Slovenija kot evropska gastronomska regija 2021 s številnimi izzivi, a tudi zmagami
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v okviru projekta Slovenija – evropska gastronomska regija 2021 pripravilo gastronomski dogodek za promocijo lokalnih kmetijskih in živilskih proizvodov, s katerim so v zahvalo za požrtvovalno delo pogostili zaposlene v Zdravstvenem domu Murska Sobota.
Slovenija se je kot evropska gastronomska regija 2021 zaradi epidemije že pred samim začetkom znašla pred precejšnjim izzivom. Podsekretar na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Marjan Cukrov je pojasnil: »Cel projekt je bil zastavljen z mislijo, da bi Slovenija dvignila svoj ugled kot gastronomska destinacija kot tista, kamor gredo tuji turisti z mislijo, da bodo med svojim potovanjem uživali v gastronomiji. Pripravili smo celovit projekt in državno strategijo, potekale so že številne priprave, kot češnjo na torti smo pridobili celo Michelinove zvezdice, nato pa je načrte prekrižala pandemija. Kljub temu sedaj v drugi polovici leta namenjamo mnogo naporov, da preostanek leta čim bolje izkoristimo. Prav tako se je v korona krizi pokazalo tudi, da sta zelo pomembna tudi domači turist in domača poraba, tako da smo se bolj osredotočili na poudarjanje lokalnega, delovanja v lokalnem okolju in slovenskega turista.«
Video utrinki: Gastronomski dogodek za promocijo lokalnih kmetijskih in živilskih proizvodov v Murski Soboti.
V zahvalo za požrtvovalno delo pogostili zaposlene
Ena od tovrstnih lokalno orientiranih pobud je prišla s strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki je v okviru projekta Slovenija – evropska gastronomska regija 2021 pripravilo gastronomski dogodek za promocijo lokalnih kmetijskih in živilskih proizvodov. S chefi iz lokalnega okolja so z lokalnimi surovinami in sestavinami v zahvalo za požrtvovalno delo so pogostili zaposlene v Zdravstvenem domu Murska Sobota.
Pogostitev za zdravstvene delavce je pripravila Restavracija Kodila skupaj s svojim lokalnim dobaviteljem Eko-socialno kmetijo Korenika Šalovci. Janez Kodila je glede trenutne situacije povedal: »Kulinarika in kmetijstvo morata iti dandanes z roko v roki. Pomembna se mi zdi ekonomika krožnega gospodarstva, torej direkten odjem, pri katerem je mogoče zagotoviti največjo svežino in kakovost za gastronomijo ter dodano vrednost za kmetijo, ki živila dobavlja. V teh časih smo se naučili, da je potrebno nagovarjati tako tujce kot domače turiste. Tudi mi zdaj razvijamo še bolj lokalno zgodbo.«
Kje so dostopne aktualne informacije in podatki o dogodkih
Najnovejše informacije o dogajanju v okviru projekta Slovenija – evropska gastronomska regija 2021 so dostopne na spletni strani Taste Slovenia. Preberete lahko številne zanimivosti o slovenski gastronomiji, restavracijah, chefih, doživetjih, mnoge zanimive butične zgodbe ter spremljate aktualne dogodke.