Slovenske češnje | Češnje, Sadje | Izbrana kakovost - Slovenija

Slovenske češnje

Leto 2018 slovenskim potrošnikom prinaša prepoznavno označevanje lokalno pridelanega sadja in predelanih izdelkov iz lokalno pridelanega sadja. K shemi kakovosti izbrana kakovost je namreč pristopil tudi sektor sadja. V marcu je bila potrjena specifikacija, v maju pa so potrošnikom že na voljo označeni pridelki in spodbudno je, da je seznam certificiranih pridelovalcev iz dneva v dan daljši.

Slovenske češnje z oznako izbrana kakovost Slovenija rastejo tudi ob vasici Brezje pri Raki, mi pa smo se za današnji prispevek pogovarjali z gospodarjem, Brankom Avbljem. Pravi, da imajo v nasadu kar 3.000 dreves.

Češnje že mamljivo vabijo k nakupu z različnih stojnic. So med njimi tudi vaše?

Naše češnje so v polnem zamahu. V sadovnjaku imamo sicer kar 8 različnih sort – od tistih najzgodnejših pa vse do poznih, ki jih bomo obirali še v juliju.

Kakšni so obeti za letino?

V primerjavi z lanskim letom, ko skorajda nismo imeli pridelka, bo letošnja sezona boljša. Je pa tudi res, da smo kar dve tretjini dreves zaščitili s platnom, da se ognemo različnim boleznim in seveda tudi drugim nevšečnostim.

Branko Avbelj
Branko Avbelj (lastni arhiv)

Pristopili ste k shemi kakovosti izbrana kakovost, si zaradi tega obetate večje povpraševanje?

Ob tej priložnosti bi rad poudaril, da je znak izbrana kakovost med kupci že zelo prepoznaven. Kampanja, ki je promovirala shemo za meso in mleko, se odraža tudi pri sadju in kupci na naši stojnici v resnici že vedo, kaj znak pomeni. Bojim se le, da bo prišlo tudi do potvarjanj in res upam, da bodo organi nadzora opravili svoje delo. Saj veste, znakec lahko natisne vsak, a vprašanje je, če res vse sadje prihaja od navedenega pridelovalca. Za zaščito kupcev pa bi na terenu morale poskrbeti nadzorne službe in upam, da ne bodo zatajile. Sicer so vsi naši napori nesmiselni. Ljudje pa bi tudi sami morali biti pozorni na to, ali ponudniku res lahko zaupajo.

Izbrana kakovost tudi v sektorju sadje.

Seznam vseh certificiranih proizvajacev.

Kako naj torej kupec ve, če res kupuje tisto, kar misli, da kupuje?

Enostavno je, je pa potrebno malo dela. Če ponudnika ne pozna, lahko vedno pri pridelovalcu (če je naveden na deklaraciji) preveri, če je posrednik pri njem nabavil takšne količine. En telefonski klic, ki ga danes s pametnimi telefoni lahko opravimo v hipu. Tisti, ki pa so najbolj ozaveščeni, pa se že danes oglasijo neposredno pri nas in prevzamejo sveže sadje kar sami. Drugače je v trgovinah, a tam še posebej računamo na to, da nadzorne službe opravijo svoje delo.

Označbo »Izbrana kakovost – Slovenija« smejo uporabljati izključno certificirani pridelovalci in predelovalci sadja, katerih pridelava in predelava sta podvrženi dodatnemu nadzoru neodvisne kontrolne organizacije (certifikacijskega organa), še več pa si lahko preberete v tem prispevku.

Bomo tudi vaše češnje našli v trgovinah?

Večino pridelka prodamo sami. Kupci se oglasijo pri nas ali pa na zelo dostopni ljubljanski koseški tržnici, kjer imamo svojo stojnico. Res pa je, da smo se letos dogovorili tudi s Hoferjem, saj je letina obetavna.

Povejte, bodo tudi šolarji zobali vaše češnje?

Doslej so bili postopki za javna naročila zelo zapleteni in se z birokracijo nismo uspeli ukvarjati. Smo pa postopke izpeljali pri vsaj dveh šolah in vesel sem, da nam je uspelo.

Nedavno smo obeležili prvi svetovni dan čebel, imate morda tudi svoje panje?

Ne, to pa ne. Imamo velik sadovnjak in gojimo zelenjavo, to je naša skrb. A ravno prihajam od soseda, ki je čebelar in vsi skupaj dobro sobivamo.

Izbrana kakovost

»Izbrana kakovost« je nacionalna shema kakovosti. Namenjena je kmetijskim pridelkom ali živilom s posebnimi lastnostmi, ki se lahko nanašajo na sestavo, okolju prijazno pridelavo, kakovost surovin, dobrobit živali, posebno zdravstveno varstvo živali, način krmljenja, dolžino transportnih poti, predelavo, hitrost predelave surovin oziroma čim manjšo kasnejšo obdelavo pri skladiščenju in transportu.

Znak »izbrana kakovost – Slovenija« zagotavlja:

  • slovensko pridelavo in predelavo;
  • višjo kakovost izdelkov zaradi upoštevanja kratkih transportnih poti, omejenega časa transporta, visoko kakovostno krmo ter izpolnjevanje posebnih zahtev pri zdravstvenem varstvu živali, kot tudi v postopkih predelave;
  • redno kontrolo v obratih pridelovalcev in predelovalcev, ki jo opravljajo neodvisni certifikacijski organi.

Sorodni članki

Kako posaditi sadno drevo?

Pomlad je poleg jeseni pravi čas za sajenje, zato lahko svoj vrt ali sadovnjak obogatite s katero izmed avtohtonih sort sadnega drevja. Glede na smernice agronoma Adrijana Černelča smo pripravili nasvete, kako pravilno posaditi sadno drevo. Začne se pri izbiri…

Več...

Kako rokovati s sadjem in zelenjavo

Sadje in zelenjava sta osnova zdrave prehrane, vendar pa je zelo pomembno, da z njimi pravilno rokujemo. Tako poskrbimo, da je hrana varna za uživanje in blagodejna za naše dobro počutje. Sadje in zelenjava sta stalnica na našem jedilniku, zato…

Več...

Na policah trgovin tudi v spomladanskih mesecih najdemo lokalno sadje

Lepota pomladi je v prebujanju narave in razcvetu rastlin, tudi sadnih dreves, na katerih se pasejo čebele in drugi opraševalci. S prvimi sončnimi žarki se tako začne nova sezona pridelave sadja. Še preden dozorijo prvi sadeži letošnje pridelave, lahko v…

Več...

Začenja se novo programsko obdobje za sektor sadja

Z začetkom leta 2024 sektor sadja vstopa v že tretje triletno programsko obdobje, v okviru katerega bo kmetijsko ministrstvo v sodelovanju s slovenskimi pridelovalci in predelovalci sadja izvajalo različne promocijske aktivnosti, ki bodo namenjene splošni promociji sadja in promociji sadja…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem