Slovenska gastronomija je odmevna v svetu | Gastronomija, Vino | Zgodbe o naši super hrani

Slovenska gastronomija je odmevna v svetu

Na podlagi raziskovanja bogate tradicije preteklosti je slovenski etnolog Janez Bogataj Slovenijo razdelil na 24 gastronomskih regij. V vsaki od njih rastejo in se razvijajo uspešne gastronomske zgodbe, prepoznavne tudi v svetu.

Slovenija na majhnem prostoru združuje zelo raznoliko in bogato gastronomsko tradicijo. Posebnosti naše gastronomske podobe izhajajo iz našega razgibanega okolja – stičišča evropskega alpskega, mediteranskega in panonskega prostora. Različni dejavniki so vplivali na razvoj in oblikovanje specifičnih kulturnih in življenjskih slogov na našem ozemlju.

Na podlagi raziskovanja bogate tradicije preteklosti je slovenski etnolog Janez Bogataj Slovenijo razdelil na 24 gastronomskih regij, v katerih so strnjene najbolj značilne jedi različnih družbenih slojev iz obdobij v preteklosti.

Slovenska gastronomija na svetovnem zemljevidu

Slovenska gastronomija je že mnogokrat našla svoje mesto na svetovnem zemljevidu, in sicer s številnimi nagradami naših najboljših kuharjev in restavracij. Med njimi izstopajo Michelinove zvezdice, najboljši po izboru vodnika Gault&Millau Slovenija ter gastronomski seznam 50 Best Discovery.

10 slovenskih restavracij na gastronomskem seznamu 50 Best Discovery

Zemljevid Slovenije

Vse to priča o tem, da imamo Slovenci ogromno za ponuditi in da je pomembno, da svoje kulinarične stopinje pustimo tudi v svetu.

Slovenija kot Evropska gastronomska regija 2021

Vsi prej omenjeni dejavniki so vodili tudi do tega, da se je prvič, odkar podeljujejo naziv Evropska gastronomska regija, zgodilo, da je kot regija lahko kandidirala kar cela država in naziv tudi prejela. Naziv Evropska gastronomska regija predstavlja priznanje vsem, ki so vključeni v gastronomsko ponudbo. Slovenija je tako dobila priložnost, da se tudi na globalni ravni predstavi kot edinstvena, vrhunska gastronomska destinacija za vrhunska, 5-zvezdična doživetja.

Preberite tudi:


Sorodni članki

Idrijski žlikrofi – enega imaš v ustih, drugega pa že na vilicah!

Leta 2002 so idrijski žlikrofi kot poseben kmetijsko-živilski proizvod dobili status Zajamčena tradicionalna posebnost, od januarja 2010 pa so kot zaščiteni proizvod vpisani tudi v register pri Evropski komisiji. Idrijski žlikrofi so leta 2002 na nivoju Evropske skupnosti pridobili status…

Več...

Napotki za spajanje vina in hrane

Spajanje vina z izbrano hrano je prava umetnost, saj je potrebno biti dober poznavalec okusov in arom, vendar pa nam lahko izbiro olajšajo preprosta pravila. Prav tako se običajno k tradicionalnim lokalnim jedem posameznih pokrajin odlično podajo ravno lokalna vina…

Več...

Podeljen »kulinarični oskar« za knjigo Anite Šumer

Anita Šumer, ki je s svojo prvo knjigo o peki kruha z drožmi sprožila val drožomanije, je na izboru na Švedskem za svojo knjigo Umetnost krašenja kruha prejela prestižno nagrado Best of the Best Gourmand World Cookbook 2021. Njena knjiga…

Več...

Nagradi Best in the World 2022 za knjižno zbirko Gastronomija Slovenije

Na podelitvi prestižnih nagrad Gourmand Cookbook Awards 2022 na Švedskem je zbirka štirih knjig Gastronomija Slovenije avtorja prof. dr. Janeza Bogataja prejela dve prestižni nagradi Best in the World – za celotno zbirko štirih knjig ter posebej za knjigo Gastronomija…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem