Slovenska gastronomija je odmevna v svetu | Gastronomija, Vino | Zgodbe o naši super hrani

Slovenska gastronomija je odmevna v svetu

Na podlagi raziskovanja bogate tradicije preteklosti je slovenski etnolog Janez Bogataj Slovenijo razdelil na 24 gastronomskih regij. V vsaki od njih rastejo in se razvijajo uspešne gastronomske zgodbe, prepoznavne tudi v svetu.

Slovenija na majhnem prostoru združuje zelo raznoliko in bogato gastronomsko tradicijo. Posebnosti naše gastronomske podobe izhajajo iz našega razgibanega okolja – stičišča evropskega alpskega, mediteranskega in panonskega prostora. Različni dejavniki so vplivali na razvoj in oblikovanje specifičnih kulturnih in življenjskih slogov na našem ozemlju.

Na podlagi raziskovanja bogate tradicije preteklosti je slovenski etnolog Janez Bogataj Slovenijo razdelil na 24 gastronomskih regij, v katerih so strnjene najbolj značilne jedi različnih družbenih slojev iz obdobij v preteklosti.

Slovenska gastronomija na svetovnem zemljevidu

Slovenska gastronomija je že mnogokrat našla svoje mesto na svetovnem zemljevidu, in sicer s številnimi nagradami naših najboljših kuharjev in restavracij. Med njimi izstopajo Michelinove zvezdice, najboljši po izboru vodnika Gault&Millau Slovenija ter gastronomski seznam 50 Best Discovery.

10 slovenskih restavracij na gastronomskem seznamu 50 Best Discovery

Zemljevid Slovenije

Vse to priča o tem, da imamo Slovenci ogromno za ponuditi in da je pomembno, da svoje kulinarične stopinje pustimo tudi v svetu.

Slovenija kot Evropska gastronomska regija 2021

Vsi prej omenjeni dejavniki so vodili tudi do tega, da se je prvič, odkar podeljujejo naziv Evropska gastronomska regija, zgodilo, da je kot regija lahko kandidirala kar cela država in naziv tudi prejela. Naziv Evropska gastronomska regija predstavlja priznanje vsem, ki so vključeni v gastronomsko ponudbo. Slovenija je tako dobila priložnost, da se tudi na globalni ravni predstavi kot edinstvena, vrhunska gastronomska destinacija za vrhunska, 5-zvezdična doživetja.

Preberite tudi:


Sorodni članki

Vinske regije in zaščitena vina v Sloveniji

V Sloveniji ločimo tri vinorodne dežele, v njih pa se nahaja devet vinorodnih okolišev, kjer pridelujejo vrhunska slovenska vina, ki imajo glede na lego svoje značilne posebnosti.Raznolikost pokrajine v Sloveniji vpliva tudi na pridelavo žlahtne kapljice, ki ima v našem…

Več...

Jesenski teden restavracij v znamenju mesa z oznako »Izbrana kakovost – Slovenija«

Med 13. in 23. oktobrom 2023 poteka jesenski Teden restavracij pod sloganom »Več okusa za manj ostankov«. Prvič se mu pridružujejo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter slovenski rejci in predelovalci mesa. Gostinci bodo lahko z znakom »izbrana kakovost…

Več...

Gostinci, označite meso »izbrana kakovost – Slovenija«

Slovenci kot potrošniki smo zadnja leta bolj ozaveščeni o pomembnosti izvora živil, ki jih kupujemo. Vedno bolj cenimo slovensko hrano in po njej vse pogosteje povprašujemo. Pozitiven odnos do lokalne kakovostne hrane je ključen pri ustvarjanju dolgoročnih potrošniških in prehranskih…

Več...

Posnetek z dogodka: predstavitev označevalcev »izbrana kakovost - Slovenija« za obrate javne prehrane

Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano smo zasnovali kampanjo za promocijokakovostnega slovenskega mesa - mesa z označbo »izbrana kakovost – Slovenija« v sektorjugostinstva. Z njo želimo spodbuditi goste, da so pozorni na izvor mesa in da pri naročanju jedivečkrat…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem