Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO in NAVODILA za sektorja mleka in mesa o ponovnem začetku plačevanja prispevka za promocijo od 1.10.2020 dalje! Preberite več >

Slovenske češnje

Leto 2018 slovenskim potrošnikom prinaša prepoznavno označevanje lokalno pridelanega sadja in predelanih izdelkov iz lokalno pridelanega sadja. K shemi kakovosti izbrana kakovost je namreč pristopil tudi sektor sadja. V marcu je bila potrjena specifikacija, v maju pa so potrošnikom že na voljo označeni pridelki in spodbudno je, da je seznam certificiranih pridelovalcev iz dneva v dan daljši.

Slovenske češnje z oznako izbrana kakovost Slovenija rastejo tudi ob vasici Brezje pri Raki, mi pa smo se za današnji prispevek pogovarjali z gospodarjem, Brankom Avbljem. Pravi, da imajo v nasadu kar 3.000 dreves.

Češnje že mamljivo vabijo k nakupu z različnih stojnic. So med njimi tudi vaše?

Naše češnje so v polnem zamahu. V sadovnjaku imamo sicer kar 8 različnih sort – od tistih najzgodnejših pa vse do poznih, ki jih bomo obirali še v juliju.

Kakšni so obeti za letino?

V primerjavi z lanskim letom, ko skorajda nismo imeli pridelka, bo letošnja sezona boljša. Je pa tudi res, da smo kar dve tretjini dreves zaščitili s platnom, da se ognemo različnim boleznim in seveda tudi drugim nevšečnostim.

Branko Avbelj (lastni arhiv)

Pristopili ste k shemi kakovosti izbrana kakovost, si zaradi tega obetate večje povpraševanje?

Ob tej priložnosti bi rad poudaril, da je znak izbrana kakovost med kupci že zelo prepoznaven. Kampanja, ki je promovirala shemo za meso in mleko, se odraža tudi pri sadju in kupci na naši stojnici v resnici že vedo, kaj znak pomeni. Bojim se le, da bo prišlo tudi do potvarjanj in res upam, da bodo organi nadzora opravili svoje delo. Saj veste, znakec lahko natisne vsak, a vprašanje je, če res vse sadje prihaja od navedenega pridelovalca. Za zaščito kupcev pa bi na terenu morale poskrbeti nadzorne službe in upam, da ne bodo zatajile. Sicer so vsi naši napori nesmiselni. Ljudje pa bi tudi sami morali biti pozorni na to, ali ponudniku res lahko zaupajo.

Izbrana kakovost tudi v sektorju sadje.

Seznam vseh certificiranih proizvajacev.

Kako naj torej kupec ve, če res kupuje tisto, kar misli, da kupuje?

Enostavno je, je pa potrebno malo dela. Če ponudnika ne pozna, lahko vedno pri pridelovalcu (če je naveden na deklaraciji) preveri, če je posrednik pri njem nabavil takšne količine. En telefonski klic, ki ga danes s pametnimi telefoni lahko opravimo v hipu. Tisti, ki pa so najbolj ozaveščeni, pa se že danes oglasijo neposredno pri nas in prevzamejo sveže sadje kar sami. Drugače je v trgovinah, a tam še posebej računamo na to, da nadzorne službe opravijo svoje delo.

Označbo »Izbrana kakovost – Slovenija« smejo uporabljati izključno certificirani pridelovalci in predelovalci sadja, katerih pridelava in predelava sta podvrženi dodatnemu nadzoru neodvisne kontrolne organizacije (certifikacijskega organa), še več pa si lahko preberete v tem prispevku.

Bomo tudi vaše češnje našli v trgovinah?

Večino pridelka prodamo sami. Kupci se oglasijo pri nas ali pa na zelo dostopni ljubljanski koseški tržnici, kjer imamo svojo stojnico. Res pa je, da smo se letos dogovorili tudi s Hoferjem, saj je letina obetavna.

Povejte, bodo tudi šolarji zobali vaše češnje?

Doslej so bili postopki za javna naročila zelo zapleteni in se z birokracijo nismo uspeli ukvarjati. Smo pa postopke izpeljali pri vsaj dveh šolah in vesel sem, da nam je uspelo.

Nedavno smo obeležili prvi svetovni dan čebel, imate morda tudi svoje panje?

Ne, to pa ne. Imamo velik sadovnjak in gojimo zelenjavo, to je naša skrb. A ravno prihajam od soseda, ki je čebelar in vsi skupaj dobro sobivamo.

Izbrana kakovost

»Izbrana kakovost« je nacionalna shema kakovosti. Namenjena je kmetijskim pridelkom ali živilom s posebnimi lastnostmi, ki se lahko nanašajo na sestavo, okolju prijazno pridelavo, kakovost surovin, dobrobit živali, posebno zdravstveno varstvo živali, način krmljenja, dolžino transportnih poti, predelavo, hitrost predelave surovin oziroma čim manjšo kasnejšo obdelavo pri skladiščenju in transportu.

Znak »izbrana kakovost – Slovenija« zagotavlja:

  • slovensko pridelavo in predelavo;
  • višjo kakovost izdelkov zaradi upoštevanja kratkih transportnih poti, omejenega časa transporta, visoko kakovostno krmo ter izpolnjevanje posebnih zahtev pri zdravstvenem varstvu živali, kot tudi v postopkih predelave;
  • redno kontrolo v obratih pridelovalcev in predelovalcev, ki jo opravljajo neodvisni certifikacijski organi.

Sorodni članki

Slasten slovenski kaki lahko naročite kar na dom

Pripravili smo seznam ponudnikov, pri katerih lahko naročite dostavo kakija na dom. Ne spreglejte tudi uporabnih nasvetov, kako ga porabiti.Dozoreli so prvi slovenski kakiji in zdaj je pravi čas, da jih vključite v svojo prehrano. Kaki je namreč pomemben vir…

Več...

Začenja se promocijska kampanja slovenskega sadja

V drugi polovici oktobra bo stekla nacionalna kampanja za promocijo lokalnih kmetijskih in živilskih proizvodov iz sektorja sadja. Kampanja s sloganom »Najboljše imamo doma« je zasnovana v sodelovanju s slovenskimi pridelovalci in predelovalci sadja pod okriljem Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo…

Več...

Svetovni dan jabolk

21. oktobra vsako leto obeležujemo Svetovni dan jabolk, katerega namen je spomniti na bogato paleto sort jabolk ter poudariti številne prednosti in koristi, ki jih jabolka prinašajo za naše zdravje.Leta 1990 je britanska organizacija Common Ground podala pobudo za praznovanje…

Več...

Kako ohranimo sadje in zelenjavo sveže dlje časa?

Pripravili smo nekaj uporabnih nasvetov, kako pravilno ravnati s sadjem in zelenjavo, da čim dlje ohranimo svežino in zmanjšamo količine zavržkov. Jeseni se drevesa še posebej šibijo pod sadovi različnih vrst sadja, prav tako pa tudi na vrtovih vztraja še…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem