Slovenija najbolj zaželena destinacija 2021 | Gastronomija, Turizem | Zgodbe o naši super hrani

Slovenija najbolj zaželena destinacija 2021

Slovenija je bila s strani Conde Nast Traveller, enega najprestižnejših in vplivnih medijev na področju turizma, umeščena na prvo mesto seznama najbolj zaželenih destinacij.

Slovenija si je najvišje mesto na seznamu poleg naravnih lepot in znamenitosti, ki jih imamo za ponuditi, priborila predvsem na račun bogate kulinarike. V Condé Nast Traveller so izpostavili, da je naša dežela: »Vznemirljiva vrhunska destinacija na področju gastronomije in vin, z edinstveno neokrnjeno naravo

Raj za ljubitelje dobre kulinarike

V članku so izpostavili nedavno pridobitev Michelinovih zvezdic, ki so pripadle kar šestim slovenskim restavracijam. Poudarili so tudi pomen, ki ga bo država imela kot Evropska regija gastronomije 2021, pri čemer se je – odkar podeljujejo ta naziv – prvič zgodilo, da je kot regija lahko kandidirala kar cela država.

Pri slovenski gastronomiji navdušuje trajnostna naravnanost

Kot eno pomembnih prednosti in posebnosti Slovenije so Conde Nast Traveller izpostavili velik poudarek na ekološkem kmetovanju in trajnosti. Kot dobre prakse in izstopajoče posebnosti so omenili kuhanje z lokalno pridelanimi sestavinami, pridelavo in uporabo soli z jadranskih solin, negovanje lokalnega kmetijstva ter pomen čebelarstva.

Poseben poklon vinarstvu

Pomembno vlogo v gastronomiji imajo tudi vina, saj na vinorodnem območju Slovenije pridelujemo kar 52 sort vinske trte, od tega 37 belih in 15 rdečih. V Condé Nast Traveller so ob tem izpostavili izjemno kakovost vin in njihov sloves, med drugim tudi nedavno Decanterjevo nagrado za najboljše oranžno vino na svetu, ki ga je za vino Dolium Muškat Ottonel prejel vinar Božidar Zorjan.

Slovenija vse bolj prepoznavna kot gastronomska destinacija

Tovrstno priznanje in izpostavitev v prestižnem mediju je še eden izmed dokazov, da Slovenija tudi na globalni ravni skladno z začrtanimi cilji postaja vse bolj prepoznavna kot edinstvena in vrhunska gastronomska destinacija.

Celoten članek s podrobnim opisom razlogov za umestitev Slovenije na najvišje mesto na seznamu si lahko preberete tukaj.

Preberite tudi:


Sorodni članki

Idrijski žlikrofi – enega imaš v ustih, drugega pa že na vilicah!

Leta 2002 so idrijski žlikrofi kot poseben kmetijsko-živilski proizvod dobili status Zajamčena tradicionalna posebnost, od januarja 2010 pa so kot zaščiteni proizvod vpisani tudi v register pri Evropski komisiji. Idrijski žlikrofi so leta 2002 na nivoju Evropske skupnosti pridobili status…

Več...

Napotki za spajanje vina in hrane

Spajanje vina z izbrano hrano je prava umetnost, saj je potrebno biti dober poznavalec okusov in arom, vendar pa nam lahko izbiro olajšajo preprosta pravila. Prav tako se običajno k tradicionalnim lokalnim jedem posameznih pokrajin odlično podajo ravno lokalna vina…

Več...

Podeljen »kulinarični oskar« za knjigo Anite Šumer

Anita Šumer, ki je s svojo prvo knjigo o peki kruha z drožmi sprožila val drožomanije, je na izboru na Švedskem za svojo knjigo Umetnost krašenja kruha prejela prestižno nagrado Best of the Best Gourmand World Cookbook 2021. Njena knjiga…

Več...

Nagradi Best in the World 2022 za knjižno zbirko Gastronomija Slovenije

Na podelitvi prestižnih nagrad Gourmand Cookbook Awards 2022 na Švedskem je zbirka štirih knjig Gastronomija Slovenije avtorja prof. dr. Janeza Bogataja prejela dve prestižni nagradi Best in the World – za celotno zbirko štirih knjig ter posebej za knjigo Gastronomija…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem