje izbrane kulinarike najvišje kakovosti. Restavracije z Michelinovimi zvezdicami se trenutno nahajajo v okoli tridesetih državah, na prestižni kulinarični zemljevid pa je odslej umeščena tudi Slovenija.

Kaj šteje za pridobitev Michelinovih priznanj?

Kriteriji za dodeljevanje Michelinovih zvezdic in ostalih priznanj so zelo strogi. Ocenjevanje poteka tako, da restavracije obiščejo tuji ocenjevalci, ki ocenijo kakovost ter celostno izkušnjo. Kriteriji ocenjevanja temeljijo na petih ključnih načelih, in sicer na kakovosti uporabljenih sestavin, mojstrstvu okusov in kuharskih tehnik, ocenjevanju osebnosti kuharskih mojstrov v njihovi kuhinji, vrednotenju vrednosti za denar ter doslednosti med različnimi obiski.

Kaj pomenijo priznanja?

Priznanja so razdeljena v več kategorij. Na samem vrhu po prestižnosti so Michelinove zvezdice, pri čemer tri zvezdice pomenijo izjemno kulinariko, vredno posebnega potovanja, dve zvezdici označujeta odlično kulinariko, za katero je vredno narediti ovinek, ena zvezdica pa označuje visoko kakovostno kulinariko, vredno postanka.

Ostala Michelinova priznanja so še:

  • The Plate Michelin oziroma Michelinov krožnik, ki pomeni sveže surovine, skrbno pripravljen in dober obrok,
  • Bib Gourmand, ki označuje dobro razmerje med ceno in kakovostjo, ter
  • Piktogram trajnosti za zavzemanje za ohranjanje okolja, iznajdljivost pri uporabo trajnostnih praks v vsakodnevnem delu.

Seznam priznanj slovenskim restavracijam po regijah

Osrednja Slovenija

Ena Michelinova zvezdica:

Michelinov krožnik oziroma The Plate Michelin:

Bib Gourmand:

Obalno-kraška regija

Michelinov krožnik

Bib Gourmand:

Goriška regija

Dve Michelinovi zvezdici:

Ena Michelinova zvezdica:

Michelinov krožnik:

Bib Gourmand:

Gorenjska regija

Ena Michelinova zvezdica:

Michelinov krožnik:

Dolenjska

Michelinov krožnik:

Bib Gourmand:

Štajerska

Ena Michelinova zvezdica:

Michelinov krožnik:

Savinjska regija

Michelinov krožnik:

Spodnjeposavska

Michelinov krožnik:

Pomurje

Bib Gourmand:

Piktogram trajnosti

S Piktogramom trajnosti so bile nagrajene restavracije Gostišče Grič, Monstera Bistro, Hiša Franko, Gostilna za Gradom, Gostilna Krištof in Mahorčič.

Preberite tudi:


Sorodni članki

Zakaj izbrati sadje z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«?

Z nakupom sadja z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« pridelovalci in predelovalci potrošniku jamčijo, da je bilo sadje v celoti pridelano in predelano v Sloveniji. Znak odraža visoko kakovost in zagotavlja redni nadzor proizvodnje, zato lahko potrošniki pričakujejo kakovostno sadje…

Več...

Naš super kivi

Tudi v Sloveniji dobro uspeva kivi, ki sicer izvira iz Kitajske. Kot izredno bogat vir C-vitamina je zelo dobrodošel kot del uravnotežene prehrane pozimi. Preberite, kako ravnati z njim in kako ga uporabiti v prehrani.Kivi izvira iz gozdnatih področij na…

Več...

Mednarodno leto sadja in zelenjave

Prihodnje leto je s strani generalne skupščine Organizacije združenih narodov razglašeno za mednarodno leto sadja in zelenjave. V Sloveniji smo lahko ponosni na naše pridelovalce, da nam zagotavljajo lokalno pridelano sadje in zelenjavo visoke kakovosti.Ob mednarodnem letu sadja in zelenjave…

Več...

Prosena kaša s suhimi slivami – recept

Sestavine:200 g prosene kaše1 l mleka1 ščepec soli40 g masla3 jajca1 vrečka vanilijevega sladkorja3 žlice sladkorja (zvrhane)120 g suhih sliv1 žlica masla (za namastitev pekača)Priprava:Proseno kašo dan prej namočimo. Zjutraj jo operemo in dobro odcedimo. V loncu zavremo liter rahlo…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem